Skolor vill ha sin kvalitet utvärderad, men utsätts mer och mer för juridisk kontroll. Det visar en ny avhandling från Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet.
Hon har undersökt hur det går till när skola och äldreomsorgsverksamhet i en handfull kommuner blir föremål för tillsyn. För en skola som står inför en så kallad regelbunden tillsyn av Skolinspektionen, gäller det att ta del av bedömningskriterier, ta fram dokument och beskriva sin verksamhet. Här kan en styrning ske genom granskningen, eftersom skolan fokuserar på det som Skolinspektionen är intresserad av.
– Ofta blir det så att skolan rättar till saker på vägen. Man anpassar sig så att man ligger bra till i det som ska granskas, säger Emma Ek.
Också själva genomförandet av tillsynen innebär fokus på vissa saker medan andra hamnar utanför bedömningen.
– Om inspektörerna ska ta reda på om skolmiljön är trygg är det lättare att bedöma och kanske kritisera en likabehandlingsplan, än att undersöka hur kulturen och bemötandet är på skolan.
Den regelbundna tillsynen är en kontrollerande, juridisk granskning, men skolorna själva vill gärna omtolka processen till ett lärandetillfälle och få den att bli mer främjande. Att se granskningen som en lärprocess snarare än en kontroll kan också vara ett sätt att mildra obehaget att få kritik offentliggjord.
Enligt Emma Ek inriktas granskning i dag mot kontroll av att regelverk följs. Men vill man säkerställa skolans kvalitet så är kvalitetsgranskning, som är mer utvärderande och utvecklande, ett viktigt komplement, konstaterar hon.