Att utbildningsministern kan tänka sig att ändra lagen till förmån för kyrkobesök är oroväckande, skriver Lärarnas tidnings chefredaktör Annica Grimlund.
Två gånger om året, vid skolavslutningarna, blossar det upp en religionsstrid i Sverige och den utspelar sig tyvärr i skolan. Trots att skolan är sekulariserad, just för att skydda barn från påverkan.
Det finns alltför många vuxna som vill påverka våra yngsta medborgare åt det ena eller andra hållet: Vad är en predikan och när förs det ett samtal? Vilka psalmsånger får sjungas av hävd och tradition och vilka ska inte sjungas?
Förskolan och skolan har en värdegrund som bygger på alla barns lika rätt till utveckling, lek och trygghet. Men de har också rätt, med barnkonventionen som grund, att välja trosupfattning och politiska åsikter. Att utbildningsminister Jan Björklund nu kan tänka sig att ändra lagen till förmån för kyrkobesök är därför oroväckande. Det som hittills har varit en infekterad debatt riskerar då att utsätta barn för utanförskap och ställa föräldrar inför svåra beslut.
Jesus är kanske inte alla barns bästa vän. I det här sista numret för i år har vi en tävling där ni kan testa era kunskaper om världens högtider. Sverige är ett mångkulturellt samhälle där det finns massor att lära av varandra. Vad vet vi egentligen om andra traditioner?
Hur visar vi respekt för andras högtider? Och hur visar vi respekt för dem som inte behöver tro på något alls? Inte ens jultomten.