Elever med autismspektrumtillstånd (AST) kan vara nöjda med en lägre grad av delaktighet i vissa skolaktiviteter i grundskolan än andra elever. Det visar Marita Falkmer i sin avhandling om delaktighet för elever med AST.
I och med den nya skollagen hör elever med AST utan intellektuell funktionsnedsättning hemma i grundskolan och inte i särskolan.
Marita Falkmer har undersökt hur dessa elever upplevde sin delaktighet i ett antal aktiviteter genom att låta 22 elever med AST fylla i en enkät. Hon observerade också eleverna som i sin tur jämfördes med sina klasskamrater utan AST.
Resultaten visar att eleverna med AST både upplevde och observerades ha en lägre delaktighet än sina klasskamrater.
Däremot fanns det en stor samstämmighet mellan vad eleverna med AST rapporterade att de gjorde och i vilken utsträckning de ville göra just detta. Det gällde för åtta aktiviteter som undersöktes.
– Det kan tolkas som att dessa elever deltar så mycket de själva vill i vissa aktiviteter.
Marita Falkmer menar att detta inte får tas som bevis för att elever med AST har det så bra som de vill ha det i den svenska grundskolan.
– Vi får inte glömma att de uppgav att de var mindre delaktiga på en rad områden. De uttryckte bland annat att de var mer mobbade, mindre omtyckta och mindre förstådda av sina lärare än vad klasskamraterna gjorde.
Resultaten visade också att lärarna i stor utsträckning kunde bedöma hur eleverna med AST upplevde sin delaktighet. Det fanns en viss koppling mellan hur lärarna upplevde elevens situation och hur ofta de genomförde anpassningar av material och genomförde aktiviteter för att påverka attityderna i klassrummet.
– Men det är oroande att det inte fanns en positiv koppling mellan lärarnas insikt i dessa elevers situation och hur ofta lärarna uppgav att de genomförde sociala aktiviteter för att främja socialt samspel mellan elever med och utan AST.
Fotnot: Autismspektrumtillstånd är den nya diagnos som kommer att ersätta autism, Aspberger och ytterligare ett par diagnoser.