Den hotade lärarutbildningen på Waldorflärarhögskolan kämpar vidare för att undvika nedläggning. Vi måndagskvällens styrelsemöte beslutades att kraftigt höja den avgift studenten eller arbetsgivaren betalar. — Det handlar om minst en fördubbling, säger rektor Caroline Bratt.
Waldorflärarhögskolan (WLH) gör ett sista försök att tillmötesgå förskolornas och skolornas behov. Mot bakgrund av budet från regeringen nyligen att studenterna ska få rätt till studiemedel beslutade WLH:s styrelse på måndagskvällen att fortsätta bedriva lärarutbildningar.
Men för att klara av det krävs en kraftig höjning av den avgift studenten eller arbetsgivaren (skolan eller förskolan) betalar. Det handlar om minst en fördubbling, kanske upp emot 40.000 kronor per år.
Det kan förstås skrämma bort studenterna.
— Studenter, förskolor och skolor måste vara beredda att betala vad det kostar. Får vi inte studenter när vi har så höga avgifter, då kan vi inte fortsätta, säger WLH:s rektor Caroline Bratt.
WLH tänker samla in besked så snabbt som möjligt från skolor och förskolor om de är beredda att betala avgiften och om de får ihop tillräckligt med antal studenter.
— Får vi det kör vi igång en ny grupp.
Processen måste vara klar senast vid årsskiftet.
Om WLH inte får ihop en ny grupp studenter avvecklas utbildingsdelen. ”Åtminstone tillfälligt”, som Caroline Bratt uttrycker det. WLH beslutade nämligen också vid gårdagens styrelsemöte att starta ett utvecklings- och kompetenscentrum. Detta ska, om utbildningsdelen läggs ned, arbeta för att återupprätta lärarutbildningarna och utveckla dem till en akademisk nivå och som är offentligt finansierade.
Mats Thorén