John Hattie är den senaste i raden av orakel som åberopas och som påstås sitta inne med lösningarna om hur vi ska lösa alla de problem som skolan brottas med.
Så har han då varit här. Efterfrågad. Efterlängtad. Mannen med svar på de frågor vi har – och ännu inte har ställt – om hur vi ska lösa alla de problem som skolan brottas med.
Han är den senaste – men, var så säker, inte den siste – i raden av orakel som åberopas och som påstås sitta inne med lösningarna. Ja, på en del låter det till och med som att han har Lösningarna, alltså med stort l. Hans namn är John Hattie. Han är professor vid Melbourne University i Australien och chef för Melbourne Education Research Institute. Han och hans forskningsteam publicerade för några år sedan den väldiga studien Visible Learning som i skl-rapporten Synligt lärande presenteras som en ”meta-metasyntes om olika påverkansfaktorer på elevers studieprestationer”.
Visible Learning är alltså en metastudie, det vill säga en studie av andra studier. Eller till och med en studie av fler än 800 metastudier baserade på mer än 50 000 studier som i sin tur omfattar över 80 miljoner elever. Imponerande.
En gigantisk kartläggning alltså av vad det är som har såväl positiva som negativa effekter på elevers resultat. Och naturligtvis måste de – i tidens anda – rangordnas. I topp hamnar saker som elevers självskattning av betyg, lärares trovärdighet, formativ bedömning och klassrumsdiskussioner. Inga märkligheter kan det tyckas. Mer kanske en bekräftelse på mycket av det som många lärare redan vet. Och det är måhända gott nog.
Men studien är ingen handbok i lärararbete. Det är en effektstudie. Trots det är det nästan som en handbok den tas emot och diskuteras på sina håll. Och det kan bli problematiskt – för vad gör man då med rankningslistans slutsats att födelsevikt hos för tidigt födda barn, medicinering och hembesök är långt viktigare än lärarutbildning och lärares ämneskunskaper? Om lärarutbildning och lärares ämneskunskaper hamnar nästan längst ned på listan över faktorer som påverkar elevers studieprestationer; vad drar vi för slutsatser av det? Ska vi avskaffa lärarutbildningen? Eller finns den med som en ”osynlig” effekt i de lärarkvaliteter som toppar listan? Men framför allt, var finns diskussionen om det?
John Hattie kan naturligtvis inte själv hjälpa att han fått orakelstatus. Han och hans team har gjort en fantastisk forskningsinsats. Det är andra krafter som satt honom på piedestal.
Å andra sidan verkar han börja finna sig tillrätta i rollen som orakel. I sin nya bok Synligt lärande för lärare har han med lektionsupplägg och checklistor för det konkreta klassrumsarbetet. Just det han menade att den första effektstudien inte gav stöd för.
Så lite sund skepsis är kanske på sin plats …
Leif Mathiasson är chefredaktör för Chef & Ledarskap