Särskolans verklighet hann i kapp regeringen som föreslår att behörighetsreglerna börjar gälla där först 2018. Dessutom öppnas en lucka för bland annat fritidspedagoger så att de fortsatt får undervisa i träningsskolan.
Men det är inte säkert att alla lärare i särskolan hinner bli behöriga till dess, tillstår Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet.
– Det viktiga är att huvudmännen arbetar systematiskt och målmedvetet för att höja behörigheten. När Skolinspektionen sedan ska granska huvudmännen så ska den ju inte kritisera dem som arbetar målmedvetet med frågan, men som kanske inte har nått ända fram 2018. Det är de som inte arbetar målmedvetet som ska kritiseras.
Regeringen föreslår också ett undantag för de fritidspedagoger, socialpedagoger eller arbetsterapeuter som arbetar i träningsskolan och som har en specialpedagog- eller speciallärarutbildning, oavsett inriktning. De ska fortsatt få ansvara för undervisningen i träningsskolan inom grundsärskolan, på gymnasiesärskolans individuella program och på motsvarande nivå inom särskild utbildning för vuxna. Förutsättningen är att personen har anställts före den 1 december 2013 samt påbörjade specialpedagogutbildningen senast 2008. Samtidigt som dessa pedagoger får rätt att sätta betyg får de ingen legitimation.
Även detta beslut är en anpassning till verkligheten, enligt Bertil Östberg. Undantaget handlar om personer som fick gå dessa vidareutbildningar ”trots att de inte var lärare”, säger han:
– När de gick sin utbildning gjorde de det med utgångspunkten att de skulle få ansvara för undervisningen. Då tycker vi att det är rimligt att de får fortsätta att göra det.
Vad säger du till de lärare i särskolan som går från att vara behöriga till obehöriga, och tycker att spelreglerna har ändrats för dem?
– Utgångspunkten för reformen är att lärarna inom särskolan ska ha rätt lärarutbildning i grunden för den nivå som de undervisar på, och dessutom ha en speciallärarutbildning med inriktning mot utvecklingsstörning. Det innebär att en del behöver komplettera sina studier. Men om man har läst väldigt mycket ska högskolan göra en validering så att det inte blir så mycket att plugga in. Man får acceptera att det är på det sättet.
Läs promemorian på
www.regeringen.se.
Skriv i sökrutan: U2012/6626/S
Remisstiden går ut den 1 mars
och därefter tar riksdagen beslut i frågan.