Kraven är höga på förskolans verksamhet och så ska det vara. Dessutom vimlar det av ambitiösa förskollärare som fixar och trixar och trollar med knäna för att lyckas med sina höga ambitioner trots att resurserna är knappa. Men det finns gränser.
Läroplanen och skollagen är beslutad av våra politiker, styrdokument som ställer högra krav på förskolans verksamhet. Då måste det också finnas politiker ute i kommunerna som tar sitt ansvar för att det ska vara möjligt att leva upp till kraven och ambitionerna. De styrande kan inte kräva bättre kvalitet och ökat fokus på lärande samtidigt som arbetsbelastningen ständigt ökar för dem som finns ute i verksamheten. Det är viktigt för att inte personalen i förskolan ska stressa sönder sig, och det är viktigt för alla barn som behöver en rolig, trygg och lärorik förskola.
Om arbetsbelastningen överstiger det rimligas nivå är det ju väldigt svårt att fortsätta utvecklas. Inte minst när det gäller det riktigt svåra. Till exempel det som vårt tema handlar om denna gång: uppdraget att vara demokratins vagga, att ge barn inflytande. Det fordrar tid att verkligen se barnen och det kräver en hel del reflektion.
Kanske är det inte så svårt att ordna en valstund, men frågan om barns inflytande är mycket djupare än så. Barn behöver öva sig på att rösta, för att lära sig hur demokratiska processer går till. Lika viktigt är att de vuxna i förskolan har ett barnperspektiv och håller framtiden öppen för många olika livschanser för barnet genom att erbjuda en mängd aktiviteter och möjligheter. Att ge barn inflytande på riktigt handlar även om att efter hand kräva större ansvar av barnet. Sammanfattningsvis ett fantastiskt spännande område som vi tittar närmare på i detta nummer.
Till exempel har vi besökt Wåga och Wilja i Enköping där förskollärarna arbetar hårt med att tolka vad de yngsta barnen vill trots att de ännu inte har ett talat språk. Vi skriver också om forskaren Rauni Karlsson som studerat hur barn gestaltar demokrati i förskolan, och hon har bland annat upptäckt att det finns skillnader mellan hur pojkar och flickor agerar. Läs också om barnen på Sunnanå förskola i Skellefteå som själva berättar om vad de får vara med och bestämma.
I detta nummer finns dessutom en lägesrapport om legitimationen och en artikel om ny intressant forskning om att synliggöra barns lärande i naturvetenskap. Med mera, med mera. Trevlig läsning!