I Botkyrka kommun har bara 32 procent av de anställda på förskolorna pedagogisk högskoleutbildning. Rikssnittet är drygt 53 procent. Det placerar kommunen på plats fem i bottenligan av landets kommuner. —Det skulle vara skönt att ha ett bollplank i den dagliga verksamheten, säger förskolläraren Malin Bengtsson.
— Jag kan tyvärr inte se någon möjlighet att klara av det målet i nära framtid. Bristen på förskollärare är ett av kommunens absolut största problem, säger Erik Nilsson, chef för utbildningsförvaltningen i Botkyrka.
På vissa förskolor i Botkyrka finns det bara två förskollärare. Till sådana förskolor är det ännu svårare att rekrytera förskollärare.
Den stora bristen på förskollärare i hela Stockholmsregionen gör att kommunerna slåss om förskollärarna.
Många väljer bort Botkyrka, som ligger i utkanten av regionen och som har bostadsområden med stora sociala problem. Detta trots att nyanställda förskollärare i Botkyrka lockas med löner på runt 28 000 kronor och därmed får högre lön än redan anställda.
Malin Bengtssonär ensam förskollärare på avdelning Lansen på förskolan Nova i Tullinge i Botkyrka. Bara var fjärde anställd på förskolan är förskollärare.
Hon arbetar tillsammans med en barnskötare och en person som saknar utbildning för barn.
— Det skulle vara perfekt att vara två förskollärare och en barnskötare på avdelningen. Då skulle det vara lättare att diskutera pedagogiska idéer.
Förskollärarna på Nova och förskolechefen träffas varannan vecka i en och en halv timme för att planera och utvärdera verksamheten.
— De stunderna är värdefulla. Men det är ju väldigt lite tid om man vill utveckla pedagogiken i verksamheten.
Hon ser flera problem med att vara ensam förskollärare.
— Det påverkar självfallet kvaliteten — hur väl vi kan följa läroplanens intentioner, jobba med projekt och få in arbetssätt där barnen har ett inflytande.
Förskolan Nova har just annonserat efter en ny förskollärare. Det gav dåligt napp. Tjänsten fick tillsättas med en timvikarie som saknar utbildning för barn.