Barn och pedagoger på sju förskolor runtom i Sverige har matat hundar, förflyttat maskar genom trädgårdsland, räknat och matat hungriga monster i årets upplaga av tidningen Förskolans stora test av brädspel.
– Det är som julafton här när paketet med spelen packas upp, säger Katarina Bladh på Pastellens förskola i Blidsberg. Både personal och barn har haft jätteroligt när vi spelat tillsammans.
– Vi fick ett spel från Lego och det var bra, för det lockade även barnen som annars inte spelar spel, berättar Katarina, som tycker att en av fördelarna med spel i förskolan är den viktiga träningen i socialt samspel. Det är viktigt att lära sig att både vara en bra vinnare och en bra förlorare.
På Sunnanå förskola i Skellefteå har barnen räknat och fått sina svar rättade av en uggla.
– Mycket populärt, berättar Theres Normark, ugglor är inne bland barnen just nu. Så en hoande ugglepenna gjorde stor succé.
När barnen spelar spel ges ett väldigt bra tillfälle att observera och föra löpande protokoll. Hur de relaterar till varandra, hur de löser problemen som uppstår, vad de säger till varandra, är dialogen positiv eller negativ och hur det går med turtagningen. Vid nästa speltillfälle kan man ställa öppna frågor till barnen och reflektera tillsammans.
– När man spelar får man veta så mycket annat, för barnen pratar och berättar om när de var i stallet eller om dansleken i onsdags, berättar Theres som tycker det är trevligt att spela med barnen. Man tror att man bara ska spela ett spel men hamnar i stället i en historia om gympan eller dansen, varje spelomgång är unik.
På Förskolan Diamanteni Djurås har man lugna stunden mitt på dagen efter maten och då passar det bra att spela spel.
– Barnen måste hjälpa varandra hela tiden med olika saker och det stärker alla, säger Pernilla Larsson som uppskattar spel som barnen kan spela själva. Men det är också roligt att själv vara med.
– Jag har aldrig haft så roligt som när vi spelade Hungriga monster, skrattar Pernilla.
Eva Öhman Larsson på Årstaparkens förskola i Uppsala går en kurs i matematik för tillfället och tänker mycket på matematiska begrepp när hon spelar med barnen.
– Barnen lär sig mycket om matematik när de spelar spel, det är mönster på pusselbitarna, de får bitar och blir av med bitar, plus och minus hela tiden, säger Eva Öhman Larsson.
Flera av förskolorna fick modifiera reglerna för de yngre barnen, särskilt när man skulle ta saker av varandra. De yngsta barnen blir väldigt ledsna när de blir av med sina saker. Reglerna har modifierats och det har förts många bra samtal med barnen om att man kan fråga snällt och man kanske kan ta en bit av kompisen som har flest bitar.
Gemensamt för alla förskolorna är att de tycker att det är roligt, lärorikt och trevligt att spela sällskapsspel. På nästa uppslag visar vi resultaten för årets testade spel.