Månadens fråga
Lämplighetsprov sållar bort – inte fram
Lämplighetstesterna till lärarutbildningen sållar bort de uppenbart olämpliga och dem som inte är tillräckligt motiverade för att göra provet. Men eftersom nästan alla behöriga kommer in har proven – än så länge – ingen utslagsgivande funktion när det gäller att få in de bästa studenterna.
Linnéuniversitetet och Jönköping University har regeringens uppdrag att genomföra antagningsprov på försök för att sålla bort sökande som inte är lämpliga för läraryrket. Och proven verkar klara den funktionen:
Av de 168 personer som gjorde det första antagningsprovet till lärarutbildningen vid Linnéuniversitetet i somras underkändes sex. I Jönköping underkändes 17 av 307 sökande, skriver Svenska Dagbladet.
Förhoppningen är också att lämplighetsproven ska bidra till att höja lärarutbildningens status och sålla fram dem som är särskilt lämpade för yrket.Men konkurrensen om platserna är alldeles för liten för att lämplighetsproven ska fungera som ett sådant nålsöga. Alla som klarade provet vid Linnéuniversitet blev antagna och inte heller i Jönköping tycks provet ha haft så stor utslagsgivande betydelse, enligt SvD.
Däremot verkar provens existens sålla bort dem som inte är tillräckligt motiverade eller inte vill göra antagningstestet av andra skäl. Över 1000 personer som sökt lärarutbildningen vid de två universiteten avstod från att göra provet och räknades därmed som obehöriga.
Antagningsproven ska nu utvärderas av Universitets- och högskolerådet. En rapport kommer 2018.
Karin LindgrenFunktionsnedsatta elever får inte tillräckligt stöd
På många skolor i landet finns stora brister i stödet till elever med funktionsnedsättning, skriver Skolverket i en rapport som presenteras på onsdagen. Exempelvis saknas specialistkompetens och ofta krävs en diagnos för att få särskilt stöd – något som strider mot skollagen. – Vi ser många exempel där skolgången kraschat totalt, säger Anne Lönnermark, ordförande i Autism- och Aspergerförbundet.


Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) påpekar att fler speciallärare nu utbildas och att klass- och ämneslärare ska få fortbildning i specialpedagogiska verktyg. Men han pekar samtidigt på ett annat problem.
– En mycket provocerande sak i rapporten är att det fortfarande i många fall är så att man väntar på att eleven ska få en diagnos innan man sätter in stöd. Så ska det inte fungera, så får det inte fungera.
–Det är det pedagogiska behovet som ska avgöra, inte en medicinsk diagnos. Genom läsa-skriva-räkna-garantin kommer vi att ändra skollagen för att säkerställa att stöd sätts in i de första årskurserna, säger Fridolin.
Nytt avtal för statligt anställda lärare
Löneökningar på 2,2 procent. Det blev resultatet i det nya avtalet för statligt anställda som tecknades på onsdagen. Avtalet är på ett år och berör 2.000 medlemmar i Lärarförbundet.
Faluns lokalavdelning hyllar världens lärare
Runt om i landet firas på onsdagen Världslärardagen. Med anledning av det bjuder Lärarförbundet Falun på filmvisning. – Vi vill lyfta fram att Lärarförbundet, till skillnad från vår konkurrent, har ett internationell engagemang, säger Jan-Erik Kyrö, Lärarförbundet Falun.
Liberalerna: Fridolin har ännu inte levererat
Sedan Gustav Fridolins (MP) berömda "100-dagarsprogram" har ännu inget avgörande hänt, skriver Christer Nylander, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott för Liberalerna, i en replik till utbildningsministern.

- Riksdagen har krävt att regeringen ska lägga fram förslag om att ge alla elever ytterligare en timme matte i veckan och att utöka undervisningen i ”Idrott och hälsa” i grundskolan. Regeringen är emot.
- Riksdagen har krävt att regeringen lägger fram förslag om att göra grundskolan tioårig och erbjuda förskollärarna som är anställda i förskoleklassen en vidareutbildning till lärare. Regeringen vägrar.
”Svenska lärare borde utmana elever mer”
Elever som utmanas att lösa kreativa matematikproblem får bäst resultat. Det visar en djupanalys av matematikdelen av Pisa 2012. – Svenska lärare borde utmana elever mer, anser forskaren Mathias Norqvist.
I en ny OECD-rapport har forskare undersökt sambandet mellan undervisningsstrategier och elevernas resultat i Pisa. Det visar sig att elever som ofta får utmanande undervisning – till exempel att de ställs inför komplexa problem som de får fundera ut en lösning till – över lag har bättre resultat på PISA-provet i matematik.
– Det är viktigt att ha olika undervisningsstrategier för olika tillfällen. Sen är det intressant att se att de elever som presterar allra bäst har fått utmaningar i sin undervisning, säger Helena Karis på Skolverket, en av dem som skrivit den svenska analysen.
Skolverket lyfter i sin analys även fram ett par andra viktiga resultat:
- Svenska elever får mindre utmanande undervisning än elever i länder med toppresultat på PISA:s matematikprov.
- Undervisning som går ut på att lära sig utantill kan ha en positiv inverkan på lågpresterande elever.
Studien visar också att svenska lärare använder individanpassad undervisning mer än lärare i andra länder.
Sambanden ska inte ses som orsakssamband. ”Det kan lika gärna vara så att lärare väljer strategi utifrån sina förväntningar på eleverna eller utifrån vilka färdigheter eleverna har”, står det i rapporten.
Alla fyra undervisningsstrategier (se faktaruta) kan vara bra i olika situationer beroende på lektionens syfte, anser Helena Karis.
Men det finns forskning som visar att elever presterar bättre när de tvingas fundera ut lösningar själva jämfört med att lösa uppgifter utifrån givna exempellösningar. Det har forskaren Mathias Norqvist vid Umeå universitet visat i sin nyutkomna avhandling.
– Vi har låtit gymnasieelever lösa uppgifter som varit av imiterande karaktär och uppgifter som är mer kreativa och uppmanar eleverna att tänka till själva och också motivera sitt val av metod för att lösa uppgifterna. De som utmanats med mer kreativa uppgifter har fått bättre resultat, säger han.
Tvärt emot vad Pisa-studien visar gäller det i högsta grad lågpresterande elever.
– Det bör gå att hitta nivåer av kreativa uppgifter som fungerar väldigt bra för dem, säger han, men poängterar samtidigt att hans studier gäller gymnasieelever på naturvetenskapliga programmet.
Mathias Norqvist beklagar att svenska elever möter utmanande uppgifter i så låg grad jämfört med elever i andra länder. Han tror att den stora skillnaden ligger i själva undervisningen och i skolkulturen i de olika länderna.
– Jämförande studier har visat att läromedlen ser ganska så lika ut i olika länder och innehåller en hög grad av imitativa uppgifter och förhållandevis få kreativa uppgifter. De kreativa uppgifterna är dessutom ofta i slutet av kapitlen vilket gör att inte alla elever tar del av dem.
– Däremot kan det skilja sig åt hur man undervisar i klassrummet och hur viktig skolan anses vara. Kanske är vi lite mer läromedelsstyrda i Sverige jämfört med länder som presterar bra i Pisas matematikprov. Svenska lärare borde utmana elever mer. Matematikämnet är det mest traditionellt upplagda av alla ämnena och också ett ämne som en hel del elever tycker minst om. Då kan det vara bra att låta eleverna göra lite andra typer av uppgifter, att utmana dem mer, säger han.
Nyligen visade Skolinspektionens stora skolenkät för 2015 att en tredjedel av niondeklassarna tycker att de generellt får för lite utmanande uppgifter.
– Våra rapporter och vår tillsyn visar också att det återkommande händer att elever inte utmanas tillräckligt, sa Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo till TT.
Lotta HolmströmSkolkommissionen får längre tid på sig
Skolkommissionens får förlängd tid för att hinna få fram ett genomarbetat slutbetänkande. Men utbildningsminister Gustav Fridolin vill inte uppge något exakt slutdatum.

Betyget borta – får gå om gymnasiet
Max Berglunds gymnasiebetyg är borta. Nu tvingas han läsa om gymnasiet för att kunna studera vidare. – Min framtid ska inte behöva hänga på ett A4, säger han till Gefle Dagblad.
Forskare: Obligatoriskt skolval löser inte segregationen
Obligatoriskt skolval är ingen mirakelkur för att få bukt med den socioekonomiska segregationen och öka måluppfyllelsen. – Det har snarare en negativ effekt, säger nationalekonomen Dany Kessel.
Förälder hotade rektor – fick böter
En kvinna i Varberg döms av Varbergs tingsrätt för hot mot tjänsteman sedan hon dödshotat rektorn på sina barns skola. Det var under ett utvecklingssamtal för ett år sedan som kvinnan bad en lärare hälsa rektorn att om något av hennes barn fick kvarsittning skulle hon döda honom. Läraren berättade om hotet för rektorn, som då polisanmälde kvinnan. Mamman nekade till brottet men tingsrätten dömde henne till 80 dagsböter.
Elever ska testas i förskoleklass
År 2018 ska elevernas språkliga medvetenhet och matematiska tänkande kartläggas redan i förskoleklassen och kopplas till en åtgärdsgaranti. Det föreslår regeringens utredare Ulf Fredriksson.
Den så kallade ”läsa-skriva-räkna-garantin” innebär att anpassningar och särskilt stöd ska sättas in tidigare än i dag om det finns risk att eleven inte når målen längre fram.
– Det finns en kultur sedan länge inom svensk skola att vänta och se, av ideologiska skäl. Man har tyckt att barn blir märkta om de utsätts för test och får specialundervisning tidigt. Men det finns ingen forskning som tyder på att det stämmer, säger utredaren Ulf Fredriksson till Lärarnas tidning.
Han vill låta förskollärare och lärare göra en kartläggning av alla elevers språkliga medvetenhet och matematiska tänkande. Det ska leda till tidigare särskilda insatser i samarbete med specialpedagog eller speciallärare. I slutet av förskoleklassens år ska man göra en uppföljning av insatserna och lämna över till nästa årskurs.
Utbildningsminister Gustav Fridolin hoppas på att komma överens med Alliansen om den nya åtgärdsgarantin. Alliansen vill ha en tioårig grundskola och anser att förskollärare ska få undervisa det första året först efter en vidareutbildning. I det nya förslaget ingår också fortbildning för förskollärare på 15 högskolepoäng om barns läs-, skriv- och matematikutveckling.
Förskollärarna ska inte vara rädda för att dokumentationskraven ska öka med den nya garantin enligt Gustav Fridolin.
– Det viktiga att följa upp är inte exakt vilka papper som skrivits utan om åtgärder har satts in.
Betyg i årskurs 6 gav måttlig stödeffekt
Införandet av betyg i årskurs 6 motiverades med att de elever som behövde stöd då skulle upptäckas tidigare. Nu visar en rapport att hälften av eleverna som fick underkänt i matematik i sexan fortfarande hade F när de gick ut nian.
Barnböcker lagom till »läslovet«
Böcker för de minsta, kapitelböcker, faktaböcker, serier, ungdomsböcker, böcker på andra språk än svenska … Kulturrådets barnbokskatalog kommer ut lagom till höstlovet vecka 44.
Katalogen vänder sig till barn och unga och till alla som är intresserade av barn och läsning. 210 titlar ur årets utgivning presenteras.
Urvalet kompletteras med artiklar och intervjuer med unga läsare och med dem som jobbar läsfrämjande.
En nyhet är att katalogen är vändbar med två delar och två omslag. Den enda delen vänder sig till barnen och de vuxna i deras närhet. Den andra riktar sig direkt till ungdomar och unga vuxna.
Katalogen kan beställas på kulturradet.se
Krismöte start på samtal om mobbning
Hur ska problemen med mobbning i 6A — eller vilken annan klass som helst — kunna lösas? Det är ämnet för Peter Modestijs film »6A«, som hade premiär tidigare i år.
I filmen samlas klassföreståndaren, en grupp föräldrar och tre elever till ett krismöte. Snabbt börjar föräldrarna anklaga de närvarande eleverna för att mobba ut andra i klassen. Under mötets gång kommer mycket upp till ytan och olika tankar och känslor ventileras. Vem är offer och vem är förövare? Vem talar sanning?
Filmen rekommenderas för årskurs 6 till gymnasiet. Den är 60 minuter lång men finns också i en version på 30 minuter. Filminstitutet har tagit fram en handledning för samtal.
Barnens konst till galleriet
— De fick fotografera tavlorna och välja en som de särskilt fastnade för. När vi var tillbaka på förskolan fick de göra tolkningar av den tavla de valt, berättar Rebecca Olsson.
De måade, bildpratade, blandade nya färger och målade igen — samma tavla åtta till tio gånger. För många var det rätt jobbigt att inte få lämna en målning de tyckte var färdig, att tänka kring sitt eget lärande och att prata inför andra. Men det gick lättare och lättare. När de intervjufilmades på slutet kunde de berätta vad som varit svårt och hur de gjort för att lära sig.
— Projektet blev ett språkprojekt under resans gång, eftersom de utforskade fler och fler språk. Handens, munnens, lyssnandets, ögats och så vidare, säger Rebecca Olsson.
Barnen hade många frågor om Olof Kronvall och pratade särskilt mycket om hans målning av fyra napoleonbakelser. Förskolan bjöd in konstnären för att hålla en workshop. Rebecka Olsson bakade napoleonbakelser som alla målade av och sedan åt upp.
Finalen blev en utställning på galleriet tillsammans med Olof Kronvall.
— De fick röda prickar på sina sålda tavlor. De är jättestolta, säger Rebecka Olsson.
Lärarmaterial i kritiskt tänkande
Är jorden rund eller platt? Det är en av klassrumsövningarna i kritiskt tänkande och argumentation ur »Nätets mörka sidor — hat, rasism och propaganda online«.
Stiftelsen Teskedsordens nya lärarmaterial för årskurs 5 vill ge lärarna stöd i undervisningen om källkritik och öka barns medvetenhet om hur hat och propaganda sprids på nätet.
Sjätteklassare tävlar i talekonst
3 000 sjätteklassare har anmält sig till årets upplaga av UR:s program »Retorikmatchen « som sänds för femte året i rad.
Retorikmatchen ska ge barn verktyg för att våga ta plats, tala för sin sak, lyssna på and ra och syna argument. Innan matcherna börjar har barnen vässat sin retorik under flera månader. Experter medverkar och bidrar med kunskap.
— Hade jag lärt mig en tiondel av det som visas i Retorikmatchen hade jag klarat och vågat mycket mer i skolan.
Att kunna tala och göra sig förstådd stärker självförtroendet, säger programledaren Nassim Al Fakir. Retorikmatchen har premiär i Barnkanalen och på UR Skola den 18 oktober och i Sveriges Radio P4 den 22 oktober.
Eleven som älskar lärare
Beata Kull instiftade Årets lärare — nu vill hon ge priset till fler.
»Vad duktig du är.«
Beata Kull berömmer mig när jag dimper ner vid kafébordet, svettig och två minuter sen efter ett par kilometer på cykel.
Den 21-åriga mamman till Lärargalan och utmärkelsen Årets lärare fokuserar nästan alltid på det positiva. Det tycker hon att andra också ska göra — särskilt när det gäller inställningen till skolan och lärarna.
— För man skapar verkligheten med sin attityd, säger hon och illustrerar med en sökning i sin mobil:
Hon skriver in»lärare« i sökrutan och några ohippa tecknade figurer med enorma glasögon ploppar upp. Hon söker på »teacher« och karikatyrerna ersätts av bilder på unga, snygga och glada lärare. Hon pekar på en.
— En sån amerikansk vill jag också bli när jag blir stor, inte en sån där liten förvrängd svensk figur. Internet speglar samhället, du fattar vad jag menar?
Det började när hon gick i tvåan på gymnasiet och kom på idén att sälja iphoneskal med balla fröknar och magistrar på. När hon pluggade ett år på universitet i Louisiana, USA, efter gymnasiet — och såg hur respekterade och stolta lärarna var där — tog tankarna på en gala och ett pris form.
Väl hemma började hon jaga sponsorer och nätverk. Resten är historia: två lärare — Lotta Dessen Jankell och Hanna Orrling — har var och en hunnit få pris på över 50 000 kronor, den första galan har hållits.
Inspirationen kommer från Idrottsgalan, Oscarsgalan, Nobelfesten …
— Jag vet vem Zlatan är fast jag inte spelar fotboll för jag har sett honom på Idrottsgalan. Jag vill att det ska vara likadant här — folk ska känna »wow, nu vill jag kolla på tv och följa den här fantastiska läraren«, säger Beata Kull.
Hon poängterar att det är elever som nominerar och att det är så hon vill ha det.
— För det spelar ingen roll vad föräldrar och politiker säger om hur lärare ska vara. Om jag inte gillar personen kommer jag inte att kunna lära mig något.
Nu senast fick juryn in förslag från i princip alla gymnasieskolor i Sverige. Elevernas motiveringar är en provkarta på hennes nymyntade begrepp »lärarskap« — förmågan att skapa en bra klassrumsatmosfär, undervisa på ett begripligt sätt och koppla undervisningen till elevernas liv.
Hennes egen lärar-Zlatan heter Eila Eiskola och hjälpte henne att komma över sin blyghet på lågstadiet.
— Jag kunde inte säga pip när jag började skolan men Eila satte som mål att jag skulle vara konferencier på avslutningen i trean. Och det var jag.
Beata Kull sväljer den sista slurken latte. Ett möte med sparekonomen Claes Hemberg väntar. Han är en av dem som ska sitta i styrelsen för den stiftelse hon bildar. Sedan ska hon prata med Sveriges television om att göra ett program om Lärargalan.
Planen är att utvidga till nästa år och prisa en lärare i varje kategori — förskolan, grundskolan, gymnasiet och högskolan.
En 21-åring som älskar lärare … Ska inte du tänka på annat och vara ute och roa dig?
— Jag går i gång på att göra något för samhället. Men jag var faktiskt ute i helgen.
Utredning säger nej till kommunalt veto mot friskolor
Kommunernas inflytande över nyetableringar av fristående skolor ska stärkas. Men att införa ett kommunalt veto mot friskolor med vinstsyfte vore inte lämpligt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Utredningen föreslår även att alla skolor, även friskolor, öppet ska redovisa sina intäkter och kostnader.