… historielärare på Hawaii, som gör videoparodier på temat historia av kända låtar och använder dem i klassrummet. Din version av Lady Gagas låt Bad Romance heter French revolution och har runt 400 000 visningar på Youtube.
French Revolution, Amy Burvalls version av Lady Gagas "Bad romance".
Hur kom du på den här idén?
– När jag började skriva låttexter för att ha i undervisningen hade jag inte en tanke på att spela in videor, det var min kollega Herb Mahelonas idé. Ett par låtar in i arbetet blev jag diagnosticerad med bröstcancer, vilket i slutändan gynnade arbetet. Medicineringen gjorde att jag fick svårt att sova, vilket gav mig massor av tid till att skriva och vara kreativ. Att spela in musikvideor blev ett glädjemoment under en mörk period i livet. Det är därför jag har olika peruker i klippen. Jag var flintskallig.
Hur använder du Youtube-klippen på lektionerna?
– Som introduktion eller ingång till ett speciellt avsnitt för att få klassen intresserad. Eleverna kan ha nytta av att gå igenom dem inför prov, eller för att få en sammanfattning av vad de lärt sig. Det här är inte tänkt att ersätta läraren eller djupare studier, det är snarare ett sätt att komplettera lektionerna och göra de huvudsakliga dragen enklare att komma ihåg. Mina elever brukar föreslå låtar eller ämnen, några har också bidragit med texter. I slutet av varje år får de välja om de vill göra egna historiska musikvideoparodier (ja, hon kallar dem så, reds. anm). Jag har många bra på lager.
Hur påverkar det elevernas resultat?
– Jag har hört från flera hörn i världen att elever skrivit bättre på proven. Vi har inte gjort någon vetenskaplig studie, men jag har sett elever nynna tyst samtidigt som de haft prov. Ska jag vara riktigt ärlig är det viktigast för mig att eleverna utvecklar ett intresse för historia. Jag vill att de ska älska ämnet och tycka att det är så pass intressant att de vill undersöka mera.
Din man är från Göteborg och pratar svenska med er dotter. Blir det några låtar på svenska snart?
– Om jag någonsin gör en helgdagsspecial ska Lucia garanterat vara med och det vore kul att göra den på svenska. Det skulle i så fall handla om Lucias verkliga historia och om varför hon förflyttades norrut och integrerades i den svenska kulturen.
Kan vi till och med förvänta oss låtar om Sveriges historia?
– Hittills har Sverige förekommit kort i låtarna Beowulf och The Vikings. Vi har fått några önskemål, från svenska lärare tror jag, på teman till nya låtar. Gustav Vasa, Axel von Fersen, Jenny Lind, Carl von Linné och Alfred Nobel tycker jag alla utgör bra låtmaterial, så man vet aldrig. Men det är betydligt enklare att använda svenska artisters låtar, eftersom det finns så många bra. Ni kommer förmodligen få se mer Abba och dessutom Lykke Li, Cardigans och kanske The Ark. Min personliga favorit är självklart Håkan Hellström.