Möjlighet att påverka och en rättvis chef som lyssnar gör att lärare mår bra. Det visar en ny forskningsstudie.
– Många tror att kvalitet främst handlar om sådant som dokumentation. Men vi menar att man kan uppnå kvalitet om man ser till de mänskliga aspekterna. Vägen går också via medarbetarnas hälsa, säger Yvonne Lagrosen.
Hon är docent i kvalitetsutveckling vid Högskolan Väst. Tillsammans med Stefan Lagrosen, professor i företagsekonomi, har hon genomfört studien Organisational Learning for School Quality and Health. De har undersökt förhållandet mellan lärares hälsa och skolledares förhållningssätt. Studien bygger på en enkät som
besvarades av 229 lärare i Västra götalandsregionen.
På en 1–7-gradig skala fick lärarna ta ställning till påståenden om hur de upplever sin hälsa, och om deras chefer är tydliga, pålitliga, stödjande och rättvisa. Lärarna svarade också på frågor om de får tillräcklig och adekvat information, om de känner att de utvecklas kompetensmässigt och personligt, och om de har inflytande.
Tidigare har de båda forskarna studerat vad som ger kvalitet i industriföretag och då funnit ett samband mellan delaktighet hos medarbetarna, ett engagerat ledarskap och medarbetarnas hälsa. Det sambandet
är lika tydligt i skolans värld, visar den nya rapporten. Den har väckt intresse. Många med ledande roller
inom skolan har hört av sig och vill ta del av studien, säger Yvonne Lagrosen. Den chef som vill ha välmående medarbetare bör ta till sig innebörden i resultaten, anser hon.
– Det handlar om att försöka tillägna sig ett förhållningssätt som bygger på mänskliga värderingar. Att ställa sig frågor och att ständigt försöka förbättra sig. Strukturerna, beteendet och det mänskliga bemötandet är grundläggande för kvaliteten i en organisation, konstaterar Yvonne Lagrosen.
Mimmi Palm