De senaste decenniernas datorisering av hemmen har haft en direkt negativ inverkan på elevers läskunnighet. Framförallt är det pojkar som drabbas. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet och Riksbankens jubileumsfond.
– Datorerna ändrar våra barns vanor på ett sådant sätt att de inte utvecklar sitt läsande i samma utsträckning som tidigare. Det finns ett negativt samband mellan ökat datoranvändande och frekvensen nöjesläsning och bibliotekslån av böcker på fritiden, säger pedagogikprofessorn Monica Rosén som ligger bakom studien.
Resultatet har man fått fram genom att jämföra nio- och tioåringars läsförmåga i fyra länder med skilda datorvanor. I Sverige och USA har läsförmågan försämrats sedan 1991, medan den tvärtom har gått stadigt uppåt i Italien och Ungern. Under samma period fanns en kraftig ökning i datoranvändande bland de svenska och amerikanska eleverna medan någon sådan ökning inte rapporterades från övriga två länder.
– Våra resultat visar på ett starkt negativt samband mellan förändringar i datoranvändning och försämrade läsprestationer, säger Monica Rosén.
I synnerhet är det pojkarna som blivit sämre på att läsa, vilket förklaras med att pojkar oftare sitter framför datorn.
– Både datorsittande och läsning har blivit mer genusmärkta. Detta visar också att man inte ska vara så snabb med att förklara sämre prestationer med brister i undervisningen, utan att fritiden är väl så viktig.
Niklas Arevik