I Kungsbacka tar folkbiblioteket betalt av skolor som låter sina elever låna böcker där och för bokbussbesök i skolorna. Flera rektorer är upprörda.
2011 ändrades reglerna för skolbibliotek och flyttades från bibliotekslagen till skollagen. I och med det lagstiftades det att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Tanken var att markera skolbibliotekens pedagogiska värde för en framgångsrik undervisning.
Många skolor som saknar eget bibliotek har löst det genom överenskommelser med närliggande kommun- och stadsbibliotek. Från och med i år har biblioteken i Kungsbacka kommun beslutat att ta betalt för den tjänsten. Det har lett till att flera skolor i kommunen har dragit in på biblioteksbesök och bokbussar, som tidigare använts som komplement till de egna, begränsade skolbiblioteken.
– Vi är mycket bekymrade och känner att det här går stick i stäv med intentionerna att främja läsningen, säger Marita Kennedy, rektor på Fjordskolan i Onsala.
Hon säger att skolan kommer att avstå från bokbussen och biblioteksbesök inne i Kungsbacka av ekonomiska skäl.
Även Iseråsskolan kommer att tacka nej till avgiftsbelagda bokbussbesök.
– Det är synd eftersom bokbussen har modernare böcker och kan tipsa om nyheter, säger skolans rektor Sture Sandh.
Enigt Skolinspektionens definition är ett skolbibliotek mycket mer än att det står ett antal böcker uppradade. Det ska exempelvis finnas pedagogiska böcker, böcker på olika språk och möjlighet att få hjälp och råd i sitt lärande där. Ordnar folkbiblioteken det kan det kanske hända att de vill ta betalt för den servicen, säger Alf Johansson, jurist på Skolinspektionen.
– Men en sådan lösning får inte begränsa tillgängligheten för eleverna, säger han.
Ligger biblioteket utanför skolan ska man ändå ha tillgång till det i samma utsträckning som om det låg i skolbyggnaden. Det räcker inte med ett par timmar i veckan.
Av förskolorna kan folkbiblioteken inte ta ut någon avgift eftersom de lyder under bibliotekslagen.
I Skolinspektionens granskning i fjol fick 33 av 470 grundskolor och 30 av 114 gymnasieskolor kritik för att de inte uppfyllde kraven på tillgång till skolbibliotek. Nästan alla kritiserade gymnasieskolor är fristående skolor.