I partiledardebatten i riksdagen på onsdagen visade Gustav (MP) på en griffeltavla resultaten från Lärarnas tidnings undersökning från i höstas om resultaten av regeringens skolpolitik.
Gustav Fridolin höll upp tavlan när han gick i polemik med utbildningsminister Jan Björklund. Han nämnde dock inte Lärarnas tidning vid namn utan hänvisade till att resultaten kom från en undersökning i en stor lärarfacklig tidning.
– Undersökningen visade att resultaten bara förbättrats i fem av 23 olika mått på effekter av reformerna, påpekade Gustav Fridolin.
Lärarnas tidning visade bland annat att det genomsnittliga meritvärdet i årskurs 9 hade ökat med 3,8 meritpoäng sedan Jan Björklund kom till makten medan andelen som fått godkänt på nationella prov i samma årskurs minskat med 6,9 procentenheter.
Jan Björklund jobbade hårt för att försvara sin politik i debatten. Han menade att internationella studier visar att det tar cirka sex år för utbildningspolitiska reformer att ge resultat i praktiken. Han sa också att de resultat som nu diskuteras i partiledardebatten började sjunka redan för tjugo år sedan.
– Men reformerna införs nu. Det kommer att ta tid innan förbättrade resultat visar sig. Vi får vara beredda på att också den PISA-undersökning som kommer att redovisas i slutet på 2013 visar på fortsatta försämringar.
Han sa att när han började som skolminister fanns inte tillstymmelse till reformförslag att bygga vidare på kvar från den rödgröna tiden.
– Jag hittade inte ens en post-it lapp med någon idé när jag letade i lådorna på utbildningsdepartementet.
Mikael Damberg (S) sa att ju längre tid det går innan den förda politiken visar på resultat desto mer skyller utbildningsministern på den tidigare politiken, på lärare och elever.
– En regering brukar få en smekmånad på 100 dagar, men Jan Björklund vill ha 10-15 år innan han ska redovisa resultat. Internationella erfarenheter visar att det brukar gå fortare att få resultat än vad Björklund säger, säger Damberg.
Damberg påminde om att det visst funnits förslag till reformer som det utkast till ny skollag som nu Alliansregeringen gjort till sitt med några små ändringar.
– Men varför la ni inte fram förslaget då? Jo, för att ni rödgröna inte var överens, kontrade Jan Björklund.
Elisabet Rudhe