Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

Ledarskapsforskare: Coacha varandra

$
0
0

Svenska lärare måste bli bättre på att släppa in sina kolleger i klassrummet för att få en bedömning av det egna ledarskapet. Det menar Marcus Samuelsson, universitetslektor vid Linköpings universitet.

I grunden är han slöjdlärare. 2008 disputerade han på avhandlingen »Störande elever, korrigerande lärare«. Nu utbildar han lärarstudenter och forskar om klassrummets ledarskap.

Tv-programmet Klass 9A fokuserar på vikten av att läraren tar plats i klassrummet och med fast hand leder lektionen. Marcus Samuelsson bekräftar att många lärare, enligt flera rapporter och studier, har problem med att klara av sitt ledarskap.

— Framför allt känner sig yngre och nyutbildade lärare stressade över att de har en bristande förmåga att agera som ledare i klassrummet.

I Klass 9A finns några scener där NO-läraren Malin Ledstam inte klarar av att hantera klassen, vilket leder till stök och oro bland eleverna.

— De scenerna visar vad som kan hända när det inte finns en tydlig ledare i klassrummet. I brist på formell ledare kliver andra fram och tar på sig rollen som informell ledare.

De lärare som Lärarnas tidning har talat med om Klass 9A klagar på att de fick lära sig alldeles för lite på lärarutbildningen om hur de ska agera i klassrummet.

Marcus Samuelsson, som själv är lärarutbildare, säger inte emot:

— Det momentet skulle behöva förstärkas i lärarutbildningen. Absolut.

Men vad kan verksamma lärare själva göra för att bli tydligare ledare? Marcus Samuelsson vill slå ett slag för kollegial bedömning. Ett slags Klass 9A i vardagen.

— Lärare har så mycket kompetens och förmåga att reflektera över varandras sätt att leda undervisningen på. De behöver inte anlita experter utifrån för detta. Det kanske mest verkningsfulla sättet att öka sitt professionella agerande är att öppna sin dörr för en kollega.

Han inser att det kan ta emot att blotta sina brister och tillkortakommanden för de närmaste kollegerna. Men det är nödvändigt att lärarna sväljer stoltheten och tar varandra till hjälp, enligt Marcus Samuelsson.

— Läraryrket är till väsentlig del ett ensamyrke. Det innebär att lärare riskerar att bli ensamma såväl i det lyckade som i det misslyckade ledarskapet. Vi kan ju inte se hur vi själva är som lärare.

Stefan Helte

Expertteam ska lyfta matteresultaten

$
0
0

Särskilda team med experter som rycker ut och stödjer kommuner, skolor och lärare. Så vill Sveriges Kommuner och Landsting förbättra matematikundervisningen.

Teamen ska från och med i höst besöka kommuner och skolor med låga resultat i matematik.

– Fokus ligger på att sprida metoder och modeller som fungerar, både i Sverige och utomlands, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Matteteamen kan bestå av lärare med expertkunskaper, men också av rektorer, skolchefer och politiker.
– Hela verksamheten från topp till tå måste med, säger Håkan Sörman.

Bakgrunden är att svenska elevers kunskaper i matematik blir allt sämre. I dag ligger Sverige på 19:e plats i OECD:s senaste mätning av grundskoleelevers resultat i matematik. SKL siktar på att Sverige ska ligga bland de tio bästa länderna i nästa PISA-mätning som görs 2015.

Stefan Helte

Björklund verkar själv vilja sitta i katedern

$
0
0

"Jag börjar se ett samband: Jan Björklund vill helt enkelt själv sitta bakom katedern", skriver Lärarnas tidnings chefredaktör Annica Grimlund.

Hur hanterar man en debatt som i sak innehåller självklara slutsatser? Som när Jan Björklund konstaterar att »lärarens viktigaste verktyg är att varje lektion undervisa och leda klassen« (Dagens Nyheter 13/3).

Samtidigt frågar jag mig varför en liberal utbildningsminister tar sig rätten att detaljstyra undervisningen medan liberalismen i sig ställer sig skeptisk till statlig inblandning. Alla vackra ord om att lärarnas profession ska respekteras och stärkas riskerar att skorra falskt.

Utbildningsministern påminner om att lärarna inte har lyckats i sitt jobb under de senaste 40 åren. Är det inte lärarna så är det den yngre generationen, lärarutbildningen eller gamla politiska beslut det har varit fel på. På detta sätt nedvärderar han gång på gång lärarens arbete och underskattar svenskarnas kunskapsnivå.

Inte ett ord om att det är Sveriges lärare och synen på kunskap som har bidragit till vår ekonomiska utveckling och dagens välstånd. Eller att det är Sveriges lärare och välutbildade medborgare som har bidragit till att vi, under hård konkurrens från omvärlden, har återhämtat oss från lågkonjunkturen. Både fortare och bättre än de flesta andra länder.

Två dagar efter debatten i DN följer en debatt i Svenska Dagbladet där Folkpartiet driver återförstatligandet av skolan. Jag börjar se ett samband mellan debattinläggen: Jan Björklund vill helt enkelt själv sitta bakom katedern. 

 
 
Annica Grimlund Chefredaktör Lärarnas tidning

Göta hovrätt: Skola diskriminerade inte romer

$
0
0

Göta hovrätt prövar inte om två romska barn i Vetlanda har diskriminerats av skolan.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) har två romska barn i Vetlanda trakasserats genom rasistiska tillmälen, mobbning och misshandel. DO krävde att kommunen betalar 200.000 kronor för att den inte har gjort tillräckligt för att stoppa och förebygga kränkningarna.

Tingsrätten ansåg att DO:s kritik inte stämde och friade kommunen. DO överklagade då till Göta hovrätt. Men hovrätten delar, enligt nyhetsbyrån TT, tingsrättens bedömning och ger inte DO prövningstillstånd.

Stefan Helte

Vem äger lärarnas tid?

$
0
0

Avtalen ger inte arbetsgivare ensidig rätt att styra arbetstiden. Det är lärarna och skolledarna som i dialog ska utforma bästa möjliga villkor, skriver förbundsordförande Eva-Lis Sirén i sin ledare.

Lärarnas insatser är avgörande för att eleverna ska kunna få så goda kunskaper som det bara är möjligt.

Det är forskare, politiker och allmänhet helt överens om. Men lärarnas arbete måste också planeras och förberedas för att undervisningen ska bli av riktigt hög kvalitet. Undervisningen behöver självklart också utvärderas och vässas. Hur och till vad lärarens tid används påverkar därför resultaten. Det alldeles avgörande är att lärare får arbeta med rätt saker och har möjlighet att styra över sin arbetstid.

Lärarna och skolledarna har tillsammans ett stort ansvar för elevernas resultat. Skolledarna ansvarar för att bygga en så bra organisation som möjligt. Skolledarna ska också se till att lärarna har en bra arbetssituation.

Vem ska då bestämma om vad arbetstiden ska innehålla och hur mycket tid som ska gå till vad? Kommunen eller andra huvudmän? Nej, alldeles självklart måste lärarna och skolledarna tillsammans komma överens om det här. Allt för att maximera elevernas kunskaper.

Tyvärr finns det arbetsgivare som tycker att man vet bättre och ensidigt vill bestämma hur det ska se ut. Det kan vi inte acceptera.

Lärarförbundet har därför stämt Sollentuna, Halmstad och Karlshamns kommuner för brott mot kollektivavtalet. Kommunerna har ensidigt och generellt ökat undervisningstiden för kommunens lärare.

Just nu pågår förhandlingar i Sollentunafallet i Arbetsdomstolen. Kommunen menar att de har rätt att själva besluta om lärares arbetstid.

I Lärarförbundet hävdar vi att våra gemensamma avtal är till för att hållas. Och avtalen ger inte arbetsgivaren rätt att ensidigt bestämma arbetstiden. Arbetstiden och vad den innehåller ska avgöras i dialog mellan läraren och chefen, inte kollektivt och ensidigt från kommunens sida.

När en kommun ensidigt väljer att öka undervisningstiden kan det omöjligt vara elevernas kunskaper som står i fokus. För om det var så, skulle i stället fokus vara att läraren kan ge alla elever en högkvalitativ, planerad och förberedd undervisning. Det är viktiga delar av en lärares arbete för att eleverna ska få en riktigt bra undervisning.

Det kan inte heller vara ett framsynt arbetsgivarperspektiv som ligger bakom. En klok arbetsgivare värnar om att personalen mår bra och har en god arbetsmiljö.

En skolorganisation där lärarna inte har inflytande över sin tid och pressas hårt kommer inte att leda till bättre resultat för eleverna. Vi vet att lärarna är alldeles avgörande för hur bra eleverna lyckas.

Skolan och lärarnas arbetstid får inte reduceras till att bli en budgetregulator i kommunerna. Det kan inte vara stressade lärare som ska vara resultatet av kommunens dåliga ekonomi.

Beslutet i Arbetsdomstolen kommer förhoppningsvis innan sommaren. Oavsett utfall kommer vi fortsätta att kräva en rimlig arbetssituation för Sveriges lärare. En lärare ska ha chansen att möta varje elevs behov varje dag. Lärare måste få möjlighet att vara de goda lärare de vill vara. 

Eva-Lis Sirén Lärarförbundets ordförande

Regeringen: Det beror på lågkonjunkturen

$
0
0

Regeringen tror inte att det minskade antalet ansökningar till höstens yrkesprogram i gymnasieskolan beror på att utbildningarna inte längre ger högskolebehörighet. — Det är inte det huvudsakliga skälet, säger Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet.

— Den huvudskaliga förklaringen är långkonjunkturen och har inte med den nya gymnasieskolan att göra, tror statssekreterare Bertil Östberg.

— Men det förekommer säkert en och annan elev som känner oro över att inte automatiskt få högskolebehörighet, det vill jag inte förneka, tillägger han.

Yrkesprogrammen fick fler elever 2005, 2006 och 2007. Kurvan började sedan vända neråt 2008, och på denna väg har det fortsatt.

— Det är uppenbart att andelen sökande till yrkesprogrammen sjönk när lågkonjunkturen kom. Då tänkte eleverna i stället att de skulle plugga vidare.

Bertil Östberg framhåller också att det är svårt att jämföra siffror på sökande i år med siffror från tidigare år. En anledning är att medieprogrammet, som i dag är ett yrkesprogram, nu har splittrats upp och ingår i olika högskoleförberedande program. Förra året sökte drygt tre procent av stockholmseleverna medieprogrammet i första hand. Om denna grupp elever i år har sökt högskoleförberedande program med medieinslag så förklarar det nästan hälften av nedgången av sökande till yrkesprogrammen i Stockholm, resonerar Östberg.

 

Elisabeth Cervin

Regeringen: Det beror på lågkonjunkturen

$
0
0

Regeringen tror inte att det minskade antalet ansökningar till höstens yrkesprogram i gymnasieskolan beror på att utbildningarna inte längre ger högskolebehörighet. — Det är inte det huvudsakliga skälet, säger Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet.

— Den huvudskaliga förklaringen är långkonjunkturen och har inte med den nya gymnasieskolan att göra, tror statssekreterare Bertil Östberg.

— Men det förekommer säkert en och annan elev som känner oro över att inte automatiskt få högskolebehörighet, det vill jag inte förneka, tillägger han.

Yrkesprogrammen fick fler elever 2005, 2006 och 2007. Kurvan började sedan vända neråt 2008, och på denna väg har det fortsatt.

— Det är uppenbart att andelen sökande till yrkesprogrammen sjönk när lågkonjunkturen kom. Då tänkte eleverna i stället att de skulle plugga vidare.

Bertil Östberg framhåller också att det är svårt att jämföra siffror på sökande i år med siffror från tidigare år. En anledning är att medieprogrammet, som i dag är ett yrkesprogram, nu har splittrats upp och ingår i olika högskoleförberedande program. Förra året sökte drygt tre procent av stockholmseleverna medieprogrammet i första hand. Om denna grupp elever i år har sökt högskoleförberedande program med medieinslag så förklarar det nästan hälften av nedgången av sökande till yrkesprogrammen i Stockholm, resonerar Östberg.

 

Elisabeth Cervin

Skolverket kampanjar för lärarutbildningar

$
0
0

För att fler ska söka lärarutbildningarna och betygskonkurrensen hårdna har regeringen gett Skolverket och Högskoleverket i uppdrag att kampanja för läraryrket i gymnasiet.

Uppdraget är att informera om de nya lärarutbildningarna, ändringar i skolsystemet och nya satsningar som lärarlegitimationen. Kampanjen kostar 19 miljoner kronor och ska löpa under två år. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är referensgrupper i satsningen.

Källa: HSV


Lärare forskar praktiskt om sitt eget ämne

$
0
0

Hur kan lärare producera ny kunskap genom att forska i sitt eget arbete? Det kan man få flera exempel på i senaste numret (nr 5) av tidskriften »Forskning om undervisning och lärande«.

Artiklarna handlar om allt från lärares arbete med learning study till design och utvärdering av undervisningssekvenser, bedömning i bild, utveckling av textläsning i svenska, aktionsforskning och behovet av forskning som skapar en brygga mellan grundläggande teoretisk forskning och den praktiska verksamheten, för att ta några exempel.

Både forskare och lärare medverkar.

Tidskriften ges ut av Stiftelsen SAF i samarbete med Lärarförbundet. 

Tillbaka till 50-talet

$
0
0

Nykonservativa idéer slår igenom ända in i klassrummen enligt avhandling

Den ideala eleven och den ideala läraren beskrivs i dag ofta med hjälp av fasta egenskaper som begåvning och fallenhet som ska mätas och testas. Det är ideal som slår igenom ända in i klassrummet.

Det menar Lena Sjöberg i sin avhandling »Bäst i klassen« om hur lärare och elever beskrivs i utbildningspolitiska texter av olika slag, både i Sverige och i EU.

— I Sverige är detta tydligt i till exempel lärarutbildningsutredningen och gymnasieutredningen. Den skarpa gränsen mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program utgår till exempel ifrån att elever har olika praktiska och teoretiska anlag.

Hon jämför de nya idealen med hur det var tidigare. Sättet att se på mänskliga egenskaper som fasta och orsakade av psykologiska och biologiska förutsättningar är inte nytt.

— I själva verket påminner dagens resonemang om hur man beskrev lärare och elever i 1940-talets och 1950-talets skolpolitiska utredningar. Också då handlade det om personliga egenskaper som skulle mätas. Det är nästan som om man lagt karbonpapper mellan dessa texter och dagens utredningar.

Skillnaden är att då betonades också demokrati och solidaritet som mål för utbildningspolitiken. I dag hänvisas i stället till den globala konkurrensen.

— Men från 1970-talet och fram till nu beskrev man i stället den ideala eleven och läraren som en utvecklingsbar person för vilken skola och lärarutbildning hade stor betydelse. Fokus låg på att alla kan lära, inte på att olika personer har olika förutsättningar att lära.

Lena Sjöberg kallar de nya idealen för nykonservativa. Hon menar att det som händer nu är att dessa ideal samverkar med det dominerande nyliberala marknadstänkandet på ett för många grupper exkluderande sätt.

— Sådana här ideal får stor genomslagskraft genom att de definierar det normala och åtråvärda och därmed också det onormala och mindre åtråvärda.

Idealen slår också igenom ända in i klassrummet med hjälp av alla de tekniker för kontroll som nu är i bruk. De kan vara tydliga som skolinspektion eller subtila som individuella utvecklingsplaner.

Hon skriver också om hur lärarprofessionaliteten påverkas av utvecklingen med allt tydligare detaljstyrning.

Lärares professionalitet skulle fixa kvaliteten i skolan när den decentraliserades och kommunaliserades i början på 1990-talet. Lärarorganisationerna hängde på och såg en möjlighet att höja statusen och därmed lönerna för lärarna.

— Men frågan är nu om man alls kan kalla läraryrket en profession? Om man använder strikta sociologiska definitioner av vad en profession är, blir svaret nej. 

Elisabet Rudhe

Färre får tillstånd att starta fristående skola

$
0
0

Skolinspektionen avslår allt fler ansökningar om att starta fristående skolor. Orsaken är bland annat att skolornas elevprognoser är för osäkra.

Inför läsåret 2010/2011 har Skolinspektionen fått 686 ansökningar om att antingen starta fristående skolor eller att utöka antalet program på redan befintliga skolor.

Men Skolinspektionen ger bara klartecken för 30 procent av ansökningarna. Förra läsåret var det 44 procent av ansökningarna som fick ja.

Sju av tio avslag beror på att den som har ansökt om att starta en skola inte har kunnat visa att tillräckligt många elever kommer att välja att gå på den skolan.

– Vi har i år skärpt kraven på elevprognoser för att minska risken för att skolor startar och sedan tvingas lägga ned, säger enhetschef Anna Sundberg på Skolinspektionen.

Stefan Helte

Rossana Dinamarca blir Ohlys nya parhäst

$
0
0

Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca väntas bli ny vice ordförande i Vänsterpartiet.

Partiets valkommitté föreslår att Rossana Dinamarca blir ny vice ordförande i Vänsterpartiet, skriver Svenska Dagbladet. Därmed är hon också en het kandidat till att så småningom efterträda partiledaren Lars Ohly. Vice ordföranden väljs av partistyrelsen lördagen den 26 mars.

Rossana Dinamarca är 37 år, sitter i utbildningsutskottet och är hjärnan bakom partiets nuvarande skolpolitiska program. När hon kom in i riksdagen gjorde hon uppehåll i sina lärarstudier.

Miljöpartiets tidigare skolpolitiske talesperson Mats Pertoft aspirerar också på en toppost i sitt parti. Han är en av flera personer som kandiderar till posten som partisekreterare. Partisekreteraren utses vid Miljöpartiets kongress 20-22 maj.

Stefan Helte

Pojkar och flickor tycker att de inte behandlas lika

$
0
0

En tredjedel av eleverna i mellanstadiet tycker att flickor och pojkar behandlas olika i skolan beroende på kön. Det visar en ny undersökning.

Undersökningen är gjord av Utbildningsradions program "Lilla löpsedeln". Enligt undersökningen är det ungefär lika många pojkar som flickor som tycker att flickor och pojkar inte behandlas lika i skolan.

– Det är djupt rotat i oss att vi har olika förväntningar på flickor och pojkar, vilka ämnen de ska vara speciellt bra på eller vilka sociala beteenden de ska visa upp i klassrummet eller korridoren, säger Mia Heikkilä, utredningssekreterare i regeringens Delegation för jämställdhet, som presenterade sin slutrapport i januari.

2.668 flickor och pojkar på 150 skolor deltog i undersökningen.

Stefan Helte

Regeringen vill stärka litteraturens ställning i skolan

$
0
0

Hur kan läsandet och litteraturen stärkas i skolan och förskolan? Det vill regeringen att en kommitté lägger förslag om.

Regeringen tillsatte på torsdagen en kommitté som ska analysera litteraturens ställning i Sverige i dag.

– Sätten vi använder oss av medier och tar del av information har förändrats snabbt under senare år. Det är dags att se över hur läsandet och litteraturen påverkas av denna utveckling, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Ett av kommitténs huvuduppdrag blir att granska litteraturens ställning i skolan och förskolan.

Regeringen påpekar i direktiven till kommittén att enligt flera undersökningar har läsförståelsen hos barn och ungdomar försämrats på senare år. Andra undersökningar visar att det är allt färre elever som har en positiv attityd till läsning och som ofta läser längre texter och böcker på fritiden för att det är roligt.

Kommittén får därför i uppdrag att lägga fram förslag för hur litteraturens ställning kan stärkas i förskolan, förskoleklassen, grundskolan och gymnasieskolan.

Exempelvis ska kommittén överväga om det behövs mer systematiska samtal om litteratur i skolan. Den ska också överväga förslag som stärker skolbiblioteken och samarbetet mellan lärare och skolbibliotek. Särskild kraft ska läggas på att ta fram åtgärder som ökar intresset hos lässvaga grupper.

Kommittén ska lägga fram sina förslag senast 1 september 2012.

Stefan Helte

Yrkeselever får samma chans att söka till högskolan

$
0
0

Yrkeselever som läser in högskolebehörighet på komvux ska få samma chanser som elever på högskoleförberedande att söka populära program på högskolan. Det föreslår regeringen.

I den nya gymnasieskolan som börjar gälla i höst får inte elever på yrkesprogram längre högskolebehörighet med automatik. Men yrkeseleverna kan skaffa sig högskolebehörighet på två sätt:
Antingen genom att under gymnasietiden läsa in den svenska och engelska som behövs för att få högskolebehörighet. Eller genom att senare läsa in denna behörighet på komvux.

I dag hamnar de elever som i efterhand kompletterar sina betyg på komvux i en sämre kvotgrupp, där det inte finns lika många högskoleplatser att fördela. Avsikten med det har varit att uppmuntra eleverna att anstränga sig i gymnasieskolan och att göra det svårare att antas till högskolan för den som kompletterar i efterhand, genom att till exempel läsa upp ett betyg.

I en promemoria föreslår regeringen att den skillnaden inte ska finnas kvar i den nya gymnasieskolan.
Flera av remissinstanserna till gymnasieutredningen framhöll att den som kompletteringsläser för att få en grundläggande behörighet, alltså inte läser upp betygen, inte bör drabbas negativt av denna ansträngning. Regeringen håller med och tycker inte heller att det är rimligt att ge dessa yrkeselever sämre möjligheter att söka program på högskolan.

Därför föreslår regeringen att den som i efterhand läser in högskolebehörigheten på komvux ska hamna i samma kvotgrupp som den som klarar av högskolebehörigheten under gymnasietiden.

Promemorian från regeringen är nu ute på remissomgång.

Stefan Helte

Kulturkrock lyfte elever

$
0
0

Elever från ett invandrartätt område flyttades till en skola i en välbärgad stadsdel i Malmö. Fyra år och flera bråk senare har de förbättrat sina resultat.

I stadsdelen Limhamn i Malmö ligger villor i välordnade rader och de bilar som står parkerade på garageuppfarterna har inte många år på nacken.

Mitt i området reser sig Linnéskolan, en trevåningsbyggnad i skinande gul puts. De stora spröjsade sekelskiftesfönstren ger ett gediget intryck. Här har många generationer barn gått ut med fina betyg. Föräldrarna är välutbildade, har jobb och Malmös högsta disponibla inkomster.

På andra sidan stora vägen ligger stadsdelen Kroksbäck med många höghus i räta rader. Där saknar många föräldrar både bil, jobb och längre utbildning. De har låga medelinkomster och talar i många fall dålig eller ingen svenska. Så mycket som 85 procent av eleverna har andra modersmål än svenska.

Då den hårt slitna Kroksbäcksskolan skulle rustas upp gick en förfrågan ut till de övriga skolorna i Malmö om någon kunde tänka sig att ta emot eleverna under tiden. Johan Revemark, rektor på Linnéskolan, svarade genast ja.

— Det var på våren 2007 och vi hade ett vikande elevunderlag på grund av mindre elevkullar och stod med tomma lokaler. Så jag såg en möjlighet att få hit fler elever och kunna behålla min personal, förklarar han.

När föräldrarna i Limhamn fick läsa i dagstidningen om planerna att flytta Kroksbäckselever till Linnéskolan blev det kraftiga reaktioner. Vid det första föräldramötet i Limhamn haglade frågorna och kritiken. Föräldrarna var oroliga för att det skulle bli stökigt och att betygen skulle sjunka.

Hanna Fedel, som går i klass 9B, sitter på en bänk utanför den larmiga matsalen i skolans gamla källarvalv. Hon var en av bara fem Limhamnselever som valde att börja i Linnéskolan den historiska hösten 2007, då även 50 elever från Kroksbäcksskolan kom till den tidigare helsvenska Linnéskolan. Närmare 50 tolvåringar från Geijerskolan och Limhamnsområdet gick till den nystartade, privata Sveaskolan i stället.

— Många elever ville inte börja sexan i Linnéskolan när det skulle komma Kroksbäckselever. De var rädda, säger Hanna Fedel. Men mina föräldrar ville att jag skulle gå här. I dag är samhället uppblandat, i Sverige bor inte bara svenskar.

De första åren jobbade lärarna på Linnéskolan vidare enligt traditionen på skolan. De delade upp eleverna i grupper efter kunskapsnivå i kärnämnena, och de olika ämneslärarna hade egna klassrum. För eleverna blev det många olika grupper, många olika lärare och mycket spring mellan klassrummen.

— För 2,5 år sedan organiserade vi om och började jobba i lärarlag och mera individanpassat. Nu har varje klass ett fåtal lärare och ett hemklassrum med elevskåp i närheten. Det här är ju inget nytt, men för Linnéskolan var det nytt, säger Johan Revemark.

Utformningen av undervisningen har inte förändrats, intygar alla lärare vi talar med. Torbjörn Persson, lärare i svenska och SO, skojar med några elever om svarthåriga och lintottar i en korridor och betonar att lärarna ställer lika höga krav som tidigare.

— Vi tror inte att några är mindre begåvade för att de kommer från en annan stadsdel eller för att de inte talar perfekt svenska. Sedan måste man som lärare kolla att alla har hängt med, men det måste man alltid, säger han.

Kollegan Peter Tundo, som också undervisar i svenska och SO, får några ryggdunkar av elever i trapphuset och lägger armen om en kille med mörkglänsande hår. Han har samma inställning i fråga om krav och ser fina kamrateffekter.

Bild: Anna Wahlgren— Det är viktigt att vi ställer samma krav på eleverna, oavsett vilken bakgrund de har. Dessutom gäller det att ge alla positiva krafter i klasserna allt stöd. De kan dra med sig andra, lära av varandra och även skapa ett bättre diskussionsklimat, säger han.

För en tid sedan diskuterades till exempel de danska Muhammed-karikatyrerna på en SO-timme. Eftersom ungefär hälften av eleverna från Kroksbäck har arabiskt ursprung ledde det till intressanta diskussioner, något som uppskattades av bland andra Felix Elofsson i 9A.

— Här lär jag känna andra kulturer. När mina klasskompisar som är muslimer förklarade hur de reagerade blev det lättare för mig att förstå att en del blivit förbannade.

— Jag tycker att det är jättebra att blanda. Mina kompisar, som valde bort Linnéskolan, har sina fördomar kvar. De tror fortfarande på alla rykten de hört.

Han har tagit av sin stickade mössa och blottat sin blonda kalufs. Han minns hur det var under de första åren tillsammans med eleverna från grannskolan. Då var det glåpord och stora slagsmål.

— Det var mycket bråk i början. Vi var så känsliga, det räckte att någon råkade knuffa till någon eller säga fel ord. Jag vill inte använda vissa av orden, men jag kan väl säga att en del inte är så smidiga i hur de uttrycker sig.

Skolverket har gång på gång kritiserat den tydliga skolsegregationen i Malmö vid sina inspektioner. Kommunen har uppmanats att snarast vidta åtgärder mot problemet. Uppdelningen av barn efter klass och etnicitet skapar ojämlika utbildningsvillkor och resultat, enligt myndigheten.

I Malmö går mer än var femte elev ut grundskolan utan gymnasiebehörighet, vilket placerar Malmö på en jumboplats i landet. Siffror som kom från Statistiska centralbyrån i januari i år visar dessutom att elever i utsatta områden klarar sig allt sämre.

Bild: Anna Wahlgren— Kamrateffekten, att se sina kamrater klara saker är jätteviktig. Man måste ha starka elever för att lyfta de svaga. Jag har också hört språkutvecklingen hos de här eleverna. Även det är jätteviktigt, att sköljas över av det svenska språket, säger Johan Revemark.

Linnéskolan går under benämningar som »snobbskola« och »pluggskola«. I år 8 går en elev som läser matematik på distans vid Stanforduniversitetet i USA. Skolan har även en särskild grupp, »Pythagoras gäng«, för matematikbegåvade elever.

Hebba Khalil i 9A är en av eleverna från Kroksbäcksskolan. Hon sitter långt fram i klassrummet under mattelektionen och hör till den grupp muslimska flickor som valt att inte bära huvudduk. Hon har precis sökt till det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och är glad över att ha gått i en skola med fler studiemotiverade elever.

— Om man hänger med sådana som bryr sig om skolan så pluggar man mer. Efter prov jämför man sig alltid och då är det jobbigt om man har mycket sämre än de andra. Svenskan blir också bättre i en blandad skola och så blir det inte en chock när man kommer till gymnasiet.

Hennes matte- och NO-lärare, Mats Johannesson, var en av tre lärare som följde med eleverna från Kroksbäcksskolan till Linnéskolan. Han känner sina elever väl och griper snabbt tag i en kille med mössa på i matsalen. Efter en bestämd tillrättavisning berättar han att det fanns väldigt studiemotiverade elever även på Kroksbäcksskolan, även om han också noterat att den högre arbetsmoralen på Linnéskolan fått fler att ryckas med.

— Det stora problemet var att så många Limhamnselever valde bort Linnéskolan. Det går ett rykte om att skolan är sämre nu. Jag tror att vi borde slå samman klasserna tidigare och ha lägre andel Kroksbäckselever.

En del av lärarna skulle ha velat fortsätta arbeta med mera blandade klasser. Andra ville det inte. Sedan i höstas är Kroksbäcksskolan nyrenoverad och har börjat ta emot sjätteklassare igen. Linnéskolan tog denna gång inte emot några barn från höghusen på andra sidan stora vägen — den som rektor Johan Revemark beskriver som en mental mur.

Han tycker att det är hög tid att politikerna börjar jobba mot segregationen och uppdelningen i a-, b- och c-skolor.

— Om vi vill göra något reellt så tror jag på att blanda elever från utsatta och gynnade områden. Jag skulle till exempel kunna avsätta 5—6 platser per klass för barn från utsatta områden. Vi har nu visat att det går.

— Men politikerna måste diskutera det här och visa lite mod. Viss integration kan fungera så länge eldsjälarna är kvar, men vi måste ha politiska beslut i ryggen och några som tar vid efter oss.

Monica Hedlund

Forskare: Bättre förarbete hade minskat konflikterna

$
0
0

Linnékolan borde ha varit bättre förberedd. Det anser Berit Wigerfelt, lektor vid Malmö högskola, som utvärderat elevutbytet och sett möjligheter att minska konflikterna.

Berit Wigerfelt tycker att det var modigt av Linnéskolan att ta emot Kroksbäckseleverna. Hon konstaterar också att kamrateffekten ledde till att många av dem lyckades mycket bättre, men sticker inte under stol med att hon menar att skolan tagit stryk.

— Nedgången av elevantalet är allvarlig och skolan har fått en dålig stämpel. Man blir så påpassad när man gör ett sådant här försök. Därför är det enormt viktigt att förbereda sig väldigt väl med resurser.

Bland annat framhåller hon att alla lärare borde ha fått fortbildning i svenska som andraspråk och att ännu mer resurser skulle satsats på modersmålsundervisning.

Berit Wigerfelt är också kritisk till att skolan inte från början hade tagit fram en handlingsplan inför elevflytten.

— De flesta lärare hade ingen erfarenhet av den här typen av elever. De stod ganska handfallna och fick inte det stöd de hade behövt. Trots det har många lärare ändå rett ut situationen och hittat sätt att hantera eleverna.

De stora bråk som förekom med jämna mellanrum under de första åren uppstod nästan bara mellan pojkarna.

— Tjejerna från båda skolorna hade lättare att anpassa sig. Killarna var mera kaxiga och stökiga och kvar i sina gamla gäng. Man borde ha markerat bättre mot dem som slogs. Bråken gav Linnéskolan dåligt rykte.

Monica Hedlund

Fem frågor till ...

$
0
0

… Sandra Söderling och Elisabeth Berggren, förskollärare som fått 20 000 kronor i pedagogpris av Lärarförbundets lokalavdelning i Eskilstuna.

Hur känns det?
— Förvånande, jätteroligt och hedrande, säger pristagarna som besvarar Lärarnas tidnings frågor »med en mun«.

Vad har ni gjort för att få priset?
— Syftet med priset är, enligt vår lokalavdelning, att visa hur man når goda resultat i vardagen som ökar måluppfyllelsen. På vår förskola har vi utvecklat sagan om de tre bockarna Bruse till ett projekt som griper in i alla delar av verksamheten.

Hur då?
— Vi har målat, ritat, skrivit, räknat, sjungit, filmat och gjort teater om bockarna. Just nu håller vi på med bron i sagan. Barnen har bestämt att de ska bygga en egen bro. Därför har vi gått i väg till en bro här i stan för att mäta och göra ritningar.

Vad får barnen med sig?
— 95 procent av dem har ett annat modersmål än svenska. De får många begrepp och ord ur det vi håller på med — »framför«, »bakom«, »bredvid«. Räkning kommer också in. Rent allmänt stärks deras kreativitet och fantasi.

Vilket stöd får ni själva?
— Vi diskuterar med våra pedagogiska ledare. Och så samarbetar vi med våra modersmålsstödjare. 

Ulf Edlund

Sämre villkor i förskoleklassen

$
0
0

Förskollärare i förskoleklass har ofta sämre villkor än lärarna på skolan. Det nya avtalet ger möjligheter att ändra på det. Men kommunerna verkar ointresserade.

I det centrala läraravtal som slöts förra året förstärktes möjligheterna att låta även förskollärare i förskoleklass omfattas av avtalets bilaga M. Enligt den gäller ferietjänst med förtroendetid i skolan om man inte kommer överens om annat.

Parterna är överens om att den nya skollagen och de nya läroplanerna kommer att kräva gemensam planering, utbildning och diskussion även i förskoleklasserna.

— Därför är det nödvändigt med en arbetstidsreglering som underlättar lärarnas samarbete, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

Agneta Jöhnk, chef för arbetsmarknadspolitiska avdelningen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), bekräftar parternas gemensamma avsikt.

— Det handlar om att öka måluppfyllelsen. Finner man i ett arbetslag att gemensamma arbetstider är ett sätt att åstadkomma det så ska det inte finnas några hinder, förklarar hon.

Men ännu verkar skrivningarna i det centrala avtalet inte ha rönt intresse i kommunerna. Några nya lokala avtal där möjligheterna utnyttjats har hittills inte rapporterats in till Lärarförbundet.

— Man får nog se detta på lite längre sikt, säger Mathias Åström.

Utgångspunkten när förskoleklassen kom till var att den skulle överbrygga avstånd mellan förskola och skola. När regeringen i dagarna beslutar vilka behörighetsregler som ska gälla för lärarlegitimation pekar allt mot att förskollärare kommer att vara behöriga att
undervisa i förskoleklass.

— Något annat vore förvånande. Det var ju en poäng att föra in förskolans pedagogik i skolan, säger Ann-Christin Larsson, ombudsman på Lärarförbundet.

Kommunernas ointresse av att likställa förskollärares och grundskollärares arbetstider bekräftas dock av en rundringning som Lärarnas tidning har gjort. I en del kommuner varierar villkoren från skola till skola. Egna mer eller mindre improviserade lösningar är inte ovanligt. Som till exempel i Solna:

— Här finns varianter där semestertjänst och ferietjänst blandas. Förskollärare i förskoleklass kan ha förtroendetid som grundskollärare men semester som förskollärare, berättar Sam Olzon, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Solna.

I Borlänge upptäckte Lärarförbundets ordförande Klas Holmgren vid en koll att alla grundskollärare i kommunen som arbetar i förskoleklass är anställda på semestertjänst.

— Det här är värt att titta på. Utgångspunkten för grundskollärare i läsårsbunden verksamhet som förskoleklass ska ju enligt skollagen vara ferietjänst, säger han. 

Ulf Edlund

Här har förskollärare och lärare samma tider

$
0
0

Gemensamma arbetstider i förskoleklassen har byggt broar mellan förskollärare och grundskollärare på Brobyskolan.

Efter en förmiddag med klassen i skogen och en eftermiddag med lärarkollegerna runt planeringsbordet vill förskollärarna Margareta Andersson och Katharina Andersson i Söderköping gärna berätta om sin arbetssituation.

— Att vi är med på möten, studiedagar och konferenser precis som grundskollärarna, är en självklarhet, säger Margareta Andersson lätt uppfordrande.

Hon och Katarina Andersson ingår tillsammans med grundskollärarna i Brobyskolans arbetslag F—3. De båda förskollärarna talar sig varma för det arbetstidssystem som infördes på skolan redan 2005. Då fick även förskollärarna ferietjänst och egen förtroendetid, precis som grundskollärarna.

De minns hur det var innan de gemensamma arbetstiderna infördes och de ännu hade 40-timmarsvecka och semester istället för ferier. De olika arbetstiderna skapade en tydlig uppdelning även av arbetsuppgifterna.

— När förskoleklassens barn hade gått färdigt vid lunch gick vi förskollärare till »fritan« , berättar Margareta Andersson på klingande östgötska.

Grundskollärarna med sina ferietjänster med egen förtroendetid och arbetsplatsbunden tid utanför klassen, övergick i stället till gemensamma möten, konferenser eller egen planering.

— Då hamnade vi förskollärare vid sidan av. I dag är vi med på alla möten tillsammans med grundskollärarna
— studiedagar, skolkonferenser, arbetslagsmöten, berättar Katarina Andersson.

En följd har blivit att arbetsuppgifterna i klassen i stort sett fördelas oberoende av vilken lärargrupp läraren hör till. Med några undantag.

— Katarina och jag rättar inte böckerna och författar inte skriftliga omdömen, säger Margareta Andersson.

Förskoleklassens syfte är att slå en bro mellan förskolan och grundskolan. Och Margareta Andersson och Katarina Andersson tycker att de har lyckats. Förskoleklassens pedagogiska profil, med främst svenska och matematik, är tydligare än i förskolan.

— Men förskolans pedagogik har vi tagit med oss. Vi använder leken som instrument, säger Katarina Andersson.

Men kanske är förändringar på gång. I Söderköping har arbetsgivaren låtit förstå att man vill diskutera arbetstiderna. Ryktet säger att man vill ha mer arbetsplatsbunden tid. Det kan i så fall ge grundskol-lärarna i snitt 2 000 kronor mer i månaden, enligt det centrala avtalet.

— Men om vi förskollärare också får höjd lön, det vet vi inte, säger Margareta Andersson. 

Ulf Edlund
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>