Helsingfors, barnträdgårdslärare
– Vi har allt fler barn i Finland med olika diagnoser och det känns fint att kunna hjälpa och stödja dem. Samtidigt är det här en bra och bred utbildning, med många vägar öppna.
– Efter ett år väljer vi linje och jag valde ”speciallärare”. De som väljer ”specialist” kan exempelvis jobba inom myndigheter och som experter. Den möjligheten finns också för oss som valt andra linjen.
– Eftersom jag redan har en utbildning kan jag jobba på barnträdgård med barn som specialbehov. Något som skulle intressera mig vore att jobba på en sjukhusskola.
Det finns en målsättning i Finland att öka inkluderingen av elever i behov av stöd. Vad anser du om det?
– Idén i sig är väldigt bra. Det ska inte vara så att elever med olika diagnoser sitter för sig. Men det behövs mer resurser än i dag. Man behöver utbilda fler speciallärare och även se till att övriga lärare får mer utbildning inom detta område. Plus att lönerna måste upp.
Får du lära dig tillräckligt om hur alla elever i en grupp ska kunna tillgodogöra sig undervisningen?
– Utbildningen är väldigt bred och man lär sig litet om många saker. Plus att vi har tre praktikperioder om fyra veckor vardera.
– Men det bygger också mycket på att man själv är aktiv och frågar efter och väljer kurser. Jag har exempelvis läst psykologi som sidoämne samt studerat barnpsykiatri vid medicinska fakulteten.
Helsingfors, har tidigare arbetat i förskola
Varför vill du bli speciallärare?
– Jag är empatisk och bra på att lyssna och förstå andra, vilket ju är viktigt för en speciallärare. Som speciallärare kan du jobba på många olika ställen. Min utbilningsinriktning är ”speciallärare”.
– Sedan är arbetsmarknaden bra, för det råder brist på speciallärare här i Finland. Jag hoppas ta examen till jul nästa år.
Det finns en målsättning i Finland om att öka inkluderingen av elever i behov av stöd. Vad anser du om det?
– Enligt min mening är det en bra målsättning att alla elever går i samma skola. Specialskolorna har ju minskat i Finland sedan 90-talet.
– Hör alla till samma klass så blir det jämställt och man lär sig att förstå varandra. Men så klart kan inte alla delta, vi behöver exempelvis sjukhusskolor. I Villmanstrand finns en sådan och så klart i Helsingfors.
Får du lära dig tillräckligt om hur alla elever i en grupp ska kunna tillgodogöra sig undervisningen?
– Universitetsundervisningen är rätt teoretisk. Det känns som att detta får man lär sig sedan ute i arbetslivet.
– Vi har dock haft kurser exempelvis i matematik och modersmål som har handlat om hur undervisningen kan skräddarsys för olika grupper och elevers behov.