När aspergerverksamheten på Brännkyrka gymnasium i Stockholm fick en extra elevassistent beviljad av förvaltningen jublade de för tidigt. Rektorn beslutade att pengarna i stället skulle gå till att fylla hålen i skolans budget.
I somras ansökte läraren Martin Brunner, tillsammans med kolleger och föräldrar på Brännkyrka gymnasium i Stockholm, om tilläggsstöd till deras verksamhet för elever med asperger. Pengarna skulle gå till en extra elevassistent för deras elever.
I oktober beviljade Stockholms utbildningsförvaltning ett anslag på 350.000 kronor. Men glädjen bland lärare, elever och föräldrar blev kortvarig. Skolledningen beslutade nämligen att dessa pengar skulle användas i andra delar av skolans verksamhet.
Martin Brunner, som är arbetslagsledare för aspergerverksamheten, är kritisk till skolledningens agerande.
– Vi lärare och föräldrar har lagt ned tid och arbete på att få ihop denna ansökan. Och vi gjorde det för att våra elever skulle få extrastöd. Då är det konstigt att dessa pengar inte kommer dem till del. Hade vi vetat det så skulle vi inte ha sökt alls.
Enligt Martin Brunner så hävdade skolledningen att aspergerverksamheten indirekt fick del av pengarna eftersom dessa gjorde det möjligt att behålla befintlig personal.
– Men vi sökte ju för att få en extra assistent, inte för att behålla den vi har. Elevernas ordinarie behov ska täckas inom ordinarie budget. Meningen med dessa tilläggsbelopp är att de ska gå till sådant som inte täcks av grundpengen. säger Martin Brunner.
Men skolans rektor Ida Söderblom hävdar att tilläggsresursen på 350.000 kronor inte var öronmärkt för aspergerverksamheten.
– Vi hade budgeterat för en elevassistenttjänst till dem redan innan vi fick veta att vi skulle få dessa pengar. Så de har tillgång till en hel resurs där.
Är det en ny resurs, som de inte hade tidigare?
– Nej det är ingen ny tjänst. Men den har delvis finansierats av tilläggsstödet. Om vi inte fått dessa pengar hade vi kanske tvingats dra ned på den.
Så i stället för en extra resurs går tilläggsstödet till att behålla den assistent de hade innan?
– Ja, vi visste ju inte att vi skulle få de här pengarna, så vi satte en resurs hos dem redan i augusti. Och att vi fick tilläggsstödet innebär att vi kan fortsätta med denna resurs.
Enligt Stockholm stads gymnasiedirektör Johanna Engman så är det upp till rektorerna att fördela tilläggsresurserna, oavsett vad de var ämnade för från början.
– Vi fördelar bara pengar till skolan och reglerar inte vad de ska användas till. Det vi kan ha åsikter om är i fall resurserna fördelas utifrån skollagens krav på särskilt stöd. Men jag känner inte till detta fall och kan inte kommentera det.
Hur ska då förvaltningen kunna upptäcka om en rektor gör felprioriteringar i förhållande till vad skollagen kräver?
– Detta syns i resultatet. Hur skolan sköter sitt uppdrag framkommer i verksamhetsberättelserna och vårt uppföljningssystem med externa utvärderare, säger Johanna Engman.
Niklas Arevik