Nästan en av fyra som arbetar inom förskolan saknar helt utbildning för att arbeta med barn, visar ny statistik från Skolverket. – Det här är ytterligare ett bevis på lärarbristen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
[uppdaterad 2015-04-23, kl 15:50]
Skolverket presenterar från och med i år en detaljerad statistik över förskolepersonalens utbildning. 24 procent av personalen har varken pedagogisk högskoleutbildning eller gymnasial utbildning för att arbeta med barn.
– Det är bekymmersamt att så många saknar utbildning för att arbeta i förskolan. De krav som ställs på verksamheten i förskolan förutsätter att det finns utbildad personal, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket.
Lärarförbundets ordförande ser siffrorna som ytterligare ett tecken på lärarbristen.
– Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar. Det handlar både om att den nationella samlingen måste omfatta även förskollärarna och att huvudmännen måste uppvärdera lärarlönerna så att fler vill bli förskollärare, säger Johanna Jaara Åstrand.
Regeringen har tidigare deklararerat att den statliga satsningen på lärarlöner inte ska omfatta förskollärarna, utan endast lärarna i grundskolan och på gymnasiet.
Johanna Jaara Åstrand tycker att rapporten visar att lärarutbildningen till förskollärare är underdimensionerad.
– Men man kan inte bara dubblera antalet platser utan att ha attraktivare villkor som lockar att söka utbildningen. Det handlar om höjda löner och om att göra karriär, säger hon.
Bland den utbildade personalen har 43 procent förskollärarutbildning, 1 knapp procent fritidspedagogexamen och 2 procent är lärare. Därtill kommer 22 procent som har gymnasial utbildning för arbete med barn och 9 procent som har viss pedagogisk utbildning.
I fristående förskolor är det ännu fler som saknar utbildning för att arbeta med barn – 37 procent, jämfört med 21 procent i kommunala förskolor.
Andelen utbildad personal skiljer sig stort åt mellan kommunerna (se ruta nedan). I botten befinner sig många kranskommuner til Stockholm.
Är det svårare att svårare att locka förskollärare till storstäder?
– Det handlar om att behoven är så stora där, det föds många barn och det är stor inflyttning. Att det saknas många är en konsekvens av att det utbildas för få, att många lämnar yrket, går i pension eller är sjukskrivna.
Statistiken visar att barngruppernas storlek inte förändrats nämnvärt sedan 2008. 2014 består grupperna i snitt av 16,9 barn.
Lotta Holmström Mats Thorén