Våga satsa för framtiden. Den vi alla vet att vi inte vet så mycket om. Att våga är att ta en risk. Vissa saker kan man räkna ut att de med stor sannolikhet kommer att ske. På min arbetsplats räknade man ut att det vore bra om alla elever och lärare hade var sin dator för att skolan skulle kunna vara en modern del av vår nutid. Man vågade satsa på något som med stor sannolikhet gynnar kommuninvånarna. Både nu men också i framtiden.
Att alla elever har var sin dator handlar för mig om demokrati. I dag används datorer och internet överallt i samhället. När alla, även de elever vars föräldrar inte vill eller har ekonomisk möjlighet att ha dator hemma, blir en dator till varje elev en demokratisering av skolan. Möjligheterna för alla att hänga med i bild- och ordströmmar ökar.
I och med den sköna demokratiska satsningen på datorer för alla fick ju så klart något stryka på foten och det förbannar jag. I mitt fall halverades budgeten. Vi har bra lokaler för att kunna arbeta med olika material samtidigt och i mitten av själva bildsalen står en finfin brännugn. Vi har också en drejskiva som alltid står framme. Men lera kostar pengar!
Datorn ger nya vägar till eleverna, som när jag en dag i våras hoppade in för en engelsklärare i ett annat arbetslag och gick in på mitt lärarfacebookkonto där jag hittade halva klassen engagerade i något som absolut inte rörde lektionen. Att då slänga in kommentaren »in English please« gav en hel del fniss men också en annan kontakt, lite mer på elevernas villkor.
I bildämnet är datorn ett fantastiskt verktyg för att arbeta med dokumentation, bildbearbetning, bildanalys och för att komma i kontakt med olika slags bilder. Med alla tillgängliga bilder ställs det krav på eleverna att bli bättre på att analysera och kritiskt granska bilderna. Hur bilderna är utformade i förhållande till makt, kön och etnicitet. Ett utmärkt sätt att komma igång med bildanalyser.
Men är det ingen som verkligen vågar satsa på framtiden? Nu har vi datorer men vi har ingen lera. Att få möjlighet till skapande även i form är också en demokratisk fråga. Att det ska finnas pengar i skolan för att kunna hålla en varierad och utmanande undervisning är viktigt för att vi ska fostra individer som uppskattar demokrati.
Ja, jag tycker att både datorer och lera är demokrati.