Universitetskanslersämbetet säger nej till en enskild aktör som ansökt hos regeringen om att få starta lärarutbildning. Nu är det upp till regeringen att ge definitivt svar.
Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor och Åbo Akademi i Finland vill starta en friskoledriven lärarutbildning. Men Universitetskanslersämbetet säger nej.
Universitetskanslersämbetets handläggare konstaterar i ett pressmeddelande att ansökan är ”speciell”, eftersom den som vanligtvis ansöker om tillstånd för en lärarutbildning är ett redan befintligt lärosäte som har personal och en läromiljö på plats.
– Det finns ännu inga anställda lärare eller någon befintlig forsknings- och utbildningsmiljö på plats, säger handläggaren Tomas Egeltoft som motivering till att universitetskanslersämbetet rekommenderar regeringen att avslå ansökan.
Louise Ankarcrona, styrelseordförande i Stiftelsen Rydbergs skolor, suckar när hon hör motiveringen till anslaget.
– Det är ju som ett moment 22. Vem har råd att anställa lärare och professorer innan man har fått tillstånd för att starta utbildningen? Det är nästan omöjligt att starta en utbildning på de premisserna.
Vad gör ni nu?
– Vi väntar och ser vad regeringen säger.
Avsikten var att Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor, som sedan 90-talet driver friskolor på grundskole- och gymnasienivå, tillsammans med Åbo Akademi skulle starta en fristående lärarutbildning för blivande ämneslärare på högstadiet och gymnasiet.
Som Lärarnas tidning berättade i oktober har även Stiftelsen Johan Skyttes högskola för ledarskap och lärande planer på att starta en privat driven lärarutbildning
Stefan Helte