Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Tjat kan löna sig i väntan på lärarlegitimation

$
0
0

Ansökningar om lärarlegitimation handläggs i tur och ordning. Det är den princip som gäller, enligt Skolverket. Men lärare som kontaktat myndigheten för att de behöver sitt legg "skyndsamt" har fått förtur. Det framgår av Skolverkets egna dokument.

 
Ansökningar ska tas i tur och ordning. Det är den princip som Skolverket hela tiden har uppgett ska gälla för handläggning av legitimationsärenden. Men i en intern åtgärdsplan som Lärarnas tidning har tagit del av framgår det att lärare som själva kontaktar Skolverket kan få gå före i kön. 
 
Så här står det i den interna planen: ”Projektet prioriterar i dagsläget ansökningar från sökande som själva kontaktar Skolverket eftersom de behöver sin legitimation skyndsamt…"
 
Orsakerna kan handla om att de annars inte kan söka en anställning, riskerar att gå miste om en befintlig anställning eller ska ansöka till förstelärare. 
 
Att det kan löna sig att ligga på har 1–7-läraren Elisabet Molander i Botkyrka erfarit. Hon väntade i nära två år på sin legitimation. 
– Först brydde jag mig inte eftersom jag inte var i akut behov av att få ut legitimationen. 
 
Hon tänkte att det var hennes magisterexamen i specialpedagogik som spökade. Men när hennes kollega, som har exakt samma utbildning men som gick samma magisterkurs ett år efter Elisabet, fick sin legitimation efter bara några månader ilsknade hon till. Hon kontaktade Skolverket, men fick ett standardsvar om att de hanterar ansökningar i tur och ordning. 
 
– Då ilsknade jag till igen och skrev ett nytt mejl utifrån mitt uppdrag som facklig och huvudskyddsombud. Jag påtalade att detta inte är okej och att jag inte köpte deras förklaring om turordning. 
 
En och en halv vecka senare damp den godkända ansökan ner i brevlådan. 
– Jag blev väldigt snopen, säger hon. 
 
När Lärarnas tidning kontaktar Skolverket för en förklaring till formuleringen i åtgärdsplanen uppger enhetschef Zara Warglo att myndigheten inte längre gör den här prioriteringen. ”I dagsläget” syftar på hur det var tidigare, i mars-april. 
– Som läget var då gjorde vi så att om lärare själva kontaktade Skolverket och hade legitima skäl försökte vi tillmötesgå det i enstaka fall, säger hon. 
 
Men nu vill myndigheten införa en hårdare linje vad gäller undantag. Skälet är att det skett en ökning av lärare som själva kontaktar myndigheten och Skolverket tror att ännu fler kommer göra det i och med att legitimationsreformen träder i full kraft den 1 juli. 
 
Så nu är det bara turordningsprincipen som gäller igen? 
– Ja, men vi har också hela tiden sagt att vi försöker underlätta i fall det innebär att enskilda lärare drabbas väldigt olyckligt. Men vi måste också tänka att bara för att man kontaktar oss kan vi inte ge någon förtur. För om vi ger förtur till vissa innebär det att personer som väntat väldigt länge på sin legitimation kommer att få vänta ännu längre. En sådan verksamhet skulle inte fungera, säger Zara Warglo. 
 
Lärarförbundet hör till de som krävt att Skolverket ska införa ett särskilt spår för enklare legitimationsärenden. Nya ärenden, till exempel för nyexaminerade lärare, bör prioriteras framför behörighetskompletteringar, anser förbundet. 
 
Skolverket har under våren undersökt möjligheten att skilja ut enklare ärenden i sitt system, men enligt det dokument som Lärarnas tidning tagit del av är detta inte tekniskt möjligt i dag. Ärendehanteringssystem klarar inte av en uppdelning utifrån samtliga ärendekategorier. 
 
Kritiken mot handläggningstiderna har varit massiv – från lärare, fackförbund och Justitieombudsmannen (JO). Under lång tid har det tagit mellan 6 och 9 månader att få sin lärarlegitimation. Får många har det tagit längre tid än så. 
 
Regeringen har krävt att handläggningen ska ner på maximalt fyra månader från det att alla handlingar kommit in. Skolverket har tidigare sagt att målet ska nås ”under 2015”. Nu har man vågat sätta ett datum: den 30 september. 
 
Anledningen är att myndigheten ändrat sina rutiner och ökat farten betydligt. Från cirka 580 fattade beslut per vecka i början på året är man nu uppe i över 1.200. Förra veckan fattade myndigheten 1.900 beslut. För att målet ska uppnås krävs 1.800 beslut per vecka, enligt den senaste beräkningen. 
 
Alla öppna ärenden från 2011–2013 är avslutade. Majoriteten gällde yrkeslärare, några gällde lärare med utländsk examen.
Mats Thorén

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>