Riksdagen har klubbat igenom en ny lag om fjärrundervisning i skolan. Riksdagsmajoriteten är dock inte helt nöjd utan uppmanar regeringen att gå vidare och bland annat se över entreprenadbestämmelserna i skollagen.
Riksdagen har antagit regeringens förslag om ändring i skollagen för att möjliggöra fjärrundervisning i skolan. Fjärrundervisning är därmed reglerad i lag för första gången (se faktaruta).
Lagändringen får dock kritik. Som Lärarnas tidning tidigare berättat anser Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att den inte är tillräckligt långtgående.
Enligt lagen får fjärrundervisning endast ske om den erbjuds inom den egna kommunen. Lagen tillåter alltså inte att kommuner köper fjärrundervisning av andra kommuner, det som kallas att bedriva undervisning på entreprenad. Eftersom många orter saknar modersmålslärare drabbar det nyanlända elever, enligt SKL. De riskerar att bli utan undervisning och betyg.
När Lärarnas tidning i januari frågade utbildningsdepartementet varför fjärrundervisning på entreprenad inte är med i lagförslaget blev svaret att frågan varit för komplex att lösa.
– Om man öppnar möjligheten för kommuner att bedriva undervisning på entreprenad så öppnar man också möjligheten för nya privata aktörer. Och vi kan inte överblicka vad det kan få för konsekvenser med det underlag vi har, sa Gustav Fridolin till Lärarnas tidning.
Varken utbildningsutskottet eller riksdagsmajoriteten är nöjd med att regeringen stannar vid detta. Utskottet uppmanade riksdagen att besluta om ett så kallat tillkännagivande, vilket den också gjorde. Det går ut på att regeringen bör tillsätta två utredningar gällande utökade möjligheter till modersmålsundervisning och fjärrundervisning på entreprenad samt generellt se över entreprenadbestämmelserna i skollagen. Det senare anser utskottet vara ”mycket angeläget”.
En utredning om entreprenadbestämmelser kommer dock att ta tid, enligt utskottets bedömning. Eftersom det redan i dag finns skolor med ”uppenbara behov av fjärrundervisning” föreslår utskottet därför att en försöksverksamhet med undervisning på entreprenad i modersmål inrättas i avvaktan på att en grundligare utredning blir klar. Försöket skulle kunna genomföras inom ramen för dagens definition av entreprenad, enligt utskottet. Regeringen bör därför ”skyndsamt” ta fram ett förslag om detta.
Riksdagen tillkännagav också att regeringen bör utvärdera hur lagändringen påverkar huvudmännens benägenhet att anställa behöriga lärare och följa upp en försöksverksamhet med fjärrundervisning i alla ämnen.
Enligt webbtidningen Altinget.se håller regeringen med om det utbildningsutskottet föreslagit och som riskdagen har beslutat. Regeringskansliet ska redan ha börjat arbeta med frågan.