Förskolekedjan Kids2Home har etablerat sig i flera svenska städer. Nu riktas blicken mot utlandet. Affärsidén är moderna förskolor med mer serviceanda.

– Vi tyckte att skulle vara trevligt att driva förskolor och såg ett behov av bättre service till hela familjen. Hos oss är föräldern kund och vi gör vad vi kan för att bidra till ett lyckligare småbarnsliv. Bland annat genom att erbjuda olika tjänster, säger han.
Förutom de fyra förskolorna som är i drift, i Stockholm, Uppsala och Östersund, är fem klara för start i år. Förhandlingar pågår med alla större städer i landet, berättar Per Uppman. Men också med utlandet, vilket var planen när det internationellt gångbara namnet valdes.
– Vi har kommit särskilt långt i diskussionerna med Danmark, Tyskland och Irak.
Per Uppman säger att de inte medvetet riktar in sig på etableringar i välbärgade områden. Kringtjänsterna utnyttjas av ungefär 25 procent av föräldrarna och är inte något som behövs för att klara finansieringen.
Företaget driver några förskolor men säljer också licenser till pedagoger som vill driva förskolor på egen hand genom ett franchisekoncept och ansvarar då bland annat för lokaler, finansiering, utbildning och tillstånd.
– Vi vet att många vill starta eget men att det är svårt med alla tillstånd och investeringskostnader.
Personalen får utbildning i kundbemötande. Bra mat, extra höga säkerhets- och hygienrutiner, och mindre barngrupper lyfts fram i förskolans marknadsföring, liksom schemasignering vid blöjbyten.
Förskolan har arbetat hårt för att förändra synen på verksamheten från att vara en plats där barnen tas om hand för att föräldrarna ska kunna arbeta till en professionell pedagogisk verksamhet för barnen.
Kan er affärsidé motverka det?
– För oss är förskolan framför allt en service till föräldrarna, men vi följer läroplanen och har ambitionen att ha en förskollärare per avdelning i våra förskolor, säger Per Uppman.
I Uppsala, som liksom många andra större städer, brottas med brist på förskoleplatser, öppnas den tredje Kids2Home-förskolan i år.
Göran Hedefalk, uppdragsstrateg i Uppsala kommun, ser inte några problem med affärsidén så länge förskoleverksamheten uppfyller kraven och de olika delarna skiljs åt.
– Personligen tycker jag att en kommunal förskola kan arbeta på samma sätt, säger han.