Krav väcks nu på att skolan ska bli skyldig att erbjuda läxhjälp. Socialdemokraterna och Lärarförbundet anser att det är en logisk följd av att vissa barn kan få mer läxhjälp hemma.
– Kanske kan vi vara färdiga med ett förslag i vår, till partikongressen, säger Ibrahim Baylan, talesman i skolfrågor för S om tankarna på en lag som skärper skolans ansvar att ordna läxhjälp.
Han säger att de 110 miljoner som S anslagit till läxhjälp i sin skuggbudget kan ses som en början. Miljöpartiets skol- och skattepolitiske talesperson Mats Pertoft säger att MP är försiktigt positivt till lagstiftning.
Även Lärarförbundet anser att en lagstiftning vore på sin plats efter riksdagens beslut om att från årsskiftet uttryckligen ge rätt till skattereduktion för föräldrar som köper läxhjälp till sina barn i hemmet. Beslutet, som togs med en majoritet bestående av de borgerliga regeringspartierna samt Sverigedemokraterna, innebär också att skattereduktion ges även för läxhjälp till gymnasieelever.
Tidigare har läxhjälp också kunnat ge rätt till rutavdrag för föräldrarna, som har en inkomst, men då bara som del i barnpassning.
Det största läxhjälpsföretaget, My Academy, räknar med kraftigt ökad omsättning tack vare beslutet. Normalt kostar en timme läxhjälp från företaget, efter skattereduktion, föräldrarna drygt 200 kronor i reda pengar.
Tomas Tobé är ordförande i riksdagens utbildningsutskott och moderat. Han hävdar att skollagen redan i dag ställer krav på skolorna att ordna läxhjälp om det behövs, det är fortsatt skolan som har ansvaret för att kunskapsmålen uppnås för alla barn. Han hävdar också att de resurser som regeringen avdelat för skolan räcker till att nå målen.
Förslaget har kritiserats hårt av de rödgröna partierna och lärarfacken. Och Skolverket anser att det mest gynnar barn till mer välbeställda föräldrar och att det riskerar att öka skillnaderna mellan eleverna.
Lars Larsson/TT