”Så skulle de ha skrivit då, för drygt tio år sedan när läroplanen kom. Tänk vad vi hade sluppit mycket krångel i så fall.”
Krångel med luddiga roller, med otydligt ansvar och osäkerhet vilket förstås kan leda till stress och konflikter. Hur vet man att man har gjort sitt jobb om man inte har ramarna för uppdraget klara för sig?
Tydlighet hamnar alltid högt på listor som handlar om vad som behövs för att skapa en bra arbetsmiljö och en verksamhet med god kvalitet.
Läroplanen för förskolan som kom 1998 saknade den tydligheten – en brist som nu rättas till. Egentligen är det ju så självklart, att den som har den pedagogiska utbildningen ska vara ansvarig för pedagogiken. Det betyder inte att förskollärare ska sluta med omsorg eller att barnskötare bara ska utföra tråkiga rutinuppgifter. Man måste inte göra allt man är ansvarig för, och vice versa.
I många förskolor utgör detta sätt att tänka inget som helst problem. På andra håll blir det förtydligade ansvaret en känslig fråga, som bland annat hänger ihop med en bild av att det ska vara rättvist – att det är orättvist om en person till exempel har mer pedagogisk utvecklingstid än någon annan. Då gäller det att skilja på sak och person – på yrkesroll och människa.
Det är viktigt att hålla fokus på anledningen till förändringen, och den är att verksamheten ska bli bättre. De som arbetar i förskolan ska veta vad som förväntas av dem och bli trygga och starka i sina roller. Det gäller såväl förskollärare som barnskötare. Personalens olika kompetenser ska utvecklas. Allt för att de högt ställda målen ska uppfyllas och kvaliteten öka. Då blir den röda tråden tydligare – att förskolan är första steget i det livslånga lärandet. På köpet ökar förhoppningsvis förskolans status. Kanske kan det till och med visa sig i form av tjockare lönekuvert för förskollärare?
Nu i sommar genomförs förändringen, på pappret, när de nya dokumenten börjar gälla. Det ska bli spännande att följa arbetet ute i förskolorna framöver. Vi på redaktionen kommer förstås att bevaka allt nytt som händer.
Det är inte bara skollagen och läroplanen – det är den nya legitimationen för förskollärare också. Den kommer vi också att skriva om förstås.
Men först pausar vi lite. Det här är det sista numret du får i brevlådan eller brevinkastet innan sommaruppehållet.
Vi erbjuder denna gång läsning om nya psykiatriska diagnoser, om bussen som blivit ett verktyg för integration samt ett minitema om leksaker. Vi porträtterar barn-tv-profilen och kokboksförfattaren Johanna Westman. Dessutom fortsätter vi med del två i vår serie om sociala medier. Och så tipsar vi dig om hur du ”överlever” semestern. Med mera, med mera.
Förskolan är tillbaka igen i augusti. Ta vara på värmen!
PS: Titta gärna till oss på Facebook också, du hittar du oss genom att söka på Tidningen Förskolan.