Skillnaderna mellan de bästa och de sämsta skolorna vad gäller betygsresultat fortsätter att öka, visar en ny undersökning. I de flesta fall halkar de svagaste skolorna efter samtidigt som de starkaste förbättrar sig eller ligger kvar på samma nivå.
Skillnaden mellan den bästa och den sämsta skolan ökar på de flesta orter. Det visar en granskning av gymnasiebehörigheten i de 202 kommuner som har statistik för minst två skolor, gjord av Dagens Samhälle. I 109 kommuner ökade skillnaden mellan 2011 och 2014.
I de flesta fall halkar de svagaste skolorna efter samtidigt som de starkaste skolorna förbättrar sig eller ligger kvar på full behörighet, skriver tidningen.
I flera kommuner beror skillnaden på att vissa skolor har hög andel nyanlända flyktingar. En annan orsak är den ökande boendesegregationen, enligt Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU).
– Det är de starka eleverna som väljer friskolor. Särskilt om de bor i ett område där de flesta har svaga förutsättningar. Om de bor i ett område med andra starka elever är det större sannolikhet att de går i den närmaste kommunala skolan, säger Helena Holmlund, skolforskare på IFAU, till Dagens Samhälle.