Efter tolv års framgångsrikt arbete av Lärarförbundet i både med– och motvind, beslutade regeringen den 2 mars om lärarlegitimation.
2012 inrättas Lärarnas ansvarsnämnd vid Skolverket, som ska ha hand om alla legitimationsfrågor. Naturligtvis kan du också vända dig till Lärarförbundet för att diskutera legitimationsfrågan.
Grupper som i dag inte omfattas av legitimationen är modersmålslärare, yrkeslärare i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan, yrkeslärare inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå samt musik- och kulturskollärare.
Lärarförbundets skolformsnämnd musik- och kulturskola samt ämnesråd musik, rekommenderar alla lärare som undervisar i musik och har en godkänd lärarexamen att söka legitimation.
Lärarförbundet arbetar för att musik- och kulturskolan ska bli en egen skolform med behörighetskrav, eftersom respekten och statusen i yrket på sikt kommer att öka, och framförallt för att alla elever ska få en rättssäker utbildning med behöriga lärare.
Tidigast från den 1 juli kan lärare och fritidspedagoger/förskollärare ansöka om lärarlegitimation.
Mer information om reformen kan du läsa på www.högskoleverket.se och www.lararforbundet.se
Lönerevisionen är nu avslutad i de flesta kommuner. Snittet för löneökningarna 2010 blev 2,2 procent och en tredjedel av kommunerna gav löneökningar på lägstanivå, samtidigt som kommunernas ekonomi är bättre än på mycket länge. Den politiska enigheten om skolans betydelse för kommunens attraktivitet och hela landets tillväxt är stor. Många pratar om lärarnas avgörande betydelse för elevernas resultat.
När det gäller estetiska ämnen är lärarnas utbildning, pedagogiska arbete och engagemang av lika stor vikt för goda resultat och en god måluppfyllelse som i andra ämnen. Elever i musik- och kulturskolan har rätt att få undervisning av utbildade professionella lärare.
Alla medlemmar i Lärarförbundet behöver delta i opinionsarbetet på olika nivåer och tydliggöra lyckade exempel och brister i vår profession, vilket är viktigt för att förutsättningen för att de estetiska ämnena i skolan och på fritiden ska förbättras, både vad gäller måluppfyllelse, löner, arbetsvillkor och status.