NO-lärare får ofta teknikämnet på köpet. Många accepterar och undervisar. Birgitta Gånedahl valde en annan väg.
Efter tjugo år som optiker bestämde sig Birgitta Gånedahl för att bli lärare. Valet föll på NO, matematik och datapedagogik för grundskolan. Hon tog examen 2004 och märkte snart att hon också förväntades hålla i tekniklektionerna. Efter ett par kortare vikariat fick hon jobb på Forsens grundskola i Tidaholm. Då valde hon att sätta sig i skolbänken igen.
– Jag hade för lite kunskap om vad teknikämnet är och ville inte undervisa i något som jag inte har kompetens för.
Som ett brev på posten dök en distanskurs upp, tillsammans med ett erbjudande om att delvis gå kursen på arbetstid. Det är fyra år sedan och i höst kan hon ansöka om lärarlegitimation, med teknik som ämne. Även om det fungerade bra tidigare, mycket tack vare samarbetet med kollegorna på skolan, tycker Birgitta Gånedahl att det är annorlunda att ha utbildning i sitt ämne. Det är enklare att hitta och behålla en röd tråd. Att kunna mer om ämnet gör det roligare att undervisa, samtidigt som alla delar av ämnet kommer med.
Hon känner sig säkrare i sin bedömning. På utbildningen förklarades det hur eleverna bör kunna använda teoretiska kunskaper för att motivera sitt praktiska byggande.
– Man vet mer om vad som verkligen krävs för de olika betygskriterierna, säger hon. Det går väl säkert att läsa sig till. Men kan man ämnet blir det lättare att komma på fler sätt för eleverna att visa sina kunskaper på.
Själva kontentan av undervisningen har däremot inte förändrats bara för att hon blivit behörig. Det handlar fortfarande om att ta ned teknik till något grundläggande för att öppna upp för alla. Tekniken i skolan ska berätta att tekniken i samhället inte är så märkvärdig, förklarar Birgitta Gånedahl.
Inför den här intervjun varnar hon flera gånger för skolans ”antika tekniksal”. Bakom kamerablixten berättar hon att det förmodligen är den enda salen som det inte lagts några pengar alls på de senaste åren. De gamla maskinerna i hörnet får inte användas på grund av säkerhetsskäl. Men hon klagar inte. Här görs det praktiska och det fungerar bra. Lokalen har luft och utrymme för rörelse, menar Birgitta Gånedahl. Om ett år ska Forsens grundskola jämnas med marken och flytta in i nybyggda lokaler precis bredvid. Då försvinner tekniksalen helt och undervisningen får flytta in i fysiksalen, berättar hon.
Hon beskriver teknik som ett ämne lite vid sidan om. Ett ämne som nästan aldrig lyfts fram men ändå flyter med bland de övriga.
Om teknik syns är det ofta i form av olika projekt eller uppfinnartävlingar. Projekt och tävlingar är både bra och dåligt, menar hon.
– Schemabrytande aktiviteter är bra för duktiga elever som är bra på att ta till sig. Det fungerar sämre för dem som har svårare för fria och mer öppna uppgifter, säger Birgitta Gånedahl som ägnar halva sin tjänst åt specialundervisning i matematik.
Som utbildad tekniklärare får hon in mer av det som står i kursplanen. Och i höst går det inte längre att välja. Då gäller en ny kursplan, och som bekant har den ett centralt innehåll. Allt som står där ska finnas med i undervisningen. Birgitta Gånedahl tycker det är bra att innehållet blir tydligt. Samtidigt höjs svårighetsgraden för både lärare och elever. Momenten blir fler och det som hennes åttor håller på med nu flyttas ned på mellanstadiet.
– Jag har egentligen svårt att se hur vi ska få ihop det här utan fler timmar, säger Birgitta Gånedahl.
När lärarlegitimationerna börjar delas ut kan teknik bli ett utsatt ämne, eftersom många tekniklärare saknar utbildning. Birgitta Gånedahl ser olika sätt att komma runt problemet. Antingen får den som är legitimerad vara den som bedömer och sätter betyg eller så får teknik överlåtas helt till den med legitimation, vilket skulle betyda att lärarna får färre ämnen och fler elever. Nackdelen med det sistnämnda alternativet är att samarbetet som uppstår när fler har samma ämne går förlorat. Fördelen är att lärarna kan utveckla en större kunskap i sina respektive ämnen, menar Birgitta Gånedahl.
– Helst vill jag ha alla mina ämnen. Jag har utbildat mig i dem och tycker om variationen. Men jag är flexibel. Blir det något annat är det också okej.
Linus Hellerstedt