Halva dagen går till spillo för eleverna på grund av fritidshemmens utarming, skriver medlemmar i ett nytt nätverk — Lärare i fritidspedagogik.
Frustration och ilska är känslor som kommer över oss när vi förstår att utbildningsministern ignorerar verksamheten som bedrivs på fritidshemmen.
Eleverna tillbringar minst lika mycket tid på fritidshemmet som i den obligatoriska delen av skoldagen. Utbildningsministern har många gånger talat om att vi ska bli världsledande i den svenska skolan och att vi behöver en välutbildad befolkning för att möta den globala konkurrensen.
Ur det perspektivet blir det ännu mera obegripligt att man låter elevernas halva arbetsdag gå till spillo på grund av ekonomisk och personell utarmning av fritidshemmet.
Den fritidspedagogiska undervisningen ger eleverna andra förutsättningar för lärande som bygger på sammanhang och social samvaro. Genom den samlade skoldagen ska den fritidspedagogiska undervisningen komplettera skolan både tids- och innehållsmässigt.
Sverige kan aldrig konkurrera numerärt med Kina och Indien om att utbilda civilingenjörer, men vi kan konkurrera med kvalitet genom att utbilda människor som, förutom stora ämneskunskaper, också är kreativa, nyfikna, innovativa, icke auktoritetsbundna och har möjlighet att se problem från olika perspektiv.
Det är bland annat detta som en fungerande fritidspedagogik kan bidra med.
Lärarlegitimationen bygger på att det är yrkesansvaret som legitimeras. Därtill kommer förbehåll som betygsättning och ansvar för undervisningen.
Om politiker har synen att elevernas fria tid är tid av förvaring, eventuellt kombinerat med lite fri lek — ja, då blir verksamheten och skolans resultat därefter.
Vi lärare i fritidshem i Växjö region ställer oss nu upp för att försvara vår unika profession genom att skrota begreppet fritidspedagog. Från och med nu heter vi »lärare i fritidspedagogik«.
Ett nytt medlemsnätverk, »Lärare i fritidspedagogik«, på Lärarförbundets webbplats har startats för att vi där ska fortsätta vår professionsutveckling. Vi uppmanar alla landets lärare i fritidspedagogik att ansluta sig till oss.