I Växjö tränar lärarna på att göra pedagogiska planeringar utifrån de nya kursplanerna. Matriser och nyckelpersoner hjälper till.
Men ännu är det förmiddag och undervisningen pågår som vanligt. Tobias Engdahl, musiklärare och en av skolans fyra nyckelpersoner för arbetet med kursplanerna, övar en sexa i ensemblespel.
Kommer de nya kursplanerna att förändra hur lärare arbetar? Eller kommer det mesta att rulla på som vanligt?
— De nya kursplanerna är tydligare och konkretare. Det gör det lättare att förklara för elever och föräldrar varför vi gör det vi gör och vad meningen är med det vi gör, sammanfattar Tobias Engdahl.
Han och de tre andra nyckelpersonerna på skolan deltog redan för tre år sedan i en fortbildning som bland annat handlade om att lära sig tolka kursplanemål konkret. De fick också göra egna pedagogiska planeringar med utgångspunkt i styrdokumenten.
»Hej rekton du är rolig«. Lappen, skriven av Ella i 1A, sitter på väggen inne på rektorsexpeditionen. Rektor Annbritt Petersson verkar dessutom vara på hugget.
— Som gammal förskollärare och föreståndare är jag van att tänka i sammanhang och helheter, säger hon apropå arbetet med de nya kursplanerna.
Annbritt Petersson menar att risken finns att de nya kursplanerna och kunskapskraven bara blir en massa ord utan innehåll om man inte arbetar på djupet med vad de nya begreppen står för.
— Det uppstår lätt klyschor som man låtsas att man förstår. I stället måste lärarna själva inse värdet i det som står i dokumenten.
Det är en process som måste få ta tid, anser hon.
— Lärarna måste steg för steg släppa rädslan för att inte ha tillräcklig kontroll över det nya förhållningssättet.
Ett led i detta är att göra pedagogiska planeringar för arbetsområdena i varje ämne. Det är ett dokument som ska innehålla bland annat vilka förmågor som eleverna ska utveckla (se faktaruta). Planeringarna ska vara begripliga för både elever och föräldrar.
— Det ska finnas ett samspel mellan de kunskaper som anges i det centrala innehållet och de förmågor som eleven ska utveckla och som står i varje kursplan. Man ska inte som förr utgå från arbetsområden och sedan koppla på kursplanemålen, säger Annbritt Petersson.
Sedan kan planeringarna vara mer eller mindre detaljerade. De kan ta upp så skilda arbetsområden som musicerande för år 4—6, vilda däggdjur i Sverige för år 3 och geometri för F—3, för att ta några exempel.
Nu drar det mot eftermiddag och gemensamt arbete i ämnesgrupperna. Matte/NO-gruppens sju medlemmar har samlats i ett av klassrummen. Gruppen ska konkret arbeta med de fem förmågor som eleverna ska utveckla i matematik i relation till det centrala innehållet. Tanken är att den gemensamma analysen och diskussionen ska leda till en förståelse av de nya kursplanerna och också göra det lättare att utforma de pedagogiska planeringarna.
Göran Nikolausson, en annan musiklärare på skolan, har deltagit i Skolverkets arbete med att utforma kursplanen i musik. Han har för lärarnas räkning skapat en matris där de fem förmågorna har fått var sin färg.
I matrisen finns också spalter för det centrala innehållet för skolår 1—3, 4—6 och 7—9.
Matrisen ligger också i datorn och visas på väggen. Nyckelpersonen Jennie Achek har satt sig vid datorn och kan med hjälp av den färglägga de olika delarna i det centrala innehållet utifrån hur de kopplar till de olika förmågorna.
Relationen mellan förmågor och innehåll visar sig mer likna en mycket komplicerad väv än ett enkelt rutmönster. Flera förmågor kan utvecklas med hjälp av samma innehåll. Vissa förmågor upplevs mer grundläggande än andra.
— Jag tycker att förmågan att föra och följa matematiska resonemang kommer in i nästan allt centralt innehåll, säger läraren Ulrika Gidlund.
Jennie Achek löser detta genom att lägga denna förmågas färg, grått, som bakgrund i hela matrisen.
— Jag tror att vi så småningom kommer att inse att förmågorna går att utveckla inom alla kunskapsområden i det centrala innehållet, säger hon.
I ett klassrum lite längre bort sitter lärarna i svenska/SO-gruppen uppflugna på bänkarna. Mikael Karlsson hanterar datorn.
Förmågorna handlar till stor del om att kunna reflektera över, tolka, analysera och värdera olika företeelser som tas upp i SO-ämnena.
I stället jobbar gruppen med att skapa årskursvis progression i det centrala innehållet i SO-ämnena. Lärarna tänker fördjupa sig i de olika förmågorna i kursplanen när de börjar göra de pedagogiska planeringarna.
Snart går arbetsdagen mot sitt slut. Och den viktiga frågan om hur lärarna ser på utrymmet för lärarnas egen professionalitet i de nya kursplanerna inställer sig.
En central tanke i gamla läroplanen (lpo 94) var att lärare i kraft av sin kompetens tillsammans med eleverna skulle välja innehållet i sin undervisning, därför saknades stoffangivelser i kursplanerna.
Är det slut med detta nu?
— Nej, det är det inte. Det finns fortfarande ett stort utrymme för lärarna att självständigt utforma sin undervisning. Hur jag som lärare mixar och betonar olika delar i innehållet jag använder är fortfarande mitt beslut, säger musikläraren Tobias Engdahl.
Hans kollega Göran Nikolausson menar att man som lärare också måste studera kunskapskraven för att förstå på vilken nivå, på vilket sätt och i vilken omfattning som man ska använda det centrala innehållet i under-visningen, eftersom det inte finns några nivåer angivna.
— Där står inte heller vilka arbetssätt och metoder jag ska använda. Däremot hjälper mig det centrala innehållet att bli mer medveten om vilka arbetssätt och metoder som jag kan använda. Det ger mig också nya
infallsvinklar på hur jag kan utveckla min undervisning, säger han.
Detta var vad som hände när Sara Johansson satte sig in i den nya kursplanen i matematik. Det paradoxala inträffade att de tydligare skrivningarna gjorde henne friare.
— En förmåga som ska utvecklas i matematik är förmågan att formulera och lösa problem. Jag började jobba med detta och kände att jag kunde släppa läroboken alltmer. Det är som att jag vågar ta steget när det står så tydligt vad man ska jobba med och vilka förmågor som ska utvecklas hos eleverna.
En annan fråga som har diskuterats är om det nya, tydliga, centrala innehållet i kursplanerna gör att de blir mer omfattande.
Lärarna på Sandbro skola är inte oroliga. Men Göran Nikolausson menar att det nu ställs högre krav på att lärarna har kompetens i de olika ämnena redan på lågstadiet. Tidigare fanns inte några krav på att ett ämne skulle ha ett visst innehåll på de olika stadierna. De enda riktlinjerna var uppnåendemålen.
— Det kommer att behövas fortbildning för många lärare så att de klarar av att undervisa i det som det centrala innehållet anger, säger han.
Elisabet Rudhe