Att använda engelska som stöd i språkundervisning kan minska motivationen att lära sig ett tredje språk, visar Alastair Henry i sin avhandling. Men det finns strategier som upphäver engelskans negativa påverkan. – Ett sätt är att regelbundet samtala med eleverna om varför de vill lära sig det främmande språket, säger han.
– Det är självklart att man ska använda sig av engelska när man till exempel vill visa hur ord, böjningar eller meningsstrukturer liknar varandra. Men det är viktigt att språkläraren är medveten om att samspelet med engelskan kan skapa konsekvenser, säger han.
I studien ingår drygt 170 elever i årskurserna 6–9, som har svarat på enkätfrågor eller intervjuats. Resultatet visar bland annat att motivationen att lära sig ett tredje språk minskar när engelskan används som hjälp i tredjespråksundervisningen.
– Användningen av engelska innebär att elevens engelskspråkiga självbild aktiveras under lektionen. De upplever att de inte kommer någonstans med sin språkinlärning i tyska, spanska eller franska, jämfört med vad de gör i engelska.
Under intervjuerna har Henry upptäckt att de elever som är framgångsrika i studierna av tredjespråket, har strategier för att motverka engelskans påverkan.
– Som språklärare kan man hjälpa eleverna att utveckla sådana strategier och på så sätt få elevernas motivation att öka. Det behöver inte ta mer än några minuter av en lektion.
En strategi kan vara att läraren regelbundet samtalar med eleverna om varför de vill lära sig det främmande språket. En annan strategi är att förklara för eleverna att de inte ska jämföra med engelskan utan slå bort de tankarna när de kommer.
– En annan metod är att be eleverna att skapa bilder av sig själva i framtiden som en person som behärskar det främmande språket. Ungefär som idrottscoacher gör när de ber sina idrottare att skapa framtida bilder där de är framgångsrika. Till exempel kanske någon ser sig själv bosatt i Paris och prata flytande franska.
Att använda exempel på framgångsrika personer som behöver kunna ett tredje språk kan vara ytterligare ett sätt att öka motivationen, föreslår Henry. I sin forskning har han sett att motivationen att lära sig ett tredje språk är som högst i årskurs 6, för att sedan dala under högstadietiden. Flickor är under hela perioden mer motiverade än pojkar.
– Att hitta förebilder som är intressanta för pojkar är därför extra viktigt. Man kan prata om idrottare som behöver kunna ett annat främmande språk än engelska för att ta sig fram – kanske har Zlatan nytta av både italienska och franska i sin fotbollskarriär?
Men är det viktigt att lära sig ett tredje språk, trots att motivationen är låg hos många? På den frågan svarar Alastair Henry tveklöst ja.
– Förutom EU:s mål att medborgarna ska kunna ett tredje språk, finns det också personliga skäl. Du förstår bättre hur ett språk fungerar och du bli unik om du behärskar ett språk som inte alla andra kan.
Själv lärde han sig svenska på Komvux när han flyttade till Sverige 1997.
– Det var kämpigt många gånger. Men erfarenheten av hur det är att lära sig ett främmande språk, ger också förståelse för hur svårt det kan vara för människor som flyttar hit.
Alastair Henry fortsätter att forska. Nu undersöker han motivationen hos svenska elever att lära sig engelska. Enligt en färsk rapport från Skolverket finns det tecken på att även den dalar. Han berättar att det krävs andra sätt för att öka elevernas motivation än vid tredjespråksinlärning. På fritiden befinner sig många elever i engelskspråkiga miljöer, där de skapar och interagerar med andra. De spelar datorspel som World of Warcraft och Leagues of Legends.
– Utmaningen blir att minska glappet mellan skolundervisningen och hur eleverna lär sig engelska på fritiden.