Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

Stör ej – het kärlek tillagas

$
0
0

”Halv åtta hos mig” heter en populär lektionsserie på Eklidens skola i Nacka. Konceptet tänder stjärnor i åttornas ögon och hem- och konsumentkunskapsämnet har fått ett uppsving.

Foto: Anna Simonsson

Köttbullar, hallonpannacottacheesecake, honungsmarinerad kyckling, bruschetta med parmaskinka och mozzarella. Terminens tema är kärleksmåltider. En av dagens rätter har fått det heta namnet ”Brinnande kärlek”.

Ambitionerna har skruvats högt och Gustav Ström i klass 8 Ma är så koncentrerad på att köttbullarna inte ska brännas vid att han svarar ganska korthugget på frågorna jag ställer. Detta är andra gången någonsin han lagar köttbullar får jag dock veta, innan han måste arbeta vidare med att klura ut koktiden på spaghettin.

Eleverna jobbar två och två. De har själva röstat fram temat kärlek på sin digitala skolportal och med ingredienser för endast femtio kronor ska de skapa två rätter, antingen för- och huvudrätt, eller huvud- och efterrätt. De kan också välja att baka bröd samt eventuellt bjuda på en god dryck till maten.

Nicki Adenberg Gelleryd och Claudia Rawicki vränger ut och in på sina speciellt utvalda pannacottaformar av gummi för att lägga upp de små läckerheterna på ett fat.

– Vi valde formarna av miljöskäl, för att de ska gå att återanvända, säger Nicki Adenberg Gelleryd.

Uppgiften som har nått ända in i elevernas hjärtan och tänt deras inspiration är framtagen av hem- och konsumentkunskapslärarna, tillika radarparskollegorna sedan sex år, Cecilia Burman och Lotta Rosengren.

Foto: Anna Simonsson– Vi har velat modernisera ämnet och har jobbat med nya idéer på senare tid, bland annat med kockdueller när vi har haft skafferirensning, säger Cecilia Burman med ett stort leende.

Hon tycker att det är viktigt att ha en kollega som också brinner för ämnet.

– Annars orkar man inte jobba så här. Det krävs ett stort engagemang för att tända andra eldsjälar. Och om vi samarbetar kring inköpen samma vecka sparar vi pengar, konstaterar hon.

Den för vissa ganska tradiga och korvstoppningsinriktade näringsläran har Cecilia Burman och Lotta Rosengren också tagit ett steg vidare.

– I den har eleverna fått välja ett case, en person som de ska näringsberäkna mat till. Det kan vara allt från en person med njursvikt till en gladiator eller varför inte en vegan. Någon som har en släkting som har glutenallergi kan välja att utgå ifrån denna person. Detta har varit väldigt uppskattat och gjort momentet mycket mer levande och elevaktivt, tipsar Cecilia Burman.

”Halv åtta hos mig” är ett matlagningsprogram som många har sett på teve och kan relatera till. Något som helt klart ökar arbetslusten hos eleverna.

– Jag har kollat på programmet tillsammans med mina föräldrar och gillar det, säger Malin Friberg som i dag lagar maten tillsammans med Magda Stenlund.

Alla eleverna i klassen har två och två valt ut och komponerat rätterna och sedan via sajten kostkoll.se räknat ut kostnaderna. Därefter har de skrivit in en inköpslista utifrån sin budget på skolportalen.

– Sedan mejlade de mig sin lista senast två veckor i förväg så att vi kunde planera inköpen. Det fanns inga restriktioner angående livsmedlen, men de skulle väljas utifrån kriterierna hälsa, ekonomi, miljö och budget, berättar Cecilia Burman.

Efter dagens lektion förväntas eleverna lämna in en rapport på två sidor där de beskriver sin process och de val de gjort utifrån kriterierna. Men först återstår ett viktigt moment när det nu börjar spridas utsökta dofter så här lagom till lunchtid.

– Dags för kompisbedömningen, påminner Cecilia Burman.

Grupperna får först inför varandra förklara varför de har tänkt som de gjort. Sedan går eleverna runt och smakar på maten och ska utöver de tre kriterierna hälsa, ekonomi och miljö, även bedöma varandras rätter utifrån färg, konsistens, kombination, dukning, upplägg och presentation.

– Att eleverna bedömer varandra är direkt från läroplanen och ökar deras förmåga att få syn på sin egen process bättre och mer reflekterat – utifrån ett annat perspektiv, säger Cecilia Burman.

Den grupp som får bäst bedömningar vinner biobiljetter, något som ska motsvara prispengarna i teveprogrammet.

– Som en extra morot, kommenterar Cecilia Burman.

Hon tycker att detta arbetssätt är mer krävande än att jobba på vanligt vis. Logistiken när alla är i gång är en utmaning, och även inköpen – så att allt kommer med.

– Men det är förstås värt det, när man ser ljuset i ögonen på eleverna, säger hon entusiastiskt.

Cecilia Burman, som också arbetar som nätverksledare för ämnet hem- och konsumentkunskap i Nacka kommun, finns även att se på en liten film på webbplatsen Youtube där hon förklarar varför hon och Lotta Rosengren har valt att arbeta med Halv åtta-konceptet.

– Bland annat handlar det om att man kan knyta det så bra till de nya kunskapskraven i Lgr11, säger hon och fortsätter:

– Vi arbetar mycket med implementeringen av Lgr11 i kommunen och detta är ett exempel på det arbetet. Kommunens IT-utvecklare kom hit och filmade och intervjuade. Att filmen lades ut på Youtube var nog för att de ville sprida goda exempel.

För betyg a i kursplanen kan man läsa: ”Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.”

– Eleverna ska särskilt tränas i miljötänkandet och det trycker vi lite extra på i Halv åtta-uppgiften. De ska visa att de kan resonera kring konsekvenser och handlingar utifrån frågor som rör hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling, säger Cecilia Burman.

Leo Minerskjöld hade provlagat all mat till sin morfar före dagens lektion, men kände trots det av stressen. Sjuttio minuter är inte så lång tid om man ska åstadkomma en fulländad måltid.

– Jag fick tänka om och jobba lite snabbare och är ganska nöjd ändå, framför allt med min avocadomousse – trots att fiskrommen som jag serverade till inte blev helt perfekt.

Hans lärare är också nöjda med lektionen men är ännu inte färdiga med utvecklingsarbetet.

– Planen för framtiden är att skapa en virtuell ”hemkunskapsbutik” så att eleverna där kan gör upp en plan för sina inköp och få större frihet att planera egna måltider. Som till exempel när förutsättningarna är att lära sig metoderna fräsa och sjuda; då kan eleverna få göra egna recept och göra beställningen själva på nätet, säger Cecilia Burman.

Maria Löfstedt

Goetheinstitut främjar tyskan

$
0
0

Antalet elever som väljer tyska har visserligen minskat men på många andra håll märks ett nyväckt intresse för Tyskland och ­dess kultur.

För den som vill haka på trenden kan ett besök på ­Goetheinstitutet kanske vara en början. Förutom att ge ­service till lärare finns här också ett bibliotek som tar emot studiebesök.
Vill man låna böcker, tidskrifter, musik och tyska filmer men inte har möjlighet att ta sig till Bryggargatan 12
i Stockholm skickar biblioteket material till skolor i hela landet.

Lärarens dubbla uppdrag

$
0
0

Myndighetsperson och pedagog. Om lärarens dubbla uppdrag handlar en ny bok.

Det pedagogiska ansvar som lärare har för att eleverna ska nå målen kräver ofta uppfinningsrikedom, kreativitet och flexibilitet. Men en lärare är också en myndighetsperson med skyldighet att verkställa och följa politiska beslut.

Besluten är i sin tur fattade både av staten och av huvudmannen.

I boken »Lärarens dubbla uppdrag« guidar professorn i pedagogik, Elisabet Nihlfors, bland skolans styrdokument, klargör var och hur politiska beslut fattas och reder ut ansvarsfrågor.

 

Unga poeter sökes

$
0
0

Nätverket Språkdagen i Sverige ordnar en tävling för att lyfta fram de europeiska språken.

Den 26 september varje år firas den Europeiska språkdagen. I samband med det ordnar nätverket Språkdagen i Sverige en tävling för att lyfta fram de europeiska språken där elever mellan 13 och 18 år kan delta med en dikt.

Dikten ska vara mellan 50 och 250 ord lång och vara skriven på ett, eller flera, språk som talas i Europa, med undantag för svenska och engelska.

Vinnaren får, förutom att delta vid prisutdelningen på Europahuset i Stockholm, en språkresa utomlands.

Bidragen ska vara inlämnade senast den 17 september. Övriga regler och hur man går till väga finns att läsa på www.sprakdagen.nuhttp://www.sprakdagen.nu.

Nå målen naturligt

$
0
0

Förskollärarna Anette Barr, Annica Nettrup och Anna Rosdahl använder naturen för att nå målen i förskolans läroplan.

2009 fick de Ulla-Britta Bruunstipendiet för sitt arbete på Naturförskolan ­Snusmumriken i skånska Klågerup. Nu har de skrivit en bok om sina erfarenheter.

Genom konkreta och autentiska situationer använder de naturen för att synliggöra språk, matematik, naturvetenskap och teknik. Deras slutsats är att barnen får djupare kunskaper och blir mer aktiva kring sitt eget lärande.

Titel: Naturförskola — lärande för hållbar utveckling
Författare: Anette Barr, Annica Nettrup och Anna Rosdahl
Förlag: Lärarförbundets förlag 2011

Nya tankar om lärandet

$
0
0

Hur blir man en fungerande samhällsmedborgare? Vad är relevant lärande i dagens samhälle och hur går det till?

Thomas Johansson, professor ­i pedagogik, tar sig an begreppen ­utveckling, lärande och socialisation på ett nytt sätt.

Genom att fläta samman flera olika teorier om lärande, individ och samhälle vill författaren inspirera till nya sätt att arbeta och till nya tankegångar kring lärande och unga människors väg till att bli en del av samhället.

Titel: Den lärande människan
Författare: Thomas Johansson
Förlag: Liber 2012
 

Två gånger Raoul Wallenberg

$
0
0

En utställning och en kalender riktad till gymnasieelever uppmärksammar att det i år är 100 år sedan som diplomaten Raoul Wallenberg föddes.

I år är det 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes och i vandringsutställningen »To me there’s no other choice« uppmärksammas den svenske diplomatens insatser under andra världskriget. Utställningen som invigdes i Budapest redan i januari är tänkt att fungera som en utgångspunkt för samtal kring frågor om tolerans, demokrati och civilkurage.

Den svenska versionen är producerad av Svenska institutet i samarbete med Forum för levande historia och visas i Göteborg under september—oktober, i Karlstad november—december, i Oslo i december och i början av 2013 i Malmö.

Forum för levande historia ger också ut en kalender för 2013, Raoul Wallenberg-kalendern. Varje dag presenteras en nu levande eller död person som utan att ­använda våld tagit stora risker för ­demokrati och mänskliga ­rättigheter över hela världen.

Kalendern riktar sig till gymnasieelever och tanken är att visa unga människor att en insats för att hjälpa andra kan vara lika tillfredsställande som att ha stor personlig framgång.

Under hösten kompletteras kalendern med en lärarhandledning. Kalendern går att beställa via Forum för levande historia från augusti och lärarhandledningen från slutet av oktober.
 

Bloggande förskolechef blev uppsagd

$
0
0

En förskolechef, med funktionshindren adhd och fibromyalgi, sades upp av sin arbetsgivare efter att ha skrivit om sina funktionshinder på sin privata blogg. Lärarförbundet har nu drivit ärendet till Arbetsdomstolen.

Lärarförbundet yrkar på 150 000 kronor i skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd och 200 000 kronor i skadestånd för brott mot diskrimineringslagen.

Det bolag som äger förskolan har, enligt Lärarförbundet, bland annat gjort sig skyldig till uppsägning utan laga grund och direkt diskriminering alternativt trakasserier på grund av funktionshindren.

Elisabet Rudhe

Forskare: Skolreformer har gjort många unga negativa till demokrati

$
0
0

Var fjärde svensk mellan 18 och 29 år tycker att det inte är så viktigt att leva i en demokrati. 14 procent tycker att Sverige kan styras av försvarsmakten. Siffrorna är från den svenska delen av World Value Survey, en undersökning som mäter folks värderingar i en lång rad länder. Det är en helt ny trend som visar sig i siffrorna.

— Den viktigaste orsaken till de förändrade attityderna har att göra med den stora omdaning som svensk skola har gått igenom de senaste decennierna, säger Staffan I. Lindberg, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han syftar på de tre stora reformerna kommunaliseringen, det fria skolvalet och införandet av fristående skolor.

— Det allt mer avreglerade och marknadsstyrda skolsystemet för med sig att vissa skolor kommer att ses som sämre skolor på väg att slås ut, medan andra får högre status.

Det innebär, enligt Staffan I. Lindberg, att vissa barn och ungdomar får en sämre utbildning än andra. Det gör i sin tur att dessa upplever sig som utdömda på förhand.

— Ungdomarna frågar sig vad de har för nytta av demokratin som kan utforma sådana här system.

Hur vet du att det inte är andra orsaker till attitydförändringarna?
— Vi frågade oss också till att börja med om det kunde finnas traditionella förklaringar som ungdomsarbetslöshet och ekonomisk kris. Men de djupintervjuer som gjordes med ungdomarna pekade i riktning mot att det var skolans omdaning som är den viktigaste orsaken, framhåller han.

— Vi har också gjort internationella jämförelser och inte hittat dessa attitydförändringar i länder med mera reglerade skolsystem, inte ens i dem med uttalad ekonomisk kris.

Han säger också att den statsvetenskapliga forskningen visar att det historiskt inte är ovanligt med att den här typen av auktoritetstroende värderingar utvecklar sig hos grupper som slås ut.

— Det man som politiker måste fråga sig är vilka värderingsbudskap man skickar till ungdomarna genom sättet som skolan organiseras på.

Staffan I. Lindberg tycker att det är en diskussion som måste föras upp på dagordningen.

— Är vi beredda att offra 20 procent av varje årskull för valfrihetens skull? Det måste diskuteras.

Elisabet Rudhe

Elever med hörselproblem får lägre resultat

$
0
0

Elever som är döva eller har en hörselnedsättning har svårare att nå höga resultat i skolan jämfört med övriga elever.

Det visar en kartläggning av utbildningsresultatet för döva och hörselskadade elever i Norge.

Rapportförfattaren Ola Hendar redovisade motsvarande resultat i Sverige år 2008.

Andelen svenska hörselskadade och döva elever som når behörighet att söka till gymnasieskolan är lägst inom specialskolan. Även gruppen hörselskadade och döva i grundskolan har en lägre andel elever som når behörighet till de nationella programmen.

Samma mönster gäller andelen eleven som inte nått målen i ett, flera eller alla ämnen.

Ulrika Sundström

"Ämnet får kämpa för att få plats"

$
0
0

Elever har mycket erfarenheter och kunskap om teknik. Skolan måste ge dem möjlighet att utveckla kunskaperna, anser forskaren Eva Björkholm.

Teknik behöver få samma plats som andra ämnen i de lägre åldrarna. Det låter som en självklarhet, men så är det inte i dag, säger Eva Björkholm, lärarutbildare på KTH och doktorand på Stockholms universitet.

Många lärare som arbetar med de yngre eleverna saknar utbildning eller har lite erfarenhet av teknikämnet. Att undervisa i ett ämne man inte har utbildning i är svårt, konstaterar hon och jämför att undervisa i spanska utan utbildning.

– Förhoppningsvis finns det kollegor på skolan som har kunskap i ämnet. Det är viktigt med kollegiala samtal och att hjälpa varandra.

Ett annat bekymmer är, tycker Eva Björkholm, att lärarstudenter som ska arbeta med år 1–3 och 4–6 får för lite teknik i sin utbildning. Ofta samläser de NO och teknik.

– Vi får kämpa för att få plats.

Själv utbildar och fortbildar hon lärare och möter både barn och vuxna som har vaga begrepp om ämnet. Det gäller att fundera på vad teknik är.

– Både elever och vuxna associerar ofta till modern högteknologi och tänker inte på att teknik funnits så länge människan funnits.

Att arbeta med teman som stenåldern där man bygger en by, pratar om transporter, klädsel och matlagning är vanligt i undervisningen och innehåller mycket teknik, påpekar hon.

– Det är lätt att integrera teknik med de flesta andra ämnen, men det kräver medvetenhet om vad teknik är och att man har fokus på vad det tekniska perspektivet kan tillföra.

Elever har med sig mycket erfarenheter och kunskaper som lärare kan använda sig av.

– Det gäller att få upp ögonen för vad teknik kan vara. Det finns ju precis överallt runt omkring oss. Då är det inte svårt att hitta innehåll.

Den största förändringen i de nya kursplanerna är att innehållet blivit tydligare och att det finns en tydlig progression genom hela grundskolan. En annan viktig skillnad är att det finns kommentarmaterial och att det satsats mycket på implementeringsarbetet, anser Eva Björkholm.

– Det är viktigt inte minst i teknik eftersom ämnet, efter 30 år, fortfarande inte är riktigt etablerat i skolorna.

Ett problem är att det saknas kunskapskrav i teknik för årskurs 1–3, tycker hon.

– Det kan innebära en risk för att man inte arbetar med ämnet i de lägre åldrarna. Kunskapskrav hade tryckt på utvecklingen ytterligare.

I sin forskning intresserar sig Eva Björkholm för hur teknik undervisas i grundskolans tidigare år. Förra läsåret genomförde hon, tillsammans med fyra lärare, en learning study som handlade om att analysera tekniska lösningars ändamålsenlighet, en förmåga som tas upp i Lgr11.

Lärarna i studien, som arbetade i årskurs 1 och 2, hade olika utbildning och erfarenhet av ämnet.

– Det speglar hur det brukar se ut och hur våra diskussioner blev.

I årskurs 1–3 handlar det centrala innehållet bland annat om att elever ska utforska hur olika vardagsföremål är utformade och kan förbättras. De ska göra egna konstruktioner och, på ett enkelt sätt, dokumentera dem. Lärare ska också ta upp enkla ord och begrepp som används när man pratar om tekniska lösningar.

En av lärarna, som hade erfarenhet av teknik, upplevde att eleverna hade svårt för att värdera sina tekniska lösningar när de arbetade med konstruktioner vid problemlösning. Ofta nöjde de sig med den första lösningen och hade svårt att reflektera över alternativ.

De bestämde sig för att arbeta med det innehållet och avgränsa det till öppnings- och stängningsfunktionen. På första lektionen fick eleverna i uppdrag att bygga ett bo till en fantasifigur. Eleverna tyckte att det var roligt att göra något som de kunde leka med, men mekanismerna för att öppna och stänga blev snarast ett hinder för leken.

Det visade sig att innehållet var alldeles för omfattande, berättar Eva Björkholm.

– Vi lärde oss att fokusera mer på lärandeobjektet och de kritiska aspekterna.

De flyttade fokus till tillverkarperspektivet. Men sammanhanget var fortfarande för långt ifrån elevernas erfarenheter. Att rita sina konstruktioner visade sig också vara svårt.

Till slut kom Eva Björkholm och lärarna fram till att eleverna skulle konstruera något som de kunde förvara sin matsäck i. Det skulle gå att öppna och stänga lådan eller flaskan flera gånger.

– Då började vi närma oss det vi var ute efter. Eleverna var tvungna att tänka kring funktion och konstruktion och konstruktionens olika delar.

Eva Björkholm konstaterar att det inte var så lätt att göra en learning study i teknik. Att avgränsa lärandeobjektet var svårt och tog mycket tid. En annan komplikation var att lärarna hade begränsad erfarenhet av ämnet, vilket gjorde det besvärligt att se vad eleverna hade svårt för.

– Vi ville för mycket och fokuserade på för många delar.

Den stora behållningen, tycker hon, var att de lärde sig mycket om lärandeobjektet när de mejslade ut de kritiska aspekterna.

– När man preciserar ett lärandeobjekt måste man diskutera vad det innebär att kunna analysera tekniska lösningars ändamålsenlighet.

Men trots svårigheterna är learning study ett bra sätt att utveckla kunskap om lärande och undervisning i ett visst ämne. Lärare får ett redskap att diskutera teknikämnets innehåll och hur de kan utveckla det eleverna har svårt för, anser hon.

– Det var roligt att se vilket intresse och hur mycket kunskap eleverna hade. Skolan måste erbjuda tillfällen så att de får möjlighet att utveckla sina kunskaper.

Text: Karin Björkman

Så små frön och skörda snällare konflikter

$
0
0

Som lärare måste man hela tiden vara beredd att fatta beslut. Det kan handla om små beslut: Vem ska arbeta med vem just i dag? Eller stora beslut: Vilket lärostoff leder bäst fram till målet med en viss lektion eller kurs?

Många beslut måste dessutom tas i farten, ingen tid finns till eftertanke när hundra frågor samtidigt haglar från vad som ibland känns som lika många elever – fast de i verkligheten kanske ”bara” är trettio.

För det mesta går det fantastiskt bra, de flesta beslut vilar på utbildning och professionalism, på forskning och beprövad erfarenhet, och hjärnan formulerar de kloka orden lika snabbt som de lämnar munnen – och alla blir nöjda.

Men ibland blir det inte lika bra.

Ibland fattas ett beslut snabbare än det tål, motiveras dåligt och formuleras illa. Då blir inte alla nöjda och då blir konflikten ofta ett faktum. Eller också var den redan det, och blev inte bättre av ett förhastat domslut av en stressad lärare. Vissa beslut kräver tid, analys och eftertanke för att bli bra.

Forskaren Andrzej Szklarski, som intervjuas i miVIDAs djupdykning i konfliktförebyggande arbete, tycker att lärare måste bli lika bra som läkare på att ställa en korrekt diagnos innan de fattar beslut om rätt botemedel. Hoppas diagnosen över finns stor risk att konflikten snarare blir förvärrad än löst när en ursäkt tvingas fram av den som i all hast utses till skyldig.

Att helt undvika konflikter är inte möjligt, enligt Andrzej Szklarski, och det har han nog rätt i.

Allt som sopas under mattan har en tendens att förr eller senare komma fram. Men jag tror att de flesta konflikter blir snällare, och mindre allvarliga, om de bryter ut i ett i grunden omtänksamt och generöst tillåtande klimat. Därför är det aldrig fel om lärare kan hitta sätt att under sina lektioner så små frön för att skapa ett lite mjukare grundklimat.

Två lärare som i sina respektive ämnen idrott och hälsa och hem- och konsumentkunskap har hittat just sådana möjligheter är Marie Enberg i Uppsala och Ulrika Tjäder i Skövde. Läs reportagen där de berättar hur de gör.

Ny termin, nya utmaningar och nya glädjeämnen. Välkommen tillbaka till skolans omväxlande värld och ny spännande miVIDA-läsning!

Johanna Ulrika Orre Redaktör

Mycket arbete att få koll på kursplanen

$
0
0

Hur påverkar den nya kursplanen i teknik undervisningen? Vi letade upp några av landets sällsynta behöriga tekniklärare för att få veta vad de gjort annorlunda under det senaste läsåret – och om de fått någon hjälp att komma igång.

Foto: Helena Reistad”Vi har fått göra om ganska mycket”

Vad har du för utbildning?

– Jag är 4–9-lärare med inriktning på matematik och NO. Jag är behörig i teknik.

Hur många behöriga tekniklärare finns det på din skola?

– Sex stycken. En är ingenjör i botten, en är gammal folkskollärare och så finns det fyra stycken 4–9-lärare som är behöriga.

Hur har den nya kursplanen i teknik påverkat ditt arbete? Har du förändrat något i undervisningen?

– Vi är fortfarande på det stadiet att vi försöker sätta oss in i allt som är nytt, mycket tid har hittills gått åt till matte och NO. Men vi har sett över de gamla uppgifterna och anpassat dem till den nya kursplanen.

– En del har vi fått göra om ganska mycket. Till exempel har vi tittat på hur olika uppfinningar har förändrat eller påverkat omvärlden och försökt ta med den aspekten mer än tidigare. Vi försöker få in de stora innovationerna och samhällsfrågorna, som reningsverk och andra tekniska lösningar. Vi har mer diskussioner nu kring upptäckterna, vad de har tillfört samhället och vilka problem de har medfört. Det står ganska konkret i nya kursplanen att sådana aspekter ska tas upp.

Har du fått fortbildning om nya kursplanen? Vad skulle du behöva mer fortbildning i?

– Vi har haft studiedagar om nya läroplanen och hur den är uppbyggd, och någon föreläsning om hur man ska göra LPP:er. Vi har inte haft några ämnesspecifika fortbildningar, det skulle vara bra för då kunde man verkligen ställa de där frågorna som man fastnar på.

Hur arbetar ni med bedömning?

– Vi diskuterar mer i lärarlaget nu hur vi ska göra med bedömningen. Ofta har vi en praktisk del där eleverna ska lösa ett problem utifrån givna ramar och vi bedömer resultatet. Ibland har vi också skriftliga arbeten.

 

 

Foto: Helena Reistad”Det är svårt att diskutera eftersom jag är den enda behöriga teknikläraren”

Vad har du för utbildning?

– Jag är 4–9-lärare med NO-inriktning. Och så har jag 30 poäng teknik.

Hur många behöriga tekniklärare finns det på din skola?

– En. Det är jag. Jag arbetar på en ganska liten skola.

Hur har den nya kursplanen i teknik påverkat ditt arbete? Har du förändrat något i undervisningen?

– Den har inte påverkat mitt arbete så jättemycket. Jag har i ärlighetens namn inte hunnit reflektera så mycket över vad som är nytt ännu, och har mest kört på som jag har gjort innan. Jag läser in mig på kursplanens områden allt eftersom och försöker få med alla målen.

Har du fått fortbildning om nya kursplanen? Vad skulle du behöva mer fortbildning i?

– Jag har inte fått någon fortbildning och det är ingen planerad. Jag måste i så fall be om att få den och det har jag inte gjort. Men jag tycker det vore bra att få diskutera kursplanen och målen med andra och det är svårt eftersom jag är ensam behörig lärare.

Hur arbetar du med bedömning?

– Jag försöker titta på hur eleverna arbetar med olika moment och hur bekväma de är med olika material och metoder. Jag försöker titta på helheten, på allt de gör.

 

 

Foto: Helena Reistad”Vi måste vara noga så att vi får med alla delar”

Vad har du för utbildning?

– Jag är lågstadielärare med extra påbyggnad i matematik och NO. Jag är behörig att undervisa i teknik på lågstadiet.

Hur många behöriga tekniklärare finns det på din skola?

– På högstadiet vet jag bara en, på låg- och mellanstadiet är det kanske ett tiotal som har gått den gamla lärarutbildningen och därför har behörighet.

Hur har den nya kursplanen i teknik påverkat ditt arbete? Har du förändrat något i undervisningen?

– Hela nya läroplanen har fått mig att tänka till, man måste läsa den med lite andra ögon. Vår kommun har varit noggrann med implementeringen, och det gör mycket. Alla har fått en ordentlig grund att stå på.

– Med den nya läroplanen måste vi verkligen vara noga så att vi får med alla delar. Jag tycker att jag har blivit bättre på det och tydligare, men det kanske inte bara har att göra med nya kursplanen utan att jag jobbar mycket med NTA också.

– Många av kollegorna jobbar också ämnesintegrerat och det är bra, men det är viktigt att vi är tydliga med att tala om vilka ämnen vi arbetar med hela tiden.

Har du fått fortbildning om nya kursplanen? Vad skulle du behöva mer fortbildning i?

– Jag har fått fortbildningen som Skolverket erbjuder, men också NTA:s egen utbildning för NTA-samordnare.

Hur arbetar ni med bedömning?

– Väldigt många på vår skola har fått gå Skolverkets bedömningskurs. Vi jobbar med deras verktyg Dino och med Concept cartoons.

Text: Helena Reistad

Är konflikthantering en stor del av ditt arbete?

Allt fler svenskar högutbildade

$
0
0

Andelen högutbildade har ökat i varenda kommun i landet. Det redovisar radioprogrammet Ekot med hjälp av siffror från Statistiska Centralbyrån.

Mellan 2000 och 2010 har andelen invånare i åldrarna 25—64 år som har en eftergymnasial utbildning ökat från 16 procent till 24 procent. Det är en ökning med åtta procentenheter.

De allra flesta högutbildade finns i Stockholm, Uppsala, Lund och Malmö. Men även mindre kommuner har fått en större andel högutbildade.
Det beror enligt Björn Öckert, forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering, på att högskoleutbildningarna byggts ut sedan 1970-talet och på att de små och medelstora högskolorna i regioner som inte tidigare hade högskola har byggts ut under 1970-talet och sedan expanderat kraftigt på 1990-talet.
–    Det har utjämnat chanserna att läsa vidare för personer som är födda i olika delar av landet.

Elisabet Rudhe

Fruktstund fall för skoljurister

$
0
0

Barnens medhavda frukt till skolan blir åter ett fall för Skolinspektionen. Skolan har nämligen inte rätt att ställa krav på detta.

En förälder har anmält rektorsområdet i Alfta till Skolinspektionen, eftersom skolorna vill att föräldrarna skickar med sina barn frukt varje dag, skriver helahälsingland.se. Föräldern har reagerat på ett utskick om att medhavd frukt är nödvändigt för att barnen ska orka med skoldagen. När han ifrågasatte kravet ska han ha fått till svar att skolan inte hade råd att bekosta frukten.

I februari fattade Skolinspektionen beslut i ett liknande fruktärende i Oxelösund. Kontentan var: Det är inte förbjudet att be föräldrarna skicka med frukt, däremot att kräva det. Är tanken att barnen ska äta sitt äpple under en gemensam fruktstund får skolan se till att det finns frukt även för dem som kom tomhänta.

– Detta bör vara något som lätt kan lösas praktiskt, säger Skolinspektionens chefsjurist Marie Axelsson.

I botten finns skollagens krav på avgiftsfrihet, och allas möjlighet att delta oavsett ekonomiska resurser. Skolinspektionen understryker att inget hindrar föräldrarna från att frivilligt bidra till exempelvis en fruktstund – så länge skolan ser till att alla barn kan delta på lika villkor.

Anna Lena Wallström/TT

Hållbar konflikthantering tar tid

$
0
0

Djupdykning. I skolan är det ofta läraren som får ta den inte helt enkla rollen som konfliktlösare. En roll som enligt forskaren och lärarutbildaren Andrzej Szklarski försvåras av lärarnas ständiga brist på tid.

Konflikter är sällan trevliga. Men det är, enligt Andrzej Szklarski, lärarutbildare och forskare vid Linköpings universitet, en myt att de går att undvika. Så länge vi människor har olika intressen, behov och attityder kommer konflikter att uppstå. Man kan försöka sopa dem under mattan och undvika så väl sammandrabbningar som den efterföljande konflikthanteringen. Det är dock en kortsiktig, och inte särskilt framgångsrik, lösning. Konflikter som inte hanteras eller undviks generar negativ energi och har en destruktiv påverkan på alla inblandade parter, påpekar Andrzej Szklarski.

All rationell konflikthantering bör, enligt honom, börja med en diagnos, det vill säga en kartläggning av den uppkomna situationen.

– Man kan jämföra med en läkare som först tittar riktigt noga på symtomen och frågar patienten om det gör ont här eller där innan han eller hon bestämmer vilket läkemedel som ska skrivas ut.

En utvecklad konfliktdiagnos bör, enligt Andrzej Szklarskis forskning, ge svar på följande frågor:

– Vad handlar motsättningen om?

– Varför har det blivit så här?

– Hur länge har konflikten pågått?

– Hur påverkas parterna och omgivningen?

Liksom svaren på läkarens frågor bör ligga till grund för beslutet om vilket läkemedel patienten ska få, bör svaren på ovanstående fyra frågor ligga till grund för lärarens beslut om hantering av en uppkommen elevkonflikt.

Det kan ju låta självklart, men att ställa rätt dia­gnos tar tid och tid är en bristvara för många lärare. Det leder, enligt Andrzej Szklarski, till att lärare ofta hoppar över diagnosen när de griper in i konflikter mellan elever. Något som i sin tur lätt leder till att ingripandet inte resulterar i en lösning utan snarare förvärrar konflikten alternativt startar en ny.

Förutom tidsbrist kan bristande kunskap och kompetens vara skäl till att många lärare inte genomför en ordentlig analys innan de ingriper i en konfliktsituation. Trots att mer utbildning i konflikthantering är ett ofta återkommande önskemål från lärarstudenter är konflikttemat ofta bara ett litet delmoment på några få högskolepoäng. Och inte har det blivit bättre på den nya utbildningen trots att riksdagen våren 2005 fattade beslut om att kunskaper om mobbning och konflikthantering borde anges som ett av målen för lärarexamen. Formuleringen i den ändrade examensförordningen blev inte lika tydlig vilket resulterat i att konflikthantering fortfarande är en mycket liten – för liten tycker många – del av lärarutbildningen.

– Jag hoppades att vi i den nya lärarutbildningen skulle få en separat kurs i konflikthantering på 7,5 högskolepoäng men det har nu visat sig att det inte finns utrymme till det, säger Andrzej Szklarski.

Han brukar i stället tipsa de lärarstudenter vid Linköpings universitet som vill fördjupa sig i konflikthantering att anmäla sig till en fristående kvällskurs i ämnet som han håller i. Där hinner han, till skillnad mot på lärarprogrammet, ta upp konkreta fall och problem som kan uppstå.

Ett vanligt sätt att snabbt försöka lösa en konflikt på är att mer eller mindre bokstavligt och auktoritärt tvinga någon att be om ursäkt. Men det avråder Andrzej Szklarski bestämt från vid sina föreläsningar.

– Min forskning visar att en sådan lösning oftare leder till irritation och frustration och nya konflikter än till en verklig lösning, konstaterar han.

Fungerande sätt att lösa en konflikt på kan i stället vara problemlösning eller kompromiss. Vid problemlösning försöker medlaren hitta och få bort konfliktorsaken och därigenom tillfredsställa båda parterna. När det inte är möjligt kan en kompromiss i stället vara en väg vidare. Den innebär att båda parter får ge upp något för att i stället få något annat.

Andrzej Szklarski påpekar också vikten av att som lärare inte själv framkalla konflikter eller förstärka konflikter. Lär­are ska därför tänka på att inte favorisera någon elev, inte bagatellisera eller ignorera en konflikt, inte strunta i att ställa en korrekt diagnos, inte ta ställning i stället för att medla och absolut inte handla slentrianmässigt.

– Det är viktigt att inse att konflikthantering måste få ta tid, det går inte att pressa fram en hållbar lösning, konstaterar Andrzej Szklarski.

Johanna Ulrika Orre

Många på komvux har gått i högskola

$
0
0

Den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna kunskaper som de egentligen borde fått i grundskolan. Nu visar det sig att en tredjedel av eleverna redan har en högskoleutbildning. De flesta är utlandsfödda som vill lära sig svenska för att komma in samhällsliv och arbetsliv.

Det borde rimligtvis leda till att de klarar utbildningen snabbare, men skolorna har ofta svårt att anpassa utbildningen efter elevernas förkunskaper, visar en ny rapport från Skolverket.

”Det är förstås inte rimligt att en högskoleutbildad ingenjör läser matematik på grundskolenivå bara för att skolan inte lyckas individanpassa utbildningen. Vuxenutbildningen behöver bli mer flexibel”, säger Jenny Kallstenius, undervisningsråd på Skolverket i ett pressmeddelande.
 

TT

Skolverket: Grundvux måste individualiseras

$
0
0

Den grundläggande vuxenutbildningen måste bli bättre på att anpassa sig efter de enskilda individernas behov så att eleverna blir klara snabbare. Den slutsatsen drar Skolverket i en rapport om kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå.

Var tredje elev i den grundläggande vuxenutbildningen har högskoleutbildning. Nio av tio har utländsk bakgrund. Både andelen elever med högskoleutbildning och med utländsk bakgrund har blivit allt större de senaste åren. För de flesta är målet att lära sig svenska för att komma in i samhället och arbetslivet. För många skulle studietiden kunna vara kortare, skriver Skolverket.

Henrik Tällberg, ordförande i Lärarförbundets skolformsnämnd för vuxenutbildning, tycker att det generellt är bra att individualisera utbildningen.

– Men man måste vara medveten om att individualisering är mer resurskrävande och kräver mer av lärarna. Alla neddragningar som görs inom skolan i dag gör det svårare att individualisera.

Själv undervisar han i mattegrupper med 20 elever där eleverna kan vara allt från analfabeter till välutbildade.

De individuella studieplanerna är viktiga hjälpmedel för att kunna individualisera. Men Skolverkets undersökning visar att de skiftar i omfattning och utseende mellan olika kommuner. Många elever är inte ens medvetna om att de har en individuell studieplan.

Henrik Tällberg håller med om att kvaliteten på de individuella studieplanerna varierar.

– Men det är också viktigt att få till en bra studievägledning med studievägledare som finns där eleverna finns. I dag finns ofta studievägledarna i ett separat vägledningscentrum, vilket kan vara svårt för ovana invandrarelever att ta sig till.

Ytterligare ett problem är, enligt Henrik Tällberg, att elever kan studera hos olika anordnare samtidigt, vilket gör det ännu svårare att individualisera utbildningen.

Elisabet Rudhe

Yrkeslärare slipper betala

$
0
0

En yrkeslärare i Västergötland slipper betala tillbaka pengar till Försäkringskassan. Lärarförbundet har vunnit en tvist i Förvaltningsrätten.

En yrkeslärare fick krav från Försäkringskassan på att betala tillbaka cirka 300 000 kronor. Pengarna var en så kallad livränta som yrkesläraren fick efter en arbetsskada.

– Försäkringskassans beräkningar grundade sig på en lägre lön än vad Lärarförbundets och LO-TCO Rättsskydd menade gällde, säger Anders Eklund, ombudsman vid Lärarförbundet.

Förvaltningsrättens dom gick ut på att Lärarförbundets och Rättsskyddets beräkning var riktig.

– Detta är ytterligare en dom där Försäkringskassans återkrav har avvisats. Det är bra att rättsläget när det gäller dessa medlemmar som riskerar att få betala pengar blir klargjort.

Elisabet Rudhe
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live