Börja granska tillgängligheten – och ta höjd för elevernas behov. I Danderyd har kommunen tagit helhetsgrepp om tillgängligheten.
![Björn Johnson har lett Danderyds arbete för ökad tillgänglighet. Bild: Linnea Bengtsson.](http://www.lararnasnyheter.se/sites/default/files/imported/CL_15_02s12Danderyd-web-images/Bjorn%20johnson_fmt.png)
Marie Altenbergär rektor på Stocksundskolan och Långängsskolan, båda F–6-skolor. Skolan satsar mycket på kompetensutveckling för att möta elever med olika funktionsnedsättningar. Men hos henne visade personalens egen granskning också att några klassrum hade bättre ljudmiljö än andra. Nu har skolledningen lagt om schemat så att eleverna med nedsatt hörsel är i klassrummen som fungerar bäst.
– Det ställer krav på organisationen, vi måste kunna vara flexibla, säger Marie Altenberg.
På förskolan har personalen gått igenom hur samlingar och påklädning går till. En del barn kan behöva bildstöd, bilder som gör det lättare att veta vad som händer under dagen.
Kommunen har tecknat avtal med Inläsningstjänst som ger alla elever tillgång till inlästa läromedel.
– För oss är det bra tillgänglighet att ta höjd för elevernas behov. Det är bra om läromedlen finns på plats innan vi har identifierat elevernas behov. Det är också en ekonomisk fråga, om eleven behöver inlästa läromedel i ett ämne så behöver han eller hon troligtvis det i andra också, säger Björn Johnson, controller, som lett kommunens tillgänglighetsarbete.
Specialpedagoger och speciallärare har nyligen börjat ta fram checklistor över vad som är bra stöd för elever med olika funktionsnedsättningar.
– Min erfarenhet är att ju mer man jobbar med checklistor och extra anpassningar desto mer blir det ett förhållningssätt i arbetet. Har man en hög tillgänglighet så gör man en rad extra anpassningar av sig själv, säger Björn Johnson.