Har mobilen täckning i sommarstugan? Hur transporteras kravodlade bananer? Det är viktigt att unga får kunskap om tekniska system och sin egen roll i dem, anser Maria Svensson.
När Maria Svensson intervjuade unga om hur de uppfattar tekniska system blev hon förvånad över att människans roll i förhållande till tekniken var så otydlig för dem. Men de spelar mycket större roll än vad de själva är medvetna om. Det är dagens unga som är framtidens utvecklare och ska göra val om vad som ska utvecklas och hur, påpekar hon.
– Ser man sig bara som konsument och användare minskar möjligheten att påverka tekniken. Lärare behöver lyfta fram människans roll som mer än bara användare.
Maria Svensson utbildade sig till lärare i början på 1990-talet. Samtidigt som hon var klar matematik- och NO-lärare kom en ny läroplan där teknik var ett eget ämne. För att få undervisa i det började hon fortbilda sig. Tycke uppstod. Efter några år blev teknik hennes huvudämne.
– Det visade sig vara ett kul och inspirerande ämne. Att utforska och komma på olika lösningar är spännande. Det skiljer sig lite från de andra ämnena jag undervisar i där man oftare söker rätt svar.
I februari disputerade hon på avhandlingen Att urskilja tekniska system: didaktiska dimensioner i grundskolan som handlar om ungas uppfattningar om tekniska system och hur de förstår dem i sin vardag.
Tekniska system har varit en del av kursplanen i teknik och är även en del av det centrala innehållet i Lgr 11. Men den teknikdidaktiska forskningen visar att det råder osäkerhet om vad undervisningen ska innehålla.
Som lärare har Maria Svensson alltid varit intresserad av hur unga tänker och förstår sin omvärld och tyckt att det är viktigt att ta tillvara deras uppfattningar. Tekniska system är ofta komplexa och abstrakta. Ska man undervisa om dem är det extra viktigt att få grepp om hur elever ser på dem, anser hon.
– Tekniska system kräver en annan typ av undervisning än när man använder föremål som man tydligt ser vilken funktion de har.
I sin avhandling har Maria Svensson tittat på tre stora system som människor på olika sätt interagerar med i sin vardag: informations-, energi- och transportsystem. I två studier intervjuade och samtalade hon med elever om mobiltelefonisystem, elförsörjning samt transport av bananer.
– Det handlar om de infrastrukturellt viktigaste systemen i samhället. Alla möter dem och behöver kunskap om dem.
I skolans uppdrag ingår att utbilda aktiva medborgare som kan vara med och diskutera och besluta om teknik. Tekniska system är en del av vår vardag och vi behöver kunskap om dessa i olika sammanhang. Det är viktigt att kunna göra välgrundade val i förhållande till teknik, anser Maria Svensson.
– När man står i en affär räcker det inte att veta vilka funktioner mobilen ska ha, det har unga mycket kunskap om, det har också betydelse var operatören har täckning. Man måste kunna ställa frågor som: Kan jag använda mobilen överallt i landet? Hur fungerar det om jag tar med den utomlands? Vad kostar det?
Om unga förstår att de genom sina val kan påverka de tekniska systemen ökar förståelsen för människans roll i dem. Delaktighet skapar engagemang. Det är också viktigt att kunna se konsekvenser av tekniken.
– Människor är inte bara användare av enskilda föremål utan också en del av det tekniska system där de ingår. Finns människor inte med i transporten av till exempel bananer fungerar inte systemet.
Maria Svenssons forskning visar att unga förstår tekniska system på olika sätt. Hon fann tre dimensioner som var betydelsefulla för hur de förstod systemen, deras ”resurs”, ”intention” och ”struktur”.
– Systemets ”resurs” handlar om vad som förflyttar sig i systemet – information, materia eller energi. Om eleverna inte uppfattar det är det svårt för dem att överhuvudtaget förstå vad ett system är.
Intentionen med systemet pekar på vilket behov som systemet är avsett att lösa, till exempel att få el till en hårtork eller ett hus.
Systemets struktur är de delar – föremål, människor och samband mellan dem – som bygger upp systemet. Men det kan också vara kopplingar mellan olika system som det mellan transporten av bananer och odlingssystemet.
– När unga svarar på hur de uppfattar tekniska system är det vanligast att de uppfattar en struktur, att systemet har delar med någon form av samband.
För att eleverna ska få en mer utvecklad förståelse av tekniska system är det viktigt att som lärare bli medveten om dimensionerna och på olika sätt göra eleverna uppmärksamma på dem. Elevernas uppfattningar är en del av den ämnesdidaktiska kunskapsbasen, anser Maria Svensson.
Hennes studier visar också att det finns vissa aspekter inom varje dimension som är kritiska för att eleverna ska få en ökad förståelse och som kan vara till hjälp när lärare planerar undervisningen. De kan till exempel, genom att jämföra system som har olika resurser, göra eleverna uppmärksamma på vad det är som förflyttar sig.
För att väcka elevers intresse för teknik är det viktigt att problematisera frågor som ligger nära dem. Det är viktigt att de blir medvetna om samband, sammanhang och teknikens roll i samhället. Något kunskaper om tekniska system kan bidra med, menar Maria Svensson.
– Elever känner väl till och är duktiga på att använda den nya tekniken, men de behöver också lära sig om hur teknik utvecklas och att den ingår i en helhet. Det är viktigt att göra dem uppmärksamma på att de själva har betydelse och kan påverka den.
Karin Björkman