… trefaldig svensk mästare i minne, föreläsare och författare, som nu har gett sig in i skoldebatten i en ny podcast, där han menar att de klassiska teorierna om olika lärstilar inte håller.
Du säger att olika lärstilar är en bluff. Varför?
– Jag lutar mig mot forskning som kommit de senaste åren, där man inte kan se att användande av lärstilar ger några positiva resultat överhuvudtaget. Min erfarenhet är att tron på lärstilar i förlängningen kan leda till synen att "alla lär sig på olika sätt och alla sätt är lika bra". Man ger eleven det den känner sig trygg med, istället för att välja en annan väg, vilket man ibland skulle behöva göra.
Vad är då det effektivaste sättet att lära sig?
– Att medvetet börja tänka i bilder. Det finns bra hjärnforskning som visar att alla människor gör det, oavsett vad vi har för personligheter, tycke och smak.
Men är inte det mer minnesträning än förståelse av sammanhang?
– Nej, inre bilder handlar om att göra kunskap till sin egen. Jag vill bryta upp den polemik som uppstått i skoldebatten om att det antingen handlar om faktakunskaper eller genuin förståelse. De båda hänger ihop. Det finns inget negativt med att minnas, tvärt om. Det dåliga är gamla former av inlärning som att rabbla utantill, men det ska man inte skylla på minnet i sig.
Hur kan en lärare få eleven att börja tänka i bilder?
– Genom att använda ett mer visuellt språk. Läraren kan välja ut någon bild i varje övergripande tema och beskriva – gärna tredimensionellt, med händerna i luften. Då får eleverna något konkret att knyta till det som sägs. Nästa steg är att låta eleverna beskriva visuellt. Bilderna blir som knytpunkter i hjärnan som drar till sig och samlar ihop kunskap.