”Fantastiskt roligt”. Det är det uttryck Lotta Johansson använder flest gånger när hon ska beskriva sitt arbete som rektor på Ribbaskolan i Gränna. Hon är rektorn som har blivit studiekamrat med lärarna hon är satt att leda.
– Vid ett av tillfällena då vi satt och diskuterade var det en av lärarna som sa ”Jag tror vi kan få det att funka, om vi gör så här”. Och då började vi prata lösningar i stället för problem. Det är ju en fantastisk möjlighet vi har fått, att högskolans föreläsare kommer hit, till oss.
Styrkan i konceptet med modellskolan är enligt Lotta Johansson att kompetensutvecklingen omfattar alla – även henne själv. Hon deltar i alla föreläsningar och handledningar och håller just nu på att formulera en forskningsfråga till sin C–uppsats.
– Jag fick backning på den första frågeställningen jag skickade in, säger hon och erkänner att hon är ”långt ifrån den bästa akademikern på skolan”, men att det som tur är alltid finns kompetenta lärarkollegor på skolan att rådfråga och diskutera med.
Lotta Johansson tror det är viktigt att hon vågar bjuda på sig själv och visa att ”Det här är nytt för mig också”. Att hon själva deltar i magisterprogrammet innebär också att hon fått en större förståelse för vilka uppoffringar och ansträngningar som krävs av lärarna för att få projektet att fungera. Att skolka från handledningen till exempel är otänkbart, hur stressigt det än är.
– Det är ett enormt fixande och trixande för lärarna för att det ska gå ihop. Det tror jag inte att jag hade sett eller förstått om jag inte själv hade deltagit.
Många skolledare känner sig styrda och låsta av styrdokument och politiska beslut. På Ribbaskolan präglar dessutom modellskolan mycket av den pedagogiska verksamheten. Men Lotta Johansson tycker ändå att det finns utrymme för pedagogiska utvecklingsprojekt inom det stora modellskoleprojektet.
– Visst, vi är styrda av politikerna. Men jag upplever ändå en stor frihet inom ramarna, så att säga. Jag ville bli rektor för att kunna förändra och det känner jag att jag kan.
En viktig uppgift för henne har varit att förändra den dåliga stämningen och den negativa studiemiljön som i stor uträckning präglade Ribbaskolan när hon kom dit. På en vägg på skolledningens expedition sitter ett tidningsurklipp om Lorraine Monroe, en amerikansk rektor som lyfte en skola i Harlem från botten till toppen, bland annat genom att ge återkoppling och stöd till sina lärare.
Lorraine Monroe har blivit något av en ”pedagogisk idol” för Lotta Johansson som menar att det pedagogiska ledarskapet handlar om att prägla en kultur och visa på ett förhållningssätt gentemot eleverna.
– Monroe säger ”Du ska inte vara lärare om du inte älskar att arbeta med barn” och jag tror det är oerhört viktigt att aldrig glömma bort för vems skull vi är här. Eleverna måste alltid stå i centrum!
Sedan hon började på skolan har hon bland annat infört storsamlingar med alla elever en gång i månaden. Det ser hon som ett gyllene tillfälle att träffa eleverna och förmedla budskapet: ”Vi tror på er”. Ju äldre eleverna är, desto mer talar hon med dem om vikten av att arbeta hårt och lyckas. Det är tydligt att Lotta Johansson är en resultatinriktad ledare, både när det gäller de sociala och de pedagogiska målen på skolan. Men hon tar det en termin i taget. Hundra procent måluppfyllelse är inget man åstadkommer på en kafferast. Lotta Johansson tror att projektet kommer att förändras och byta skepnad under resans gång.
– Vi stöter på problem hela tiden, som vi får försöka rätta till.
Om alla lärare verkligen når en magisterexamen i lärande är det ”en häftig grej”, men det är inte det viktigaste, menar Lotta Johansson.
– Vi är inte här för att räkna högskolepoäng. Vi är här för eleverna. Men vi kompetensutvecklas hela tiden och lär oss hur mycket som helst. Jag tror att alla här tycker att det är värt det.
Om fem år hoppas hon att några av lärarna väljer att fortsätta forska, eller kan fungera som handledare åt sina kollegor, även på andra skolor i kommunen. Men framför allt hoppas hon att elevernas syn på sitt eget lärande har förändrats.
– Jag vill att det ska vara okej att vara duktig i skolan!