Var femte kommun kontrollerar inte sina fristående förskolor regelbundet. Det visar en enkät som Skolinspektionen har gjort till landets kommuner.
Enkäten som nu presenteras gjordes sedan Skolinspektionen fått upprepade signaler om att det brister i tillsynen av de fristående förskolorna. Ansvaret för denna tillsyn ligger på kommunerna.
Och bristerna är stora. Var femte kommun gör ingen regelbunden tillsyn alls. Då har Skolinspektionen ändå räknat generöst och låtit intervall på mer än fyra år kvala in som ”regelbundna”.
Ju fler förskolor en kommun har desto längre tid går det mellan tillsynsbesöken.
– Det verkar som om man ökar intervallen hellre än bygger ut sin organisation, säger projektledaren Per Eksath.
Även i många av de kommuner som har en regelbunden tillsyn finns det mycket övrigt att önska. Bara 20 procent begär att få ta del av alla de uppgifter som, enligt Skolinspektionen, behövs för att bedöma verksamheten.
Slutsatsen är att väldigt många kommuner inte tar reda på om samtliga de kvalitetskrav som ställs för att få bidrag verkligen är uppfyllda. Istället förlitar de sig på andra källor.
– Man räknar med att föräldrar anmäler brister och tror att det räcker att få in registerutdrag på personalen. Man kanske samlar in information om barnantal och personalens utbildningsnivå men tar inte reda på om förskolan följer läroplanen, säger Per Eksath.
När det gäller de fristående fritidshemmen är det ännu värre. Nästan 40 procent av de 175 kommuner som har sådana svarar att de inte gör någon regelbunden tillsyn.
Skolinspektionen har också gjort en närmare studie av 20 kommuner. Den visar att det finns kommuner med goda rutiner, till exempel Helsingborg, Vellinge och Östersund.
Karin Lindgren