Musikläraren Ann-Sofie Levén i Lovisedalsskolan i Vallentuna tycker att undervisningen har blivit bättre för alla och att hon själv utvecklats som lärare genom att »flippa« och blogga.
När Ann-Sofie Levén började lägga ut filmklipp med uppgifter och instruktioner på Youtube till sina elever hade hon aldrig hört talas om flippad undervisning.
– Mitt syfte var att stötta dem som hade svårt att hänga med på lektionerna och behövde mer tid på sig. Jag hoppades att de skulle få ut mer av lektionerna om de var bättre förberedda, säger hon.
Hon började filma sig själv, bland annat när hon klappade ramsor i olika takt och rytm, spelade komp och bakgrundsmusik till låtar som eleverna skulle göra.
– Eftersom jag är motståndare till läxor är det frivilligt att träna hemma. Men alla tyckte att det var så roligt så de gjorde det ändå. De flesta eleverna är inne på Youtube på fritiden så uppgifterna blev väldigt lättillgängliga för dem.
Efter ett tag tyckte hon att det kändes orättvist att eleverna som inte hade svårt att hänga med och är mycket intresserade av musik inte fick samma möjlighet att träna hemma. Därför gjorde hon speciella uppgifter till dem.
– Jag var lite orolig att det skulle bli en spretig grupp när de fick olika uppgifter. Men i stället blev det bättre på lektionerna när jag kunde möta eleverna på deras olika nivåer. Det har blivit en fantastisk arbetsmiljö med fler intresserade elever som lär sig mycket mer, och bättre relationer mellan mig och dem.
Ann–Sofie Levén har också en blogg där hon kan kommunicera med eleverna, som går i årskurs 1-4.
Eftersom alla inte har tillgång till dator eller surfplatta hemma är det viktigt att ordna andra lösningar, som att få låna datorer i skolan eller på fritidshemmet. De som vill kan också få uppgifterna på papper, eller både och. Hon pratar också med föräldrarna om att de yngsta eleverna kan behöva lite hjälp, till exempel glömmer de ofta adressen till bloggen. Hennes råd till andra som vill testa flippad undervisning är att lägga ribban lågt:
– Gör det kort och väldigt enkelt, max 1-2 minuters klipp. Det handlar inte om att vinna Nobelpriset i ljussättning. Säger man fel är det bara att ändra sig, precis som när man pratar annars. Är du sig själv, även i de sammanhangen, blir det också lättare för eleverna att ta till sig det du säger och gör.
Fler tips hittar du på Ann-Sofie Levéns blogg: musiklovis.annsofieleven.se och
på pedagogstockholmblogg.se/flippad-musik