Så här stod det i annonsen:
”En småbarnsskola i hvilken obemedlade Föräldrars barn från 2–7 års ålder kostnadsfritt erhåller tillsyn och undervisning hvarje Söcknedag från klockan 6 förmiddagen till klockan 8 eftermiddagen kommer att öppna i Suellska Stiftelsen måndagen d. 3 nästkommande November. Föräldrar och Målsmän som önskar att inom denna Skola erhålla plats för sina småbarn, för att utan hinder af dessas tillsyn, kunna bereda sig arbetsförtjänst till eget och barnens uppehälle, böra derom göra anmälan hos Enkefru Christine Holm under loppet af innevarande eller näststundande månad.”
De flesta mödrar som lämnade sina barn på asylen arbetade på sockerbruket. Man kan i de gamla inskrivningsböckerna se att ett F i närvaronoteringarna betydde att barnet var hemma för att de saknade skor. Vi kan se i dessa noteringar att syskonen fick turas om att använda skorna för att kunna gå till Småbarnsskolan.
Fruntimmersföreningen drog in pengar till asylen bland annat genom att ordna fester med musik, lotterier och mat och dryck.
Under åren har Eriksgården byggts ut och verksamheten utvecklats. I dag finns det 50 barn i åldern 1–5 år, med många olika nationaliteter representerade i förskolan.
All personal har under 2011–2012 deltagit i ett EU-finansierat projekt kring entreprenöriellt lärande. Att utgå från barnens intresse och drivkrafter är en utmaning som helt går i linje med uppdraget i vår reviderade läroplan, som vi nu skall omsätta i vardagsarbetet.
Nu vill vi veta finns det någon förskola i Sverige som är äldre än Eriksgården? Kontakta oss gärna så vi får svar på vår fråga:
eriksgarden@landskrona.se eller christine.rosendahl@landskrona.se