Barnombudsmannen och fackförbundet Kommunal kräver att ett maxtak för gruppstorleken i förskolan skrivs in i skollagen.
Kommunal har tidigare ansett att skrivningen om ”lämplig storlek” har varit bra, men efter ett avslöjande från Sveriges television (SVT) om barngruppernas verkliga storlek ändrar sig nu förbundet.
– Det är dåligt för barnen att ha så här stora grupper, säger förbundets ordförande Annelie Nordström till SVT.
– En maxgräns har funnits tidigare, och det verkar som om det är enda vägen för att man ska få till en vettig barngruppsstorlek.
Arbetsförhållandena framhålls också som en orsak till svängningen.
Även Barnombudsmannen Fredrik Malmberg vill se ett maxtak för barngrupperna och varnar för att en gruppstorlek på över 35 barn kan vara direkt skadligt för barnen.
Barngruppernas storlek varierar stort, enligt SVT:s undersökning. 13 procent av avdelningarna har fler än 25 barn, och fem procent av barnskötarna jobbar på avdelningar med fler än 34 barn.
Det är undersökningsföretaget Novus som på SVT:s uppdrag genomfört en enkätundersökning som besvarats av 832 barnskötare. Resultatet visar att den officiella statistiken över barntäthet skiljer sig från hur det ser ut i verkligheten en specifik dag. Skolverket anger att det i snitt går 5,3 barn per personal. Den dag barnskötarna beskrivit var siffran 6,1.
Lotta Holmström