Höjda lärarlöner ska inte betalas med minskad lärartäthet. Men det var kommunens villkor när Uppsalas rektorer skulle lägga budget.
– En minskning med minst två lärare per skola. Det skulle bli konsekvensen om skolan i sin budget själv måste stå för de höjda lärarlönerna, säger Gabriella Ekström Filipsson, rektor på Stordammens skola.
Det var sagt att de 4,2 procentens löneökning skulle tas inom den ram som rektorerna hade.
– Uppsala hade inte tänkt öka budgeten för att satsa på lärarna, konstaterar hon.
Något som rektorerna inte kunde acceptera och deras protest hjälpte.
I kommunens budget för 2012 låg lärarnas löneökningar på 2,8 procent. Det nya centrala löneavtalet var klart men någon justering var inte gjord när rektorerna fick anvisningar inför budgetarbetet för 2013. Oklara förutsättningar och osäkra besked bidrog till att arbetet kändes mer som att gissa än att göra en professionell budget. Och tiden man hade på sig var knapp, cirka tre veckor.
Situationen diskuterades på ett rektorsmöte. Det stod klart för alla att det skulle bli stora konsekvenser direkt i verksamheten. Lärare och pedagoger kunde få betala ett högt pris för sin högre lön – bli av med kolleger, få en ökad arbetsbelastning och en mer pressad arbetssituation.
– Vi kom fram till att förutsättningarna för att lägga en budget egentligen var noll för vi visste ingenting. Den stora frågan var hur de nya lärarlönerna skulle finansieras, men vi hade inget svar på det heller. Ändå skulle vi göra en budget utifrån de nya lönerna, vilket innebar kraftiga underskott för varje skola, berättar Lotta Åkerman, rektor på Malmaskolan.
Hon tog initiativ till att man i en skrivelse till ansvariga politiker och tjänstemän krävde bättre besked och att budgetarbetet innan dess sköts upp.
I ett mejl, daterat 29 oktober, protesterade 41 rektorer mot förutsättningarna. I fem punkter beskrevs de sannolika konsekvenserna – nedskärningar, övertalighet och följder som var svåra att överblicka. Man kunde
ju i det här läget bara gissa.
Två veckor senare meddelade kommunen vid ett möte att man skulle reglera bokslutet för 2012 med 8 miljoner och skjuta till 11 miljoner för 2013. Rektorerna fick ett par veckor på sig att räkna om efter de nya förutsättningarna.
– Alla skolor hade ju lämnat in åtgärdsblanketter på konsekvenser av att man inte fick en utökad budget, det blev till att göra om alltihop, säger Gabriella Ekström Filipsson.
Lotta Åkermantycker att kommunen har lyssnat. Med de nya pengarna ser det nu ljusare ut inför framtiden.
– Men det handlar inte bara om att kompensera mellanskillnaderna i lärarlöner utan om hur vi ska tänka långsiktigt. Vi ska fortsätta våra diskussioner och känner att vi i alla fall har startat en dialog, säger hon.