Den nedläggningshotade lärar- och förskollärarutbildningen på Waldorflärarhögskolan i Stockholm har fått nytt hopp. Utbildningsdepartementet är nu villigt att arbeta för en offentlig finansiering av utbildningen, enligt rektorn för Waldorflärarhögskolan i Stockholm.
Regeringen verkar nu beredd att arbeta för en rad förändringar som på sikt kan leda till att waldorfskolor och waldorfförskolor kan leva vidare. Det framkom vid ett möte nyligen mellan företrädare för waldorfpedagogiken och tjänstemän på utbildningsdepartementet, enligt Caroline Bratt, rektor för Waldorflärarhögskolan (WLH) i Stockholm.
– Jag är positivt överraskad. Vi väntade oss inte detta när vi blev inbjudna till departementet. I bästa fall är vi på väg mot en lösning, säger hon.
Några löften har man dock inte fått. Och på utbildningsdepartementet är det locket på. Enda kommentaren därifrån är att de ”tittar på frågan”.
Caroline Bratt är luttrad. Turerna har varit många. Senaste budet från regeringen, i höstas, handlade det om att utbildningen blev berättigad till studiebidrag. Det beslutet väckte bara ”onödiga förhoppningar”, tyckte hon då. Beslutet räcker inte på långt när till för att rädda utbildningen.
I december såg sig WLH tvingad att chockhöja avgiften för studenterna för att överleva. Men en avgift uppemot 40.000 kronor per år påverkar förstås viljan att söka.
– Vi vet inte om vi får några studenter i höst, säger Caroline Bratt.
Behovet är att det utexamineras cirka 70 lärare och 70 förskollärare per år.
Offentlig finansiering i form av statsbidrag är en del i ett paket för att på sikt trygga försörjningen av lärare, förskollärare och fritidspedagoger, enligt Caroline Bratt. De andra tre är bidrag för att utveckla den akademiska nivån på utbildningen, att förskollärare och fritidspedagoger får formell behörighet samt ett lärarlyft för klasslärare (se faktaruta).
– Att betala en hög avgift men sen inte få behörighet – det blir svårt att locka studenter på de villkoren, säger Caroline Bratt.
Mats Thorén