I skolan handlar det mesta om elever och lärare, undervisning och betyg. Lika viktig är dock lokalen, det fysiska rummet där undervisningen sker. Det tycker Luis Stübing, slöjdlärare i Stockholm.
För ett par år sedan skrev Luis Stübing tillsammans med Tina Lindgren en B-uppsats om rummets betydelse för inlärningen hos elever. Utgångspunkt var deras professionsfördjupning på en skola i Stockholm. Deras idé var lika enkel som tydlig, att skapa en kreativ arbetsmiljö som bättre passade elevernas pedagogiska behov.
– En god arbetsmiljö ska vara öppen och luftig, den ska präglas av säkerhetsaspekter men framförallt ska den vara tillåtande! Rummet ska tala med oss, väcka nyfikenheten och lusten till att skapa.
– Placeringen av verktyg och maskiner ska vara metodisk, från det enkla till det svåra eller efter givna arbetsprocesser. Det är också viktigt att tänka på vad eleverna exponeras för, verktyg och inspirationsmaterial ska visas uttänkt och vara lättillgängliga.
Slöjdsalen blev så lyckad att Luis Stübing efter examen blev erbjuden jobb på skolan.
Vill man göra något liknande själv rekommenderar han att man först förankrar det ordentligt hos ledningen. Peka på säkerhetsaspekterna och inte minst de pedagogiska vinsterna. Är man osäker på vad som gäller för en säker arbetsmiljö ska man söka råd hos skyddsombud och ta hjälp av relevant litteratur*.
– Sen behöver det verkligen inte bli så dyrt. I den första salen vi renoverade använde vi mycket återbruk, gamla bordskivor i massiv björk blev till verktygshållare, skjutlådor och bänkar.
– Kan man också få en student att göra sin praktik på skolan och som kan delta i projektet från start är det en win-winsituation. Det var det för mig och min kollega.
Hur ser din drömslöjdsal ut?
– Den är inspirerad av Pettson, da Vinci, Polhem och har många mekanismer. Det ska tuta lite varstans och vagnar och annat ska gå på räls in och ut ur slöjdsalen, vissa maskiner ska vevas igång.