Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet
Vad handlar förskoleforskningen om i framtiden?
– Att fortsätta utveckla didaktiken för yngre barn. Barns lärande i olika innehållsdimensioner. Vi vet mycket om språk, men lite om naturvetenskap och teknik till exempel.
Ett annat område är hela fältet av informationsteknik, IKT. Det börjar användas mycket, men man vet väldigt lite om det.
Ett tredje är förskolans arbete med mångkulturella frågor. Det finns det fortfarande lite forskning om.
Hur ser du på förskollärarutbildningens framtid?
– Jag tycker nya förskollärarutbildningen är bra här på Göteborgs universitet. Vi har lagt den sista terminen på avancerad nivå. Jag hoppas många läser ett och ett halvt år till och tar en master så att de kan arbeta som utvecklare i kommunerna. Jag hoppas också att vi får lektorer som arbetar ute i förskolor och kommuner.
Gunilla Dahlberg, professor i pedagogik vid Stockholms universitet
Vad handlar forskningen om i framtiden?
– Jag önskar att en del av forskningen kring förskolan blir mer praktikorienterad med stöd av pedagogisk dokumentation och av nya teorier och ny filosofi. Att forskaren samarbetar mer med lärarutbildare, pedagoger, barn och föräldrar, mer experimentellt. Jag vill inte kalla det aktionsforskning eller ”learning study”, utan en annan forskningsdesign utifrån ett annat vetenskapligt, konstnärligt och filosofiskt perspektiv.
Hur ser du på lärarutbildningens framtid?
– Vi behöver en lärarutbildning där studenterna inte bara lär sig vetenskapliga teorier och att kritiskt granska olika perspektiv, utan där de ges möjlighet att se större sammanhang och att vara delaktiga i att experimentera med nytt tänkande och ny praktik. En utbildning som, mer än i dag, bygger på kreativitet och gestaltande och där inte bara det verbala språket ligger som en grund, utan där ”hundra språk” och kooperativt lärande är utgångspunkter. Det här stämmer väl med den tid som vi, och kanske än mer våra barn, lever i. En tid med en ny kunskapsproduktion där kommunikation allt oftare äger rum genom bilden – icke-linjärt, simultant och mångdimensionellt och där förskolan numera är en mångkulturell mötesplats där barn tidigt möter en multipel språkkultur.