Franska skolor ska anställa 40 000 lärare nästa år. Skolledarna gläds åt kursändringen efter åratal av nedskärningar. Samtidigt undrar de var man ska finna alla dessa nya lärare.
Han är lärare och skolledare på en låg- och mellanstadieskola i Ars-Laquenexy i nordöstra Frankrike och regional ordförande för fackförbundet Snuipp-fsu, som organiserar lärare och skolledare.
Under den förre presidenten Nicolas Sarkozys år vid makten minskade lärarkåren med 90 000 personer. Runt hälften av de tjänster som blev lediga efter pensionsavgångar fick stå obesatta.
– Skolklasserna har blivit större, speciallärarna har blivit färre, och det har blivit mycket svårare att finna vikarier när någon är sjuk, säger Eric Zolver och tillägger att skolledarnas arbetssituation förstås också har förvärrats.
– Spänningarna har ökat. Det är till exempel vanligare med konflikter med föräldrarna, berättar han.
Men nu väntar nya tider om man får tro president François Hollande. Redan under nästa år ska drygt 40 000 lärare rekryteras. Omkring hälften är visserligen ersättning för avgångar, men det handlar ändå om en total kursändring.
Lärarfacken är tacksamma för att besparingsperioden är slut. Samtidigt är de skeptiska till hur man plötsligt ska finna ett så stort antal lärare. Den förra högerregeringen minskade platserna på lärarutbildningarna och förlängde samtidigt studietiden. Facken hävdar att detta i kombination med en allmänt svärtad bild av den offentliga skolan har lett till att antalet lärarstudenter har minskat.
– Ja, många ungdomar har avskräckts från att söka till lärarutbildningen, säger Eric Zolver.
Den nye utbildningsministern Vincent Peillon har nu lovat att göra om lärarutbildningen igen. Men det tar förstås tid innan detta ger effekt.