För första gången sedan det målrelaterade betygssystemet infördes har kommunala gymnasieskolor lika högt betygssnitt som friskolorna. Det visar ny statistik från Skolverket.
Sedan det målrelaterade betygssystemet infördes 1998 har betygen varit högre för elever som har gått i en fristående skola. Våren 2012 hade för första gången eleverna i fristående skolor och kommunala skolor samma genomsnittliga betygspoäng, båda 14,0.
Enligt Skolverket kan detta förklaras av att fristående skolor i högre grad än tidigare rekryterar till yrkesförberedande utbildningar.
Flickor har högre betygssnitt än pojkar. Allra högst betygssnitt har flickor med svensk bakgrund, 14,9 poäng. Lägst snitt har pojkar med utländsk bakgrund, 12,5 poäng. Noterbart är att flickor med utländsk bakgrund har bättre betyg än pojkar med svensk bakgrund.
Statistiken visar också att sju av tio gymnasieelever får ett slutbetyg inom tre år. Bäst klarar sig elever på naturvetenskapliga utbildningar, där 83 procent når slutbetyg efter tre års studier. Lägst genomströmning av de nationella programmen har eleverna på hotell- och restaurangprogrammet med 66 procent.
Totalt lämnade 97.000 elever gymnasieskolan med slutbetyg våren 2012.
Niklas Arevik