Var sjätte skola har ändrat sina jultraditioner på grund av oro för att de ska betraktas som konfessionella. Det visar en undersökning från Sveriges Radio.
När den nya skollagen infördes förra året slogs det fast att utbildningen ska vara icke-konfessionell, något som tidigare endast reglerats i läroplanen. Sedan dess har det debatterats om hur denna lag ska tolkas, i synnerhet i förhållande till adventsfirande och julavslutningar i kyrkan.
En enkät bland 600 rektorer visar att var sjätte skola har ändrat sina traditioner sedan skollagen trädde i kraft, på grund av osäkerhet kring hur den ska tolkas. Nu flaggar utbildningsminister Jan Björklund för ett förtydligande av lagen.
– Man ska kunna sjunga julpsalmer och det ska vara helt okej att en präst är med och berättar för barnen varför vi firar jul, säger Jan Björklund till Sveriges Radios Ekot.
Han betonar samtidigt att skolorna har möjlighet att välja bort religiösa inslag i julfirandet genom att ha skolavslutningar i aulan eller i gymnastiksalen.
– Man ska ju inte påtvinga någon en tro. Men man måste förstå att när en präst står och berättar för barnen om varför man firar jul så är det ändå ett sorts religiöst budskap som förmedlas. Det är en självklarhet, det är ju själva innebörden av att vara i kyrkan, säger Jan Björklund.
Niklas Arevik