Varför är eleverna så duktiga i Finland? Den frågan vill nordiska specialpedagoger och speciallärare ha svar på när de samlas i Åbo nästa höst.
Lärarutbildningens kvalitet, möjligheten till fortbildning samt avsaknaden av nationella prov och skolinspektioner är några faktorer som Ursula Öhrman lyfter fram. Hon tror också att det tidiga och breda specialpedagogiska stödet påverkar i positiv riktning. Hon refererar till sitt eget jobb som speciallärare på högstadieskolan S:t Olofsskolan i Åbo.
– Det fungerar väldigt bra hos oss när eleverna kommer till högstadiet. Vi träffar speciallärare och klasslärare från tidigare skolor och tar redan under första veckorna kontakt med elever som kan behöva stöd.
– Tidigt stöd betyder ju inte bara stöd till yngre barn utan också att man direkt sätter in stöd när problem uppstår, om det så är i nionde klass, påpekar hon.
Ursula Öhrman håller med om att specialundervisningen är avdramatiserad i Finland. I hennes skola träffar speciallärarna alla klasser redan under terminens första dagar, presenterar sig och möjligheten att få stöd.
– Jag upplever att de flesta tycker att det är ganska skönt att få komma ifrån enskilt eller i liten grupp en stund.
Goda kunskapsresultat i alla ära, men Ursula Öhrman är ingen Pisa-älskare.
– En skoldag är inte bara det här med resultat. Det handlar också om att trivas. Och hur bedömer vi elevens förmåga att uttrycka sig? I Danmark och Sverige är ni duktiga på dialog, att låta eleven bli hörd i sin skolvardag. Det är något vi vill lära av er.
Även vad gäller inkludering finns anledning för Finland att ta intryck av sina nordiska grannar, anser Ursula Öhrman. Den nya finländska skollagen borgar för mindre särskiljande lösningar och debattvindarna blåser också i den riktningen.
– Men det finns också lärare som tycker att det räcker att undervisa på ett sätt och att de som inte hänger med får gå till specialläraren. När jag hör sådant resonemang blir jag så trött, men får kavla upp ärmarna och fortsätta kämpa. Lagen säger att du måste differentiera din undervisning eftersom inte alla elever lär på samma sätt. Alla elever är allas elever.
* ”Att bygga broar från tidig insats till yrkesval” är det övergripande temat för konferensen i Åbo den 20–21 september 2013.