Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

Moderaterna vill locka lärarstudenter med examensbonus

$
0
0

Nolltolerans mot dåliga skolor, mer matematik och en examensbonus för flinka studenter. Det är några av Moderaternas skolsatsningar i deras budgetmotion. – Vi kan inte spara på skolan om Sverige ska vara en kunskapsnation, sa partiledaren Anna Kinberg Batra vid onsdagens presskonferens.

Den som studerar till lärare eller sjuksköterska och tar examen inom avsedd tid bör få en bonus i reda pengar, föreslår Moderaterna. Tre års utbildning ska ge 50.000 kronor och varje ytterligare termin 10.000 kronor till, enligt förslaget.
– I dag fattas över 60.000 lärare och vi har kris med kunskapsresultat. Då behövs det flera insatser tror jag, både att lärare har bra betalt och har tid att vara lärare och att vi gör mer för att locka till att bli lärare, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
 
Dessutom föreslår man en rad olika satsningar på skolan som tillsammans kostar 5,6 miljarder kronor nästa år. Omfattningen ökar successivt till 12,1 miljarder kronor år 2020. De flesta av förslagen är kända sedan tidigare, bland annat en timme mer undervisning per dag i lågstadiet, en timme mer matematik per vecka i högstadiet och en utökad lovskola.
 
M vill även att Alliansregeringens system med karriärtjänster ska byggas ut.
– Vi vill både se högre löner till skickliga lärare och locka fler till yrket. Jag tror man behöver insatser på flera plan för att få så många duktiga lärare som möjligt, säger Anna Kinberg Batra.
 
Partiet vill också införa en "nolltolerans" mot dåliga skolor som innebär att staten ska ingripa mot de skolor som inte klarar kunskapskraven.
– Man måste vara beredd att agera, säger Kinberg Batra.
Som en sista åtgärd ska staten kunna ta över driften av en dålig skola, enligt förslaget. 
 
Moderatledaren tycker också att det är rimligt att ägarna till friskolor som missköts inte får ta ut någon vinst så länge de inte klarar kunskapskraven för eleverna.
 
Moderaterna föreslår också ett generellt stöd till kommunerna på 3 miljarder kronor 2017 och 10 miljarder kronor år 2018, 2019 och 2020. Det kan jämföras med regeringens så kallade välfärdsmiljarder, som är på 10 miljarder årligen 2017—2020.
 
M hävdar att deras budgetförslag stärker kommunernas ekonomi med sammanlagt 60 miljarder kronor under de fyra åren. Då ingår även skolsatsningar. Enligt M.s beräkningar är detta 20 miljarder kronor mer än vad regeringen satsar på kommunerna 2017—2020.
 
Men finansminister Magdalena Andersson (S) protesterar mot M:s sätt att räkna.
– Vi har haft en diskussion om de 10 miljarderna kommer att räcka nästa år, men det Moderaterna gör är att halvera den satsning vi gör på 2017. Nästa år behöver kommunerna pengar mer än någonsin. Det här riskerar att uppemot 10.000 människor kan behöva sägas upp i kommuner och landsting nästa år, säger hon.
Maria Davidsson/TT

Alla slöt upp när skolan brann ner

$
0
0

 

Foto: Peter Holländare

50 liter bensin i en ventila­tionstrumma och en brinnande låga. Sedan gick allt på några minuter. Hjällsnäs­skolan i Gråbo i Lerums kommun eldhärjades tidigt på morgonen söndagen den 25 november 2007. Vem som anlagt branden blev aldrig klarlagt.

Det hade varit oroligt tiden före branden: bråk, ­bilbränder och skadegörelse under helgerna.

— Skolan var förfärligt nedgången. Varje måndag morgon låg det skräp på skolgården. Att miljön är sunkig är en signal till ungdomarna om att man inte är behövd. Den hopplösheten kan ställa till med mycket elände, säger Eva Persson, rektor i Gråbo.

Tidigare på terminen hade det brunnit i en del av skolan och verksamheten hade precis kommit igång efter saneringen.

Att det skulle brinna igen kom inte som någon överraskning, men förödelsen var ändå svår att ta in. 60 procent av lokalerna gick förlorade.

— Jag kände ­uppgivenhet, hela vår länga var borta. Många kollegor var jätteupprörda men jag fokuserade mest på hur vi skulle lösa situa­tionen för eleverna, minns läraren Emma Ryrlén.

Elever, personal, föräldrar och politiker. Alla kände att det fick vara nog. Ilskan ledde till storsatsningar.

— Branden blev en riktig väckarklocka, uppslutningen från samhället var otrolig, ­säger Eva Persson.

Insatserna gav effekt. I dag, nio år senare, är den stora högstadieskolan jämnad med marken och eleverna fördelade på tre nya mindre F—9-skolor. Scenförändringen är total på Ljungviksskolan där Eva Persson är rektor.

— Det är så otroligt lugnt här. Eleverna känner en stolthet över skolan och reagerar om det är ett litet streck på ett bord. Det är fantastiskt att det gick att vända det förfärliga till något positivt, säger hon.

Ljungviksskolans fasad är av icke brännbart material, alla ytor hålls numera rena från skräp och lösa föremål och utrymningsrutinerna är välrepeterade. Men viktigast är att ge möjlighet till diskussioner efter de få incidenter som trots allt skett.

— Papperskorgsbränder kommer aldrig att upphöra helt, det vore naivt att tro. Men det beror mycket på hur man hanterar det. Det är viktigt att samla eleverna och låta dem reflektera kring vad ­branden kan bero på, säger Eva ­Persson.

Ola Rennstam

Skolan mest utsatt för anlagd brand

$
0
0

7 av 10 lärare har varit med om en brand på jobbet. Ingen annan yrkesgrupp är lika drabbad. Ändå tar många skolor inte problemen på fullt allvar.

Brandlarmet tjuter i klassrum och korridorer. Utrymning och uppställning på skolgården. Branden i en papperskorg är snabbt under kontroll och skoldagen kan fortsätta som planerat medan röklukten vädras ut. Alla vet att det snart kommer att brinna igen.

Sådan är situationen på många av landets skolor.

— Det är förödande att varje dag gå till en arbetsplats där det när som helst kan börja brinna. Det är som ett minfält där man aldrig vet om det kan smälla, vilket skapar en otrolig inre stress och oro, säger ­Johanna Pålsson, brandskyddsombud på Lärarförbundet i Göteborg.

De upprepade anlagda skol­bränderna är ett stort arbets­miljöproblem — både för elever och personal. Johanna Pålsson möter frustration över att de också medför att värdefull undervisningstid går förlorad. Tid som måste jobbas igen.

— Det finns ingen lärare som inte har en pressad arbets­situation i dag. Finns det dess­utom en osäkerhet om det kan börja brinna när som helst blir situationen ohållbar. Då är det en tidsfråga innan man får kostsamma sjukskrivningar.

70 procent av landets lärare har varit med om en brand på deras arbetsplats, visar statistik från Brandforsk, Styrelsen för svensk brandforskning. Det är nivåer som ingen annan yrkesgrupp är i närheten av.

— Det finns ingen arbetsplats där det brinner lika ofta på arbetstid som i skolan, det handlar om hundratals anlagda bränder per år. På alla andra arbetsplatser skulle en anlagd brand leda till ett enormt rabalder, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen, som är knuten till Brandforsk.

Föreningen anser att det finns en uppgivenhet och oroväckande hög acceptans inför bränderna.

— Vi möts många gånger av en överslätande attityd. Skolpersonal uppger att de inte har problem med bränder men när vi frågar vidare visar det sig att det faktiskt brinner då och då. Man tycks se det som något man får räkna med, säger Björn Björkman.

Johanna Pålsson bekräftar Brandskyddsföreningens bild, men konstaterar att det är väldigt varierande hur skolorna jobbar med brandskyddet.

— Jag skulle önska att arbetsgivarna generellt tog de här frågorna på större allvar, att vuxenvärlden visade att det ­råder nolltolerans. Många rektorer vill inte få dåligt rykte och väljer att inte agera fullt ut. Men det handlar ju om att nonchalera en eventuell mordbrand.

Hon betonar hur viktigt det är att personalen inte alltid själv värderar hur allvarlig en incident är utan följer skolans rutiner vid en brand. Händelsen ska anmälas till Arbetsmiljöverket som ett allvarligt tillbud, polis eller sociala myndigheter ska kontaktas och man bör ta hjälp av räddningstjänsten för att få utbildning.

De anlagda bränder som ­redovisas i statistiken i rutan här nedan är bara toppen på ett isberg, enligt Björn Björkman. Många gånger släcks eld­svådan av någon i personalen utan att det blir en räddningsinsats eller att den anmäls till myndigheterna.

— Skolorna vill klara av sina egna problem. Jag har träffat vaktmästare som begärt andningsskydd från arbets­givaren för att kunna släcka alla småbränder. I ett fall handlade det om ett 40-tal på ett halvår, berättar han.

Det finns ett gemensamt mönster på skolor där det brinner. De har ofta brottats med andra problem som skadegörelse, mobbning ­eller småstölder en tid innan branden.

— På skolor där eleverna trivs och blir sedda brinner det inte. Därför är det viktigt att vuxenvärlden vågar se, höra och agera, säger Björn Björkman.

Ola Rennstam

Benno slog mig med häpnad

$
0
0

Jag har, som alla lärare, haft en del tuffa klasser genom åren och av de elever jag haft är det framför allt en kille som utmärkt sig: Benno. Han kom till mig i femman med en trasslig bakgrund. Utagerande, otrevlig mot allt och alla, ifrågasättande och stundtals väldigt våldsam. Han var ­ständigt i bråk, fysiskt eller verbalt.

I sexan hade jag tappat räkningen på hur många samtal jag haft med honom och hans föräldrar. Elevvården på skolan var inte vidare utvecklad på den här tiden och någon extern hjälp fanns inte att tillgå. Skolan låg på landsbygden och begreppen kurator, psykolog etcetera existerade inte annat än på pappret.

Jag vill egentligen inte framstå som alltför teatralisk, men Bennos närvaro i klassen hade fått mig att åldras drastiskt.

Klassen bestod dessutom av 30 elever varav en tjej, Stina, hade en muskel­sjukdom som medförde att hon inte kunde gå så bra. Hon var även inskriven i särskolan. Stina hade i sexan blivit väldigt ensam eftersom alla andra hade mognat och blivit ton­åringar, medan hon fortfarande i mångt och mycket var på en yngre nivå.

Nåväl, en episod som jag aldrig kommer att glömma var när jag hade idrott med klassen. Vi körde »Flaggan«, en lek som i korta drag går ut på att två lag ska ta en flagga från varandra samtidigt som deltagarna kan bli kullade och satta i fängelse.

De kan rädda en fängslad lagkamrat om de springer hand i hand in i fiendeland (då är de immuna mot att bli tagna). Det lag som lyckas ta flaggan från motståndaren och springa över med den till sin planhalva vinner.

Jag insåg naturligtvis att leken inte gick att anpassa till Stina, men hon tyckte den var kul fast hon alltid blev kullad först av alla. Benno å sin sida var uppe i varv och hans tävlingsinstinkt var på max. Han kullade sina motståndare i ett frenetiskt tempo — många gånger genom ett hårt slag i ryggen.

Men så plötsligt hände det jag aldrig trodde kunde hända. Benno sprang fram till sin lagkamrat Stina, tog henne i handen och gick i hennes långsamma takt ner till fängelset och befriade en fånge. Stina log med hela ansiktet och Benno var noga med att hon inte skulle trilla.

Jag fick tårar i ögonen. Det gjorde inget att han bad mig dra åt helvete senare på eftermiddagen, jag visste att han hade ett hjärta av guld.

Mikael Ekström Grundskollärare 1—7 Banslätts­skolan i Tullinge

Dyslexin stoppar inte Jacob

$
0
0

Jacob Packalén Rosberg trodde aldrig att han skulle kunna plugga på högskolan. I dag är han förskollärare med naturen som pedagogiskt redskap.

Foto: Aline Lessner

Det är tidig morgon och lite små­kyligt. Solen glittrar i träden som omger förskolan Solrosens pampiga tegelvilla i Sandskogen utanför Löddeköpinge i Skåne.

 

Här jobbar förskolläraren Jacob Packalén Rosberg, 28 år. I februari i år blev han klar med sin förskollärarexamen, efter 3,5 års studier på Linköpings universitet. Något han länge trodde var en omöjlighet eftersom han har dyslexi.

Foto: Aline Lessner

Jacob Packalén Rosberg har svåra minnen från sin egen skoltid. Inte från förskolan — där kände han sig aldrig utanför eller mindre smart än sina kamrater. Men i grundskolan fick han snabbt dåligt självförtroende. När han berättade att han hade dyslexi fick han ofta höra: »Så du är dum i huvudet eller?«

Då, för drygt 20 år sedan, fanns det inte lika mycket kunskap om dyslexi som i dag.

— På lågstadiet rev min lärare ut sidorna ur min skrivbok vid ett tillfälle. Hon läste högt inför hela klassen med alla mina stavfel. Alla skrattade. Jag och en tjej i klassen, som också hade dyslexi, blev väldigt utsatta, säger Jacob Packalén Rosberg.

Hans dyslexi och lite speciella intresse för träd, växter och exotiska fåglar räckte för att han skulle bli betraktad som udda. Han blev mobbad under hela grundskolan — i synnerhet på högstadiet.

— När jag var yngre kände jag verkligen att min dyslexi var en belastning. Den skapade frustration och ilska och jag blev sur och ledsen.

Nu skulle han inte vilja vara utan den.

— Jag tänker på ett annorlunda sätt och kan numera uttrycka mina tankar så andra kan förstå.

Dyslexin hjälper honom att se olikheter hos både barn och vuxna som styrkor och inte som svagheter. Att förklara komplexa ­saker för sina förskolebarn på alla tänkbara sätt ger honom en otrolig kick.

— Jag får så mycket energi av att se när det går upp ett ljus för dem.

Nu är det frukost. En doft av nybakat bröd ligger över förskolans gård. Jacob Packalén Rosberg står vid ett bord och hjälper några femåringar att skära upp de varma frallorna.

— Har du tvättat händerna? frågar han Frida Romerius. Hon nickar och håller upp händerna.

Barnen brer omsorgsfullt smör på bröden, tar ost och marmelad och går sedan och sätter sig vid femåringarnas bord runt husknuten.

Foto: Aline Lessner

En stor del av verksamheten på den föräldrakooperativt drivna förskolan sker utom­hus. Oavsett årstid äter och sover barnen utomhus, så länge det inte är för kallt.

När Jacob Packalén Rosberg ringer i den stora mässingsklockan vid förskolans ingång kommer åtta barn i 4—5-årsåldern springande. Det är dags att gå på äventyr i skogen och kohagarna.

På vägen genom skogen får barnen ta ­med händerna runt en blekbalsamins fröskida. Barnen blir överrumplade och skrattar när det kittlar till i handflatan då växten sprätter i väg sina frön.

I kohagen stannar Jacob Packalén Rosberg framför en pampig rödek. Han beskriver skillnaden mellan bladen på skogsek och röd­ek och låter barnen känna. Sedan visar han upp ekollonen.

— Rödeken har en liten hatt som min keps. Skogsekens hatt ser mer ut som brand­hjälmarna vi har på förskolan, förklarar Jacob Packalén Rosberg.

Vid björken berättar han att det också ­kallas tvålträd.

— Tror ni att det är för att det växer tvålar på trädet? frågar han.

Barnen skrattar och skakar på huvudena.

— Nej, men om man tar bladen och gnuggar dem mellan händerna med vatten så bildas det ett skum precis som när ni tvättar händerna med tvålen från tvålautomaten på förskolan. Det beror på att björken innehåller ett ämne som heter saponiner och som kan finnas i tvål.

Foto: Aline Lessner

Jacob Packalén Rosberg berättar målande om träden och växterna i hagen. Han låter barnen se och känna och ger dem liknelser till annat som kan hjälpa dem att förstå det han berättar. När han senare har en minnes­lek på en filt har barnen full koll på vilka växtdelarna är.

Efter maten, tillbaka på förskolan, kryper de stora barnen upp i soffan med Jacob för en sagostund medan de små sover i vagnar eller utomhussängar.

— När barnen ska beskriva mig för sina föräldrar har flera sagt att jag ser ut som en jultomte och är bra på att läsa, säger han med viss stolthet i rösten.

När han ser tillbaka på sin egen skoltid konstaterar han att han trots svårigheter lyckades ta sig igenom grundskolan och gymnasiet.

— Jag lyckades bevara en bra självkänsla tack vare att mina föräldrar alltid visat att de uppskattat mig som jag är.

Jacob Packalén Rosberg studerade på ett naturbruksgymnasium med trädgårdsinriktning. På fritiden var han engagerad i fält­biologerna, både internationellt och nationellt.

Efter gymnasiet arbetade han i plant­skolor och parker. Han drev också pedagogiska projekt med barn, bland annat som trädgårds­pedagog på Rosengårdsskolan och Örtagårdsskolan i Malmö och med femte­klassare i ett naturprojekt i Linköping.

— Jag hade två stora intressen i livet: träd­gård och pedagogik. Jag ville att barnen skulle få en relation till naturen och känna sig trygga där.

Efter ett års studier till natur- och friluftsguide på Jämshögs folkhögskola var hjärnan full av pedagogiska tankar och pusselbitar som han ville bygga vidare på. Men hur skulle det gå till?

— Jag trodde aldrig att jag skulle klara att läsa på högskola. Bara tanken gjorde mig livrädd. Att jag som läste så långsamt skulle kunna läsa långa faktatexter kändes helt omöjligt.

Men flickvännen peppade och övertalade honom att studera till förskollärare.

Komvux blev en viktig vändpunkt. Där mötte han för första gången en speciallärare som ställde frågan: »Hur ska vi göra för att det ska bli bra för dig?«

Han fick talsyntes på datorn i skolan och studielitteraturen som ljudböcker.

— Tänk om jag hade haft det i grund­skolan. För mig var det en revolution att lyssna på ljudböcker. Allt blev så mycket roligare och jag slukade böckerna.

Foto: Aline Lessner

Talsyntesen på datorn läste upp hans skrivna texter. Han slapp vara beroende av att andra läste hans texter och upplevde plötsligt att det var roligt att skriva.

— Om jag hade skrivit: »Det var tre strudenter som skulla ga« hörde jag att det lät tokigt och kunde rätta själv.

Från ett svagt G i svenska på grundskolan hade han nu MVG i svenska C på komvux. Och hösten 2012 började han på förskollärarprogrammet i Linköping.

Nu hade han koll på vad han behövde. Via den lokala samordnaren på universitetet fick Jacob Packalén Rosberg tillgång till olika datorprogram och talsyntes. Han kunde låna kurslitteratur på ljudbok via statliga Legimus.

Vecka för vecka lade han upp en tydlig planering för att inte bli stressad. Han hade ständigt kurslitteraturen i hörlurarna vart han än gick.

— Jag packade ofta min ryggsäck med mat på morgonen och promenerade flera mil samtidigt som jag lyssnade på facklitteraturen. Genom att gå och lyssna samtidigt tog jag lättare till mig kunskapen.

Jacob Packalén Rosberg skrev upp stöd­noter och ljudspår och kollade exakta citat eller diagram i böckerna på biblioteket.

— Under de två första åren på lärarutbildningen kändes det som min hjärna växte flera decimeter. Tidigare hade jag inte läst så mycket skönlitteratur utan mest fackböcker om växter och fåglar. För mig kändes det så häftigt att ta igen allt jag missat i skönlitteraturen.

Idag läser han minst en ljudbok i veckan. Och njuter även av tjocka romaner på avancerad engelska. Han säger att utvecklingen av hjälpmedel har varit enorm under de senaste åren. Stödet och bemötandet av dyslektiker har också förändrats, upplever han.

— Men jag önskar att högskolorna erbjöd alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, flera former att uttrycka sig. Kanske skulle de erbjuda både »ett vegetariskt och ett veganskt« alternativ till sals­tentor och korvstoppning så alla fick ­möjligheter att visa sin kunskap.

Lenita Jällhage

Fler söker pedagogiskt stöd

$
0
0

Antalet studenter med funktionshinder ökar kraftigt. Många ber om hjälp alldeles för sent.

I fjol fanns 12 220 studenter med olika funktionsnedsättningar på Sveriges universitet och högskolor. På fem år har gruppen ökat stort. Siffran gäller dem som ansöker om särskilt pedagogiskt stöd från läro­sätenas lokala samordnare. Största gruppen är studenter med dyslexi ­eller andra specifika läs- och skrivsvårigheter. Men även studenter med neuropsykiatriska diagnoser ökar stort.

Monica Svalfors, nationell samordnare för pedagogiskt stöd vid Stockholms universitet, är dock övertygad om att det finns ännu fler med funktions­nedsättningar på lärosätena.

— Vi vet att det finns ett mörkertal. Det handlar bland annat om de studenter som av olika skäl inte vill ta kontakt. En del vill dölja sin funktionsnedsättning för lärare och andra studenter, säger Monica Svalfors.

Vissa elever med funktionsnedsättningar klarar grundskolan och gymnasiet med mer eller mindre stöd. Men på högskolan blir det stopp för många ifall de inte efterfrågar det stöd de har behov av. Det kan leda till att de snabbt kommer efter och tvingas hoppa av.

— En del kontaktar tyvärr sina lärare först när det drar ihop sig till tentor.

Men att det finns ett mörkertal i statistiken behöver inte vara negativt. En ljuspunkt som Monica Svalfors ser är att kunskapen om funktionsnedsättningar har ökat. Lärosätena har, enligt henne, blivit bättre på att erbjuda mer generella stöd. För studenter med vissa funktionsnedsättningar kan generella åtgärder räcka långt. De kan lösa sin anpassning med hjälp av exempelvis lärare eller bibliotekarier.

Men studenter som behöver mer omfattande anpassningar måste i god tid kontakta den lokala samordnaren på sitt lärosäte. Det kan exempelvis ta ett par månader att få studielitteratur inläst ifall den inte finns som ljudbok eller i punktskrift. All in­läsning sker via den statliga myndigheten för tillgängliga medier och studenterna får del av materialet genom låne-id på legimus.se.

Annelie Högström på Linköpings universitet ingår i det nationella nätverket av lokala samordnare för pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättningar.

— Det har hänt mycket bara under de senaste fem åren. Studenterna är mer rättframma och många har med sig utredningar av funktionsnedsättningar från tidigare skolgång. Det är jättebra. Ingen ska behöva skämmas utan de ska ha samma villkor som andra studenter, säger hon.

Lenita Jällhage

Brist på tillit gör lärare sjuka

$
0
0

Sjukskrivningarna bland tjänstemän i Sverige ökar. Och det är den psykiska ohälsan som dominerar, framför allt bland kvinnor. Det visar en rapport från TCO. – Studien bekräftar den bild vi ser bland Lärarförbundets medlemmar, säger Hans Flygare på Lärarförbundet.

TCO:s kartläggning av tjänstemännens sjukskrivningar är tydlig: det är den psykiska ohälsan som dominerar statistiken. Och mest drabbade är kvinnorna, där 34 procent av sjukskrivningarna beror på psykisk ohälsa. Motsvarande siffra för männen är 24 procent.
 
60 procent av de tillfrågade i undersökningen anser inte att sjukskrivningen beror på jobbet. Men i gruppen med psykisk ohälsa ser det annorlunda ut. Där uppger 34 procent att sjukskrivningen är arbetsrelaterad.
– Den här studien bekräftar den bild vi ser bland Lärarförbundets medlemmar. Historiskt sett har lärare varit ett friskt yrke, men någonting har hänt – lärare är i dag överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken, sa Hans Flygare, arbetsmiljöexpert på Lärarförbundet, under  ett seminarium på TCO om rapporten.
– Lärarna upplever att samhällets respekt och tillit för dem som yrkespersoner har förändrats och att det pratas mycket om att skolresultaten sjunker och hur dålig skolan är. Detta sammantaget gör att känslan inuti börjar vackla, att man helt enkelt inte duger.
 
TCO:s undersökning visar att gruppen som drabbats av psykisk ohälsa upplever att de fått mindre stöd av chefer och kollegor tiden före sjukskrivningen än personer med andra besvär. Studien visar också att det finns ett tydligt samband mellan höga krav och låg kontroll över sin arbetssituation bland de som drabbats av psykisk ohälsa.
 
Enligt Hans Flygare har alla stora förändringar som skett i skolan de senaste decennierna spelat in.
– Det handlar om balansen mellan krav och resurser. När vi frågar våra medlemmar säger de att de inte har tid att göra det de ska. Man har inte resurser att möta de krav som samhället ställer.
 
Några positiva resultat i rapportenär att över hälften anser att de fått stöd från arbetsgivaren under sjukskrivningen. Och 80 procent anser att Försäkringskassan visat dem respekt och ett gott bemötande.

Undersökningen omfattar 3.368 personer födda mellan åren 1948 och1988 och som var sjukskrivna mer än två veckor under 2013. Undersökningen genomfördes av SCB på uppdrag av TCO.

 
Ola Rennstam

Var tionde elev inte gymnasiebehörig

$
0
0

Allt fler elever klarar nu behörighetskraven till gymnasieskolan – i alla fall jämfört med föregående läsår. Fortfarande är det dock mer än var tionde elev som inte lyckas uppnå uppsatta krav.

Skolverkets betygsstatistik visar på en uppgång när det gäller hur många grundskolelever som nu får behörighet – siffror som av naturliga skäl glädjer utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
– Det är klart att det är väldigt bra att fler elever i nästan alla grupper får med sig behörighet. Den stora utmaningen är elever som gått väldigt kort i tid i skolan. Där är det väldigt få som får behörighet och där måste vi bygga om systemet, säger Fridolin.
 
Han syftar då på den grupp Skolverket benämner i sin statistik som "okända", det vill säga elever som varit såpass kort tid att man inte har fått något personnummer. I den gruppen når endast 3,6 procent av eleverna behörighet till gymnasieskolan.
– Det är inte förvånande att många nyanlända elever saknar behörighet till gymnasieskolan. Att med bara några få månader i skolan få tillräckligt många godkända betyg för att komma in på gymnasieskolan måste nog snarast ses som en bragd, säger Anna Österlund, chef vid Skolverkets enhet för nyanländas lärande, i ett pressmeddelande.
 
Samtidigt visar den samlade statistiken att antalet behöriga, exkluderat denna grupp, visserligen ökar med 0,9 procentenheter jämfört med 2015. Dock: siffran 12,7 procent som inte var behöriga är nästintill identisk med 2014 (12,8) och därför kan inte någon tydlig trend avläsas.
 
Att mer än var tionde elev inte blir godkänd. Vad säger det om den svenska skolan?
– Det här innebär att vi fortfarande har väldigt stora utmaningar. Det handlar om nyanlända elever, det handlar om elever som mår alldeles för dåligt med psykisk ohälsa främst bland unga tjejer och som påverkar skolresultaten. Där måste skolan bli bättre. Sedan handlar det om att vi fått en ökad skolsegregation. Vi måste bygga ihop den svenska skolan igen.
 
Skolverket har ännu inte analyserat siffrorna som publiceras i dag. Men Anna Österlund säger att den ökade behörigheten som ändå skett kan vara ett resultat av de stora ansträngningar som gjorts på skolorna av både lärare och rektorer.
– Det har varit väldigt mycket fokus på skolans resultat och det har gjorts mycket insatser. Om man till exempel tittar på de nyinvandrade så har det blivit obligatoriskt att kartlägga deras kunskaper vilket ju förhoppningsvis får en undervisning som är på rätt nivå och inte behöver börja om i sådant de redan kan, säger hon.
 
Rapporten visar samtidigt på ytterligare ett problemområde för den svenska skolan. För första gången kan man nu titta på elever som fått betyg i såväl årskurs 6 som 9. Resultatet är nedslående för de som hade underkänt, betyget F, redan i sjätte klass. I svenska som andraspråk var det 31 procent av dessa som underkändes även i niondeklass. I matematik var siffran ännu värre: 49 procent.
– Det är anmärkningsvärt att man inte lyckats kunna sätta in åtgärder under tre år så att det inte fått godkänt betyg. Själva syftet med betyg i årskurs sex var ju så att man skulle se vilka som behövde extra stöd, säger Anna Österlund.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
– Det är inte förvånande att många nyanlända elever saknar behörighet till gymnasieskolan. Att med bara några få månader i skolan få tillräckligt många godkända betyg för att komma in på gymnasieskolan måste nog snarast ses som en bragd, kommenterar Anna Österlund, chef vid Skolverkets enhet för nyanländas lärande, i ett pressmeddelande.
 
Skolverkets betygsstatistik visar att gruppen elever med okänd bakgrund ökade från 1.000 elever till 5.400 i årskurs 9 jämfört med året dessförinnan. Eftersom den gruppen nu är så stor har Skolverket i år valt att redovisa behörighetssiffrorna både med och utan elever med okänd bakgrund. Tidigare år har gruppen räknats med i behörighetsstatistiken.
 
Jämfört med vårterminen 2015ökar gymnasiebehörigheten med 0,9 procentenheter, med elevgruppen med okänd bakgrund oräknad. Men när den gruppen räknas in minskar i stället gymnasiebehörigheten med 2,5 procentenheter, från 85,6 till 83,1 procent.
– Statistiken visar att det är tufft för elever som börjar i slutet av grundskolan. För att stötta dessa elever behövs insatser från kommuner, skolor och staten. Det är angeläget att snabbt och effektivt ta fram åtgärder för att få unga nyanlända till utbildning och arbete, säger Anna Österlund.
Tobias Österberg/TT Beatrice Nordensson/TT

Fasthållningsärenden gås igenom igen

$
0
0

Skolinspektionen ska gå igenom samtliga fall det senaste året då skolpersonal hållit fast elever. Översynen sker efter att Ekot i Sveriges radio uppmärksammat ett fall i Täby.

Skolinspektionen kommer att gå igenom alla beslut som fattats av Skolinspektionen och Barn- och elevombudet det senaste året som handlar om fall då skolpersonal hållit fast elever, uppger Ekot.
– Vi får se vad det ger och se om det finns anledning för oss att göra en förnyad genomgång ännu längre tillbaka i tiden, säger Marie Axelsson, chefsjurist på Skolinspektionen, till Ekot.
 
Fasthållningar kan vara farligt för barnet, och riskerar också att traumatisera det. Förra läsåret hade 43 fall av fasthållningar anmälts, varav ett med en pojke i Täby som berättat att två män suttit på honom då han varit nedtryckt på mage.
 
Skolinspektionen medger att den saknat kunskap och ändrar efter Ekots granskning sitt sätt att utreda sådana ärenden. 
TT

L vill halvera lov för nyanlända

$
0
0

Liberalerna vill förlänga skolplikten och halvera sommarlovet för nyanlända. Partiet sätter skolan först i sin budgetmotion, alternativet till regeringens budgetförslag, enligt partiledaren Jan Björklund.

Bland Liberalernas förslag finns ett års betald vidareutbildning, två miljarder kronor för lärare och förlängd skolplikt för nyanlända till en kostnad av 3,3 miljarder 2017.
– Vi menar att skolplikten måste förlängas och det borde finnas ett lagmässigt utrymme att förlänga den till det år man fyller 20 år, från dagens 16 år, säger Björklund på en pressträff och tillägger att sommarlovet också bör halveras för nyanlända.
 
Liberalerna vill spara mer än regeringen, men säger ja till de tio extra miljarderna till kommunerna.
– Men vi vill styra dem mer, de ska inte gå till att täcka svarta hål i kommunerna, säger Jan Björklund.
 
Liberalernas budgetförslag ska ge en budget i balans till 2017, ett år tidigare än regeringen, och överskott 2018.
TT

Lärarförbundet vill skrota skolpengen

$
0
0

Ersätt skolpengen med ett nytt system. Det ska inte vara möjligt för friskolor att göra vinster på stora klasser, anser Lärarförbundet. Förslaget får mothugg av Friskolornas riksförbund.

Skolpengen gör det möjligt för de sju största friskolekoncernerna att ha en rörelsemarginal på motsvarande en miljard kronor. Förklaringen till vinsterna är bland annat större skolklasser, eftersom skolpengen är kopplad direkt till eleven. Dagens modell borde därför ersättas av en annan som får vinstpengarna att stanna kvar i det offentliga systemet och som höjer skolans kvalitet. Det skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, på DN debatt på torsdagen (läs inlägget här).

Varför är det angeläget för Lärarförbundet att driva den här frågan?

– Idag ser vi att vissa skolor kan ta ut stora vinster samtidigt som andra knappt får ekonomin att gå ihop. Systemet i sig driver på de här stora skillnaderna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, är starkt kritisk till Lärarförbundets linje:

– Det är sorgligt att Lärarförbundet diskuterar huvudmannaskap. Idag har vi ett enkelt system som utgår från likvärdighet.

Men samma skolpeng blir ju inte likvärdig när skolor har så olika förutsättningar?

– Nej, men Stockholm och Malmö ger till exempel olika summor till olika skolor enligt en modell. Så skulle man kunna göra i hela landet.

Ulla Hamilton tror att valfriheten försvinner med slopad skolpeng.

– Ska varje skolhuvudman förhandla om pengar med kommunerna? Det skulle bli ett jätteknöligt system. Eller vilken finansieringsmodell ska man ha istället? Jag förstår inte hur Lärarförbundet tänkt.

Lärarförbundets förslagär att gå ifrån den individbaserade skolpengen till något som kan vara en blandning av individ- och klasstorleksbaserad finansiering.

– Vi behöver ett system som är mer trögrörligt. Individsumman bör trappas av över en viss klasstorlek, säger Johanna Jaara Åstrand.

Ulla Hamilton ifrågasätter Lärarförbundets kritik mot stora klasser.

– Det finns ingen forskning idag som säger att större klasser ger sämre kvalitet. Och om vi tittar på lärartätheten i grundskolan ligger friskolorna högre.

Vad gäller kvaliteten i friskolekoncernerna hänvisar Ulla Hamilton till Skolinspektionens rapport från 2015.

– De är föredömen vad gäller att jobba med kvalitet och resultatuppföljning.

Johanna Jaara Åstrand slår tillbaka kritiken:

– Vi säger inte att mindre klasser automatiskt ger högre kvalitet. Det vi säger är att skolans finansiering måste bidra till att öka kvaliteten i hela skolsystemet. Det ska inte vara möjligt att göra stora vinster på stora klasser och mindre lärartäthet.

Om undervisningens kvalitet säger hon:

– Friskolornas höga studieresultat beror till stor del på elevsammansättningen. De har elever med bättre förutsättningar, vilket också leder till att de påverkar varandra till att prestera bättre.

Per Arne Andersson, chef för SKL:s arbetsgivaravdelning, gläds över debatten:

– Det är väldigt bra att Lärarförbundet lyfter fram de negativa konsekvenserna av skolpengssystemet. Vi måste få till ett system som har mindre avarter. Dagens system skapar stora marginalvinster och driver upp skolpengen.

Vad skulle du föredra för lösning på skolans finansiering?

– Jag vill inte ge förslag nu, men det finns lösningar. Det viktiga är nu att vi får en mer nyanserad diskussion om hur vi ska använda resurserna mer effektivt.  

Enikö Koch

Engelska skolans aktie rusade på börsen

$
0
0

Börsnoteringen blev en framgång för Internationella engelska skolan. Aktien rusade med 30 procent första handelsdagen. Styrelseordföranden Per Båtelson ser fördelar med börsen.

Intresset för Internationella engelska skolans (IES) börsnotering var stort. Erbjudandet om att köpa aktier för 52 kronor styck övertecknades kraftigt, och när handeln inleddes sköt kursen i höjden. Efter en topp på 75 kronor parkerade aktien under dagen på cirka 67 kronor, 30 procent över introduktionspriset. Det höjer värderingen på bolaget från 2,1 miljarder kronor till 2,7 miljarder.
 
Bolagets styrelseordförande Per Båtelson, med många år inom den privata vårdsektorn i bagaget, vill inte kommentera om priset var för lågt. Men att börsintroduktionen är rätt väg att gå är han övertygad om.
– Jag tycker det viktigaste med en notering är att det är ett kvalitetsbevis. Vi ökar transparensen och möjligheten till insyn, säger han.
 
IES är den andra skolkoncernen som tar klivet in på börsen i år, efter Academedia i juni. Då var priset satt till 55 kronor. Aktien har sedan dess gått både upp och ner, och haft en toppnotering på 74 kronor. På torsdagen fick den lite draghjälp av IES och handlades på eftermiddagen för 64 kronor.
 
Båda introduktionerna har genomförts samtidigt som regeringen aviserat att tuffare regler för välfärdsbolag är att vänta. Utredaren Ilmar Reepalu ska redovisa sitt förslag senare i höst, men har på förhand sagt att han kommer att föreslå en begränsning av vinster i välfärden som kommer ligga på under tio procent av investerat kapital.
 
Efter IES börsintroduktion upprepade utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) sin ståndpunkt om att möjligheterna att göra vinst på skolor måste begränsas. Börsspekulation riskerar att vara dåligt för skolor, anser han.
 
Per Båtelson har förstås en annan uppfattning.
– Kvalitet är det helt avgörande för mig. För vår del är förhoppningen att börsintroduktionen bidrar till att skapa ännu mer attraktiva arbetsplatser. Vi står inför en bemanningskris inom skolan och vården, säger han.
Jenny Petersson/TT

Vägen tillbaka kan leda bort från skolan

$
0
0

Det går att komma igen efter utmattningssyndrom. Men det bästa är inte alltid att återgå till det gamla jobbet. Tre lärare berättar.

Illustratino: Emma Hanquist

Johan: En sak jag har lärt mig är att lyssna på kroppens signaler

Jag är grundskollärare och jag har alltid jobbat med de tyngsta eleverna. Med dem som är utagerande och slåss, de som knappt fattar vad skola är. Men jag är rätt bra på det, jag kan de här killarna och tjejerna.

För några år sedan blev det för mycket. Jag hade pluggat extra och börjat på en ny skola. Det var konfliktfyllt. Eleverna kunde plötsligt slå sönder stolar och välta böcker, eller ge sig på oss med knytnävar.

Jag hade svårt att somna på kvällarna och vaknade tidigt på morgnarna. Till slut kunde jag knappt tänka alls. Kände bara ångest inför att gå till skolan.

En morgon när jag tog bilen till jobbet svartnade allt. Plötsligt märkte jag att jag körde på vänster sida av vägen.

Läkaren sa att jag hade katastrofala ­värden och sjukskrev mig direkt för ut­mattningssyndrom. Jag hade tydligen gått in i väggen, som det heter.

Jag fick sömnmedel och anti­depressiva läkemedel och jag började i samtalsterapi. Då bröt jag nästan samman, allt jag samlat på mig genom åren bara vällde fram.

Men det som räddade mig var nog mina hundar. Utan dem hade jag legat utslagen hemma. Vi åkte ut till skogen varje dag och tog långa promenader i friska luften. Hundar pratar inte. Det var så skönt.

Efter två månader tvingade jag mig själv att åka till skolan och förklara för eleverna och personalen varför jag var borta. Det var skitjobbigt. Man känner ju på något sätt att man har misslyckats och svikit dem. Men det var bra att jag gjorde det.

Någon månad senare började jag gå på personalens torsdagsfika. Det var skönt, för det var så kravlöst. Man kunde bara sitta där och fika och lyssna på vad folk sa.

Jag blev alltmer sugen på att ge jobbet en chans till. Jag vet ju att jag är duktig på det jag gör.

Ett halvår efter min blackout prövade jag att arbetsträna några timmar om dagen. Jag ökade till 25 procent, sedan till 50 och så småningom till 75 procent. Planen är att jag ska vara tillbaka på heltid den här hösten.

I skolans värld är det alltid skriande brist på folk. När man är på jobbet rycker alla i en. Då gäller det att kunna säga ifrån. Att kunna förklara att »nej, jag jobbar bara 25 procent, jag kommer inte att gå på alla möten, jag tänker fokusera på eleverna när jag är här«.

En sak jag har lärt mig är att lyssna på kroppens signaler, att inte kämpa på för länge. Och att inte ha för bråttom att börja jobba för fullt igen.

För mig har det tagit tre år att komma tillbaka. Det tror jag har varit jävligt bra.

 

Sten: Den sista tiden innan pensionen skulle jag vilja göra något annat

Jag är specialpedagog i en liten klass med utagerande elever och har jobbat länge med det. Men på senare år har man blandat barn med adhd huller om buller med grovt autistiska barn. Det handlar inte längre om undervisning, utan om att förvara barnen och släcka ­bränder.

Jag har länge haft sömnsvårigheter och blivit alltmer glömsk. En gång kände jag inte igen min systerdotters man, som hon har ­varit tillsammans med i tio år. Men jag har bara fortsatt att jobba på.

Det var en vikarie som förra hösten sa åt mig att jag måste söka läkare. Jag hade skyhög puls, högt blodtryck och förmaks­flimmer. Jag kördes direkt till sjukhuset. Där fick jag ­diagnosen utmattningssyndrom. ­Sedan dess har jag inte jobbat.

Jag försöker vila och ta mycket prome­nader, som läkaren har sagt åt mig.

Men jag är fortfarande trött, sover dåligt och har ont i hjärtat. Under sjukskrivningen har jag inte haft så mycket kontakt med mina kolleger. Det blir för mycket jobbsnack och det är stressande. Man hörs kanske på Facebook, lite hejsan-hoppsan sådär.

På skolavslutningen var jag tillbaka i klassen. Några elever var oerhört störiga och slängde glåpord mot mig, bara för att ­provocera. Jag kände att hjärtat började pumpa och svettningarna kom. Jag ska inte tillbaka till den miljön. Den är förkastlig, både för vuxna och barn.

Jag har inte så långt kvar till pensionen. Den sista tiden skulle jag vilja göra något helt annat. Jag är rätt duktig på att snickra. Kanske kan jag sysselsätta mig med det på något sätt?

 

Aisha: Jag älskar att undervisa – men måste tänka på min egen hälsa

Det var endröm som gick i uppfyllelse när jag, som tidigare varit modersmålslärare, fick en egen klass. Men det blev en mardröm. Jag hade otur och hamnade i en klass som var jättejobbig. Eftersom jag var ny lärare i klassen testade de mig hela tiden. De skrek: »Din hora!« »Jävla utlänning!« »Stick härifrån!«

Jag kan inte begripa att tio- och elva­åringar kan säga så till sin lärare.

En gång skulle jag informera en pappa om att hans barn hade uppträtt kränkande mot en annan elev. Det blev ett långt, jättejobbigt samtal. Plötsligt sa han: »Vad skulle du göra om min dotter kommer till skolan och skjuter?«

Jag blev helt blockerad och kände yrsel. Efter samtalet svimmade jag.

Jag fick uppsöka läkare som bedömde att jag hade drabbats av en panikattack. Läkaren skrev ut mediciner och jag sov massor, tog promenader och såg mycket på tv. Jag har också gått i samtalsterapi.

Rektorn hade kontakt med mig under sjukskrivningen, hon skickade blommor och hjälpte till med en rehabiliteringsplan. Den innebar att jag till att börja med skulle vara två timmar i skolan i veckan och bara ta ­mindre arbetsuppgifter, sedan öka till kvartstid och efter ett tag till halvtid.

Jag kände mig välkommen tillbaka av mina kolleger. Men det var så mycket jag hade glömt på de där månaderna, jag kom till exempel inte ihåg koderna till datorn. Det var lite som att börja på nytt.

Nu går jag in som resurs och hjälper ­andra lärare. Jag orkar inte ta en hel klass själv igen, med alla föräldrakontakter. Jag älskar att ­undervisa och blir stolt när jag har hjälpt elever att lyckas. Men jag måste tänka på min egen hälsa också.

Ångesten kommer tillbaka när det ­seglar upp konflikter. Vissa dagar på jobbet känns det jättebra, vissa dagar klarar jag det knappt.

 

Fotnot: Personerna i artiklarna heter egentligen något annat.
Stefan Helte

Gustav Fridolin: Bättre skolresultat arbetsseger för lärare, rektorer och elever

$
0
0

Att fler – såväl svenskfödda som invandrade – når de grundläggande kunskapskraven i nian är en arbetsseger för Sveriges lärare, rektorer och elever, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i ett debattinlägg.

Vi som jobbar i eller med skolan har inte alltid anledning att vara glada över det som rapporteras. Hetsiga politiska debatter, krisrubriker och befogade beskrivningar av våra högst verkliga problem döljer så lätt allt bra som faktiskt också sker i skolan varje dag. Elever som både trivs och anstränger sig, lärare och rektorer som arbetar hårt, elevhälsa som ger en extra chans till någon som har det tufft, spännande skolutvecklingsarbete i internationell klass. Det är ju också en bild av vår skola.
 
Eftersom detta så lätt hamnar i skymundan finns det anledning att för en kort stund stanna till vid den resultatredovisning som kom i går och visar det hårda arbete som görs. Förra året tog svensk skola mot fler barn från krig och flykt än någonsin i modern tid. Det var en stor utmaning. Nästan lika många elever som det finns i en hel årskull kom och gavs i skolan en plats att börja sitt nya liv. Det fanns de som varnade i högt tonläge för att detta skulle göra skolan sämre. Så blev det inte. Vi fick många nya elever, samtidigt som fler av dem som redan fanns i skolan klarade behörighet till gymnasiet.
 
När resultatet från niornas behörighet redovisades i går såg vi att fler når de grundläggande kunskapskraven i alla grupper – svenskfödda och invandrade – utom bland de som fortfarande är asylsökande och bara fått en mycket kort tid i skola. Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott, men vi vet att det är hårt arbete som ligger bakom, för och med varje elev som når behörigheten. Så det här är inget någon regering ska ta åt sig äran för, det här är en arbetsseger för Sveriges lärare, rektorer och elever.
 
Jag påstås ibland ha lovat"fixa skolan på 100 dagar". Det är såklart trams och handlar om en knasig rubrik som sattes när vi före valet redovisade det arbete som vi ville dra igång under de första dagarna i regering (allt det arbetet är igång, jag kan redovisa hur vi jobbar för att vartenda löfte, från höjda lärarlöner till fler anställda, ska bli verklighet). Men det kanske märkligaste med den skrönan är att jag påstås ha sagt att jag ska "fixa skolan". Ser man på skolan på det sättet bör man inte vara utbildningsminister. För det är inte politiker som "fixar" någonting, det bästa vi kan göra är att anställa fler i skolan, minska lärares byråkrati och öka mandatet för att sätta in särskilt stöd. Då förbättrar vi förutsättningarna för arbetet. Men jobbet görs fortfarande i klassrummet. Det är där man fixar skolan. 
 
Nu tar vi oss an också de som kom sent i grundskoleåren. Med kartläggning, studiehandledning och gemensamt ansvar över landet ska också de få en ärlig chans. Vi fortsätter vårt arbete för bättre arbetsmiljö för lärare, investeringar i elevhälsa och skolbibliotek, satsningar på skolor och elever som har det tuffast – så trenden verkligen vänder och till slut alla elever får med sig de kunskaper man behöver för livet. 
Gustav Fridolin Utbildningsminister

Nyanlända kan få ny skolform

$
0
0

Utbildningsminister Gustav Fridolin öppnar för en helt ny skolform för nyanlända som kommer till Sverige under grundskolans senare år.

Nyanlända med begränsade kunskaper som kommer till Sverige under grundskolans senare år har mycket svårt att uppnå behörighet till gymnasiets nationella program. Regeringen vill öka dessa elevers möjligheter och gav därför i somras en utredare i uppdrag att föreslå hur utbildningen i Sverige kan anpassas för att uppnå det. 
 
I en intervju i webbtidningen Altinget öppnar nu utbildningsminister Gustav Fridolin för att utredaren kan komma att föreslå en helt ny skolform för att hantera utmaningen. 
– Jag uppfattar att jag har ett väldig brett mandat. En lösning kan vara att hitta en ny fas som hakar in till gymnasiet bättre. Det skulle kunna vara en ny skolform, säger utredaren Ebba Östlin.  
– Ja, uppdraget till Ebba Östlin öppnar för just det, bekräftar utbildningsministern.
 
Ebba Östlin säger till tidningen att det redan i dag finns kommuner som under lång tid tagit emot väldigt sent anlända elever och som utvecklat metoder för det, och det ingår i hennes uppdrag att sprida dessa metoder. 
 
Av direktiven framgår att utredaren även ska analysera om dagens reglering är tillräcklig för att dessa elevers behov av undervisning ska kunna tillgodoses.
Mats Thorén 

Vellinge bästa skolkommunen – igen

$
0
0

Med skriande lärarbrist i stora delar av landet och en långvarig debatt om lärarlöner utmärker sig skånska Vellinge som Sveriges bästa skolkommun, i en omfattande årlig undersökning som har gjorts av Lärarförbundet.

Lärarförbundet baserar sin rankning på 13 kriterier som lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.
– Vellinge har en väldigt hög lägstanivå i alla kriterierna, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
 
Tvåa är Varberg och på tredje plats kommer Båstad. Längst ner på listan finns Ljusnarsbergs kommun i Västmanland. Näst sist kommer Flen och däröver återfinns Norberg.
– De kommuner som placerar sig i toppen brukar framför allt peka på tre saker, säger Johanna Jaara Åstrand.
– Det handlar om att lägga upp en långsiktig strategisk plan om vad man vill med sin skola, att skapa en bred samsyn bland lärare, politiker och tjänstemän kring den planen och kanske det mest viktiga – att man har höga förväntningar, på elever och på varandra.
 
Det finns exempel på skolor som på olika sätt aktivt undviker att ta emot nyanlända barn som ofta har större behov, kanske för att behålla en bra plats i sådana här rankinglistor?
– I vår ranking hittar vi kommuner i toppen som både tar emot många och färre nyanlända elever, säger Johanna Jaara Åstrand.
 
Hon pekar på att de närmare 70.000 nyanlända barnen i skolålder som kom till Sverige förra året ännu inte riktigt syns i statistiken.
– Vi har varit otroligt tydliga i våra påtryckningar att betydligt fler kommuner och skolor inom kommuner måste dela på ansvaret, säger hon.
 
Lärarförbundet vill också att Migrationsverket ska ta hänsyn till skolkapacitet när man gör utplaceringar av asylsökande i kommuner.
– Det borde rimligen vara så att kommuner med höga resultat har en hög skolkapacitet och då har man alla möjligheter att göra skillnad och spela roll för alla elever, säger Johanna Jaara Åstrand.
 
Undersökningen har gjorts varje år sedan 2002 och Vellinge har länge legat i topp. Även förra året låg kommunen etta på listan och TT kunde då rapportera att kommunen intagit den platsen fyra år av fem. 
TT

Minska pappersjobbet

$
0
0

Mycket mer måste göras när det gäller lärarnas arbetsbelastning. Det skriver Moderaternas skolpolitiska talesperson.

Illustration: Maria RaymondsdotterOECD-rapporten som släpptes härom veckan är en dyster läsning. Lärarlönerna släpar efter och villkoren för lärarna måste bli bättre.

När halva mandatperioden nu har gått konstaterar vi att regeringen har presenterat alldeles för få konkreta förslag för hur lärarprofessionen ska fortsätta att stärkas och hur vi ska få fler skickliga lärare. Än mer anmärkningsvärt är det att regeringen gör tvärt emot OECD:s rekommendationer och skär bort 5 000 karriärtjänster. Det duger inte.

Att investera i skolan är att investera i Sveriges framtid. I Moderaternas plan för ett starkare Sverige är därför skolan en bärande del. Oavsett var­ifrån man kommer ska alla barn och elever ges bästa möjliga förutsättningar att komma till sin rätt. Därför fokuserar vi på att stärka ­lärarna i deras arbete.

Moderaterna vill fortsätta att höja lärarnas löner med tre miljarder kronor och samtidigt bygga ut karriärtjänsterna. Men till skillnad från regeringen och Helene Hellmark Knutsson, som tog emot OECD:s rapport, är vi inte nöjda. Mer måste göras, inte minst när det kommer till lärarnas arbetsbelastning och arbetsmiljö. Och det är bråttom.

Vi vill ge lärarna mer tid till det så viktiga för- och efter­arbetet men också mer tid tillsammans med eleverna. Därför vill vi införa lärar­assistenter för att avlasta det administrativa arbetet. Vi vill också, med hjälp av digitaliseringen, ta bort så mycket administrativt arbete som möjligt. Inte minst gäller detta de nationella proven som borde gå att digitalisera helt och hållet fortare än 2022, vilket är regeringens besked.

Och att så många som en fjärdedel av lärarna uppger att de utsatts för hot, våld eller kränkningar är ingenting som vi kan acceptera. Moderaterna vill därför se över skollagen som rör trygghet och studiero i syfte att tydliggöra och stärka lärares rätt att ingripa vid en ordningssituation.

Att mellan 30 och 40 procent av lärarstudenterna hoppar av lärarutbildningen vittnar om att vi måste fortsätta att stärka kvaliteten på lärarutbildningen. Vi vill därför utöka den lärarhandledda tiden på utbildningen med 50 procent. Vi föreslår också en tuffare antagning samt att ­ledarskapskompetens, special­pedagogik, digitalisering och andraspråksinlärning ska vara obligatoriska delar i all lärar­utbildning.

För att fler lärarstudenter ska fullfölja sin utbildning och fler nya lärare vilja stanna i yrket måste det praktiska hantverket och lärar­utbildningens teoretiska delar knytas närmare varandra. Tillsammans med Lärarförbundet Student har vi därför föreslagit att alla lärarstudenter ska mötas av utbildade vfu-handledare och att alla nya lärare ska garanteras en introduktion med en mentor som har fått utbildning för mentorsuppdraget.

OECD pekar också på att våra lärare som har jobbat en tid i skolan måste få bättre möjligheter att utvecklas i yrket. Vi har därför föreslagit att alla lärare ska ha rätt till en obligatorisk och individuell kompetensutvecklingsplan. Till detta vill vi inrätta ett nationellt professions- och kompetensutvecklingscentra för lärare och skolledare. Detta är avgörande för att stärka professionen.

När halva mandatperioden nu har gått är det därför oroande att regeringen har presenterat så få skarpa och konkreta förslag för hur vi ska fortsätta att stärka lärarna i sitt arbete. I vår plan för ett starkare Sverige är skolan en självklar del. Därför investerar Moderaterna i fler skickliga lärare med bättre förutsättningar att göra sitt jobb. Det borde också regeringen göra.

Camilla Waltersson Grönvall Skolpolitisk talesperson (M)

Ge studenter individuellt stöd

$
0
0

Funktionshindrade som läser på högskola behöver bättre hjälp, skriver Per Olof Larsson och Rebecca Ringberg.

Att gå på en yrkes­inriktad univer­sitetsutbildning innebär en ut­maning för de flesta. Studenten ger sig in i det okända, vet inte hur undervisningen är upplagd eller om yrkesvalet är det rätta.  

För den som dessutom har ett funktionshinder innebär det ytterligare en utmaning och det behövs ofta extra stöd och hjälp utifrån typ av funktionshinder och svårighetsgrad.

Vår erfarenhet är dock att de flesta vill genomföra studierna utan att poängtera sina ­eventuella svårigheter. Studenterna försöker klara sig med litet stöd efter bästa förmåga. Det blir en balansgång mellan att bli sedd som den student man är, samtidigt som man vill ha förståelse för sin diagnos utan att bli identifierad utifrån den.

Här ska lärarnas betydelse inte underskattas. Kurs­ansvariga, lärare och ­administrativ personal har olika förhållningssätt utifrån ambition, intresse, kunskaper och erfarenheter. En lärare kan vara inkompetent och kränkande. Men en kurs­ansvarig lärare kan också ge erkännande och uppmuntran och förmedla en känsla av att det går att påverka och för­ändra världen även för den som har läs- och skriv­svårigheter.

Vi har mött lärare som ser bortom funktionshindret, som ser det som helt naturligt att studera med en neurologisk skada. Studenten behöver inte förklara sig, uppleva sig vara till besvär eller skilja ut sig från de övriga studenterna.

Studievägledarna har också en avgörande betydelse. En studievägledare som ska möta studenter med funktions­hinder behöver ingående ­kunskap i ämnet.  

Hela tiden måste studievägledare, handledare, lärare och studenter tillsammans hitta individuella lösningar på de problem som uppstår. Men universiteten har ofta standardlösningar på hur hjälpen ska ges.

En lösning som gör det möjligt för fler studenter med funktionshinder att studera vid universitet och högskolor är att det finns tillgång till ett personligt samtalsstöd. En person med kunnande och erfarenhet som studenten kan diskutera utmaningar och problem med.

Per Olof Larsson, Göteborgs universitet, institutionen för socialt arbete Rebecca Ringberg, Neuroförbundet

Utredare: Offentlighetsprincipen ska gälla privata förskolor

$
0
0

Offentlighetsprincipen bör gälla även fristående förskolor och fritidshem. Det föreslår regeringens särskilde utredare.

Fristående förskolor och fritidshem, internationella skolor, särskilda ungdomshem och öppna förskolor – som finansieras med skattemedel men drivs av privata aktörer – ska omfattas av offentlighetsprincipen. Det föreslår en särskild utredare på måndagen. 
 
Likt kommunala förskolor och fritidshem etcetera kommer de privata bli skyldiga att registrera sina handlingar och skyndsamt lämna ut allmänna handlingar om en medborgare vill det. Detsamma gäller arkivering av handlingar. 
 
Lärare och annan personal kommer att omfattas av meddelarskyddet, det vill säga att anställda som lämnar uppgifter till media har rätta att vara anonyma och att arbetsgivaren inte får efterforska vem som lämnat uppgifterna.
 
Däremot kommer det inte betyda någon skillnad för eleverna vad gäller skydd för deras integritet, enligt utredaren.  
 
De nya bestämmelserna föreslås gälla från den 1 januari 2019. 
 
För ett år sedan föreslog en annan utredning att offentlighetsprincipen ska gälla även fristående skolor. Den utredningen är ute på remiss. Förslaget förväntas träda i kraft den 1 juli nästa år.
Mats Thorén

Vindelns jättekliv – 223 placeringar

$
0
0

Större andel behöriga lärare och bättre elevresultat ger Vindeln en jätteskjuts uppåt i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun – hela 223 placeringar. – Det är flera års arbete som nu ger effekt, säger förvaltningschefen Lars Johansson.

Vindelns kommun har klättrat 223 placeringar från i fjol i Lärarförbundets ranking av Sveriges bästa skolkommun.
– Jätteroligt, det kände jag inte till, säger Britt-Louise Eriksson (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden, från en sprakig telefonlinje i Estland där hon är på tjänsteresa.
 
När Lärarförbundet presenterar sin ranking hamnar ofta rampljuset på de kommuner som placerar sig i toppen och botten på listan. Samtidigt finns det kommuner som tagit jättekliv på listan under ett enda år. Vindeln är den kommun som uppvisar störst förändring i jämförelse med i fjol – från plats 255 till 32. Några andra kommuner är Nordmaling som klättrat 188 placeringar, Överkalix 177 placeringar och Bollebygd 153 placeringar.
 
Vindeln är en liten kommun med sex kommunala grundskolor, 2 i tätorten och 4 byskolor. Kommunen har 6 förskolor och även privata alternativ, men ingen egen gymnasieskola. Gymnasieplatser köper Vindeln från flera orter i och utanför länet.
 
De kriterier som haft störst betydelse för Vindelns resultat är ökningen av andel behöriga lärare med legitimation i minst ett ämne och även annan personal med pedagogisk högskoleexamen. Elevernas meritvärden i åk 9 och andelen godkända i åk 9 har också förbättrats avsevärt.
 
Lars Johansson, förvaltningschef på barn och ungdomsförvaltningen i Vindeln, säger att kommunen under flera år lagt mycket resurser på skolan.
– Vi har satsat på behörig personal men lärare och rektorer har även arbetat långsiktigt och medvetet med att utveckla bedömningen av eleverna och även skapa en röd tråd i undervisningen. Det är flera års arbete som nu ger effekt, säger han.
 
Britt-Louise Eriksson tror också att satsningar på arbetsmiljön har stor betydelse.
– Jag tror att mycket handlar om arbetsmiljön, det psykosociala klimatet på skolorna och förskolorna. Att alla känner vi-känslan i ett team och att de är viktiga i det stora pusslet, säger Britt-Louise Eriksson.
 
Hon säger att kommunens HR- avdelning har arbetat långsiktigt med att synliggöra medarbetarna, bland annat genom att satsa på en tydligare ledning. Inom barn- och utbildningsförvaltningen har man tillsatt en utvecklingsledare/rektor som stöttar alla rektorer så de i sin tur får verktyg att arbeta med arbetsmiljön bland sina lärare och övrig personal. 
– Bra lärarbehörighet i våra byskolor gör också att vi kan bibehålla kvaliteten och så arbetar vi även med fjärrundervisning, säger Britt-Louise Eriksson.
 
Lenita Jällhage
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>